Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun kyberosaaminen valjastetaan yritysten käyttöön EU-rahoituksella
Euroopan komissio on valinnut Robocoast EDIH -konsortion European Digital Innovation Hub:ksi eli EDIH-organisaatioksi. Robocoast EDIH -konsortioon kuuluu yhteensä 15 suomalaista korkeakoulua, mukaan lukien Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

Euroopan komissio on valinnut Suomesta yhteensä neljä EDIH-organisaatiota, joiden tarkoituksena on vahvistaa yritysten toimintaa tiivistämällä yhteistyötä yritysten ja korkeakoulujen välillä. Kaiken kaikkiaan komissio valitsi 283 hakemuksesta 136 EDIH-organisaatiota, jotka toimivat jatkossa koko EU:n kattavana osaamisverkostona.
EDIH-organisaatioiden tehtävänä on toimia yrityksille matalan kynnyksen kontaktipisteinä, joiden kautta yritykset löytävät helposti tarvitsemaansa osaamista ja asiantuntijaresursseja digitaalisten ratkaisujen toteuttamiseen ja toiminnan modernisointiin. Tavoitteena on Suomen teollisuuden uudistaminen.
Robocoast EDIH -konsortioon kuuluu Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun lisäksi 13 muuta suomalaista korkeakoulua ja kaksi elinkeinoyhtiötä yhdeksästä eri maakunnasta.
Robocoastin valinta Euroopan komission innovaatiohubiksi tuo rahoitusta Jyväskylän alueelle
Robocoast-konsortion valinta EDIH-organisaatioksi tarkoittaa lisärahoitusta Jyväskylän alueelle erityisesti Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekuntaan ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun teknologiayksikköön.
Rahoituspäätös on kolmivuotinen ja se on yhteensä noin 3 094 000 euroa. Rahoituksesta 50 prosenttia tulee EU:n Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta ja 30 prosenttia Business Finlandilta. Loput rahoituksesta ovat operatiivisten toimijoiden omarahoitusta.
– Rahoituksen avulla voidaan luoda yhteistyöverkostoja ja ekosysteemejä, jotka auttavat yrityksiä kehittämään tutkimus- ja innovaatiotoimintaansa oman kilpailukykynsä kasvattamiseksi, kuvailee informaatioteknologian tiedekunnan varadekaani professori Lauri Kettunen.
Jyväskylän ammattikorkeakoulun yksikönjohtaja Mika Karjalainen näkee alueellisen sidoksen elinkeinoelämän kanssa vahvistuvan rahoituksen turvin.
– Kyberturvallisuuden tutkimus- ja koulutusinfrastruktuuri saadaan laaja-alaisemmin mukaan yritysten toimintaan. Digitaalisen osaamisen vahvistaminen takaa osaltaan korkeakoulujen ja yritysten kansainvälisen kilpailukyvyn kehittymisen.
Jyväskylän vahvuuksia kyberturvallisuus, tekoäly ja suurteholaskenta
Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnasta löytyy osaamista erityisesti kyberturvallisuuden, tekoälyn ja suurteholaskennan alueilta. Robocoast auttaa välittämään näitä resursseja niin suomalaisille kuin eurooppalaisille teollisuusyrityksille.
Jyväskylän ammattikorkeakoulun vahvuutena konsortiossa on sovellettu kyberturvallisuusosaaminen. Edistykselliset kyberturvallisuuden harjoitus-, testaus-, tutkimus ja koulutusympäristöt ovat konsortion hyödynnettävissä ja käytettävissä.
Keski-Suomen liitto näkee korkeakoulujen roolin kyberturvallisuuden osaajana erittäin tärkeänä niin osana konsortiota kuin Suomen kyberturvallisuusosaamisen kehittäjänä.
– Suomalaisen yhteiskunnan ja yritysten riippuvuus kyberosaamisesta kasvaa entisestään tulevina vuosina, kun esimerkiksi Kyberhyökkäykset ja erilaiset informaatiovaikuttamisen muodot lisääntyvät. Meidän pitää pystyä takaamaan yhteiskunnalle välttämättömien tietoteknisten järjestelmien toimivuus ja samalla panostaa erilaisiin kyberuhkiin varautumista, toteaa Keski-Suomen liiton kehittämisjohtaja Kari Luostarinen.
Robocoast-konsortio toimii lähellä yrityksiä ja pyrkii tunnistamaan yritysten modernisointiin liittyviä haasteita sekä aktiivisesti ratkaisemaan niitä. Konsortio välittää korkeakoulujen digitaalista osaamista yritysten tarpeisiin ja vastaa kansallisella tasolla teollisuusyritysten digitalisaation edistämisestä.
Robocoast-konsortio tulee syksyn 2022 aikana järjestämään useilla eri paikkakunnilla kick-off -tilaisuuksia, joissa yrityksille kerrotaan EDIH-palveluista, konsortion korkeakoulujen osaamisesta ja kehitysympäristöjen tarjoamista mahdollisuuksista.
Lisätietoja
Professori Lauri Kettunen
Varadekaani
Jyväskylän yliopisto
040 503 4550, lauri.y.o.kettunen@jyu.fi
Mika Karjalainen
teknologiayksikön johtaja
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
040 574 8012, mika.karjalainen@jamk.fi
Mikko Puputti
Robocoast
044 710 5343, mikko.puputti@prizz.fi
Pirita Ihamäki
Robocoast
040 164 6339, pirita.ihamaki@prizz.fi
Yhteyshenkilöt
Teemu RahikkaViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 469 9377teemu.m.rahikka@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston varainhankintakampanja tuotti ennätystuloksen – lahjoituksia saatiin yli 7 miljoonaa euroa1.7.2022 09:15:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston varainhankintakampanja 2021–2022 tuotti kesäkuun loppuun mennessä ennätykselliset 7,22 miljoonaa euroa.
Vähittäiskaupan Ammattikasvatussäätiö lahjoitti 100 000 € Jyväskylän yliopiston kauppatieteisiin30.6.2022 08:29:44 EEST | Tiedote
K-kauppiasliiton yhteydessä toimiva Vähittäiskaupan Ammattikasvatussäätiö lahjoittaa 100 000 € Jyväskylän yliopiston kauppatieteelliselle koulutusalalle.
Simulaatio-oppimisen innovaatioita ja tutkimusta Keski-Suomesta29.6.2022 07:40:00 EEST | Tiedote
Hankeyhteistyö vahvisti onnistuneesti monialaisen, simulaatio-oppimisen osaamista kehittävän verkoston toimintaa. Jyväskylän yliopiston Jamkin ja Poken kanssa yhteistyössä toteuttamassa hankkeessa mukana oli myös liuta yhteistyökumppaneita, yrityksiä ja organisaatioita Keski-Suomen alueelta.
Millaiseksi viestintä muodostuu ihmisen ja koneen yhteistyön aikakaudella?29.6.2022 01:00:00 EEST | Tiedote
Laajennettu ja virtuaalinen todellisuus kehittyvät nopeasti ja niitä upotetaan älylaseihin ja muihin puettaviin laitteisiin. Teknologia siirtyy pian kädessä pidettävistä mobiililaitteista silmiimme ja korviimme.
Tutkimus ennakoi mullistusta suomalaiseen ruokajärjestelmään28.6.2022 10:00:00 EEST | Uutinen
Onko suomalainen ruoka katoavaa kansanperinnettä, vai vieläkö kotimaisella lihalla, maidolla ja viljalla on paikkansa pöydissämme myös tulevaisuudessa? Kyllä on ja pitää olla, sanoo maataloutta ja ruokatuotantoa tutkiva Irene Kuhmonen Jyväskylän yliopistosta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme