Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston hanke haluaa korvata salasanat turvallisemmalla ratkaisulla

Jaa

Salasanat suojaavat arkeamme monella tasolla. Niiden takana ovat suojassa niin henkilökohtaiset tietomme, taloutemme kuin yksityinen viestintämmekin. Epävarmat toimintatavat salasanojen käytössä kuitenkin johtavat vuosittain lukemattomiin tietoturvaloukkauksiin ja taloudellisiin tappioihin. Business Finlandilta merkittävän rahoituksen saanut SAFE-hanke on kehittämässä innovaatiota, jonka toivotaan ratkaisevan salasanoihin liittyvät tietoturvahaasteet.

Hankkeen tarkoituksena on kehittää kaikissa käyttöjärjestelmissä, palveluissa ja laitteissa toimiva tunnistautumismenetelmä. Kuva: Mostphotos.
Hankkeen tarkoituksena on kehittää kaikissa käyttöjärjestelmissä, palveluissa ja laitteissa toimiva tunnistautumismenetelmä. Kuva: Mostphotos.

Salasanat ja niiden hallinnointi ovat ratkaisevan tärkeitä paitsi yksityisten käyttäjien, myös organisaatioiden tietoturvan kannalta. Myös armeija, hallitukset, sähköverkot ja esimerkiksi rautateiden ja lennonjohdon tietoverkot tarvitsevat salasanoja tietoturvansa ylläpitämiseen.

Ongelmana kuitenkin on, että monet käyttäjät valitsevat usein mukavuuden turvallisuuden sijaan salasanojensa valinnassa ja hallinnassa.

– Käyttäjillä on nykyään aivan valtava määrä tilejä, ja niihin valitaan helppouden takia liian usein heikkoja salasanoja tai vanhoja tuttuja salasanoja käytetään uudelleen. Siksi tarvitaan uutta radikaalia innovaatiota, joilla salasanojen nykyisiin ongelmiin pystytään puuttumaan, hanketta johtava Naomi Woods kertoo.

Salasanoihin ja tunnistautumiseen liittyviin ongelmiin on aiemmin kehitetty erilaisia vaihtoehtoisia ratkaisuja. Ne eivät kuitenkaan ole onnistuneet korvaamaan salasanoja, koska käyttäjät eivät ole joko pitäneet ratkaisuja luotettavina tai ovat pitäneet niitä liian vaikeakäyttöisinä. Niihin on usein liittynyt myös erilaisia tietoturvaongelmia.

– Nykyisen hankkeen tarkoituksena on kehittää ja kaupallistaa kaikissa käyttöjärjestelmissä, palveluissa ja laitteissa toimiva tunnistautumismenetelmä, joka on paitsi tietoturvallinen myös helppokäyttöinen.

Hankkeen tarkoituksena uuden tunnistautumismenetelmän kaupallistaminen

Naomi Woodsin SAFE-hanke on kerännyt rahoitusta kaikkiaan hieman yli 920 000 euroa, josta 70 % on tullut Business Finlandilta. Hanke sai Business Finlandilta 628 000 euroa korkeakouluille suunnattua Research to Business -rahoitusta, jonka tarkoituksena on valmistella tutkimustulosten kehittymistä uudeksi liiketoiminnaksi.

Naomi Woods kertoo toivovansa, salasanoihin liittyvien tietoturvaongelmien ja taloudellisten menetysten jäävän palaksi historiaa.

– Turvallisen ja käyttäjäystävällisen tunnistautumismenetelmän kehittäminen veisi meitä kohti tietoturvallisempaa maailmaa. Unelma olisi, että SAFE Solution -ratkaisua voisivat lopulta käyttää maailmanlaajuisesti kaikki käyttöjärjestelmästä tai laitteesta riippumatta.

Rahoituksen avulla projektitiimin on mahdollista valmistella SAFE-ratkaisun kaupallistamista, jonka tavoitteena on lopulta perustaa yritys.

Lisätietoja:

Apulaisprofessori Naomi Woods
naomi.woods@jyu.fi
+358 40 805 4417

The Seamless Authentication for Everyone (SAFE) -hanke kehittää todentamismenetelmää, jonka tarkoituksena on ratkaista salasanoihin ja nykyisiin todennusmenetelmiin liittyvät tietoturvaongelmat. Projektin toiminnalla on maailmanlaajuinen markkinapotentiaali ja se lupaa jokaiselle käyttäjälle sujuvan ja turvallisen pääsyn kaikkiin järjestelmiin maailmanlaajuisesti.

Hanketta rahoittaa Business Finland.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hankkeen tarkoituksena on kehittää kaikissa käyttöjärjestelmissä, palveluissa ja laitteissa toimiva tunnistautumismenetelmä. Kuva: Mostphotos.
Hankkeen tarkoituksena on kehittää kaikissa käyttöjärjestelmissä, palveluissa ja laitteissa toimiva tunnistautumismenetelmä. Kuva: Mostphotos.
Lataa
Naomi Woods. Kuva: Naomi Woods.
Naomi Woods. Kuva: Naomi Woods.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Ilmastonmuutos ja kestävät elinkeinot Etelä-Aasiassa – kuinka saada yhtälö toimimaan?4.7.2022 01:00:00 EEST | Tiedote

Yliopistonlehtori Sirpa Tenhunen johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimushanketta ”Ilmastonmuutoksesta aiheutuva pakolaisuus ja kamppailu kestävistä elinkeinoista Etelä-Aasiassa”. Siinä tarkastellaan, miten ihmiset hahmottavat ja ymmärtävät ilmastonmuutoksen sekä miten he kamppailevat oikeuksistaan kestäviin elinkeinoihin jouduttuaan lähtemään kotiseuduiltaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme