Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun kyberosaaminen valjastetaan yritysten käyttöön EU-rahoituksella

Jaa

Euroopan komissio on valinnut Robocoast EDIH -konsortion European Digital Innovation Hub:ksi eli EDIH-organisaatioksi. Robocoast EDIH -konsortioon kuuluu yhteensä 15 suomalaista korkeakoulua, mukaan lukien Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Kuva: Jyväskylän yliopisto.

Euroopan komissio on valinnut Suomesta yhteensä neljä EDIH-organisaatiota, joiden tarkoituksena on vahvistaa yritysten toimintaa tiivistämällä yhteistyötä yritysten ja korkeakoulujen välillä. Kaiken kaikkiaan komissio valitsi 283 hakemuksesta 136 EDIH-organisaatiota, jotka toimivat jatkossa koko EU:n kattavana osaamisverkostona.

EDIH-organisaatioiden tehtävänä on toimia yrityksille matalan kynnyksen kontaktipisteinä, joiden kautta yritykset löytävät helposti tarvitsemaansa osaamista ja asiantuntijaresursseja digitaalisten ratkaisujen toteuttamiseen ja toiminnan modernisointiin. Tavoitteena on Suomen teollisuuden uudistaminen.

Robocoast EDIH -konsortioon kuuluu Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun lisäksi 13 muuta suomalaista korkeakoulua ja kaksi elinkeinoyhtiötä yhdeksästä eri maakunnasta.

Robocoastin valinta Euroopan komission innovaatiohubiksi tuo rahoitusta Jyväskylän alueelle

Robocoast-konsortion valinta EDIH-organisaatioksi tarkoittaa lisärahoitusta Jyväskylän alueelle erityisesti Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekuntaan ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun teknologiayksikköön.

Rahoituspäätös on kolmivuotinen ja se on yhteensä noin 3 094 000 euroa. Rahoituksesta 50 prosenttia tulee EU:n Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta ja 30 prosenttia Business Finlandilta. Loput rahoituksesta ovat operatiivisten toimijoiden omarahoitusta.

– Rahoituksen avulla voidaan luoda yhteistyöverkostoja ja ekosysteemejä, jotka auttavat yrityksiä kehittämään tutkimus- ja innovaatiotoimintaansa oman kilpailukykynsä kasvattamiseksi, kuvailee informaatioteknologian tiedekunnan varadekaani professori Lauri Kettunen.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yksikönjohtaja Mika Karjalainen näkee alueellisen sidoksen elinkeinoelämän kanssa vahvistuvan rahoituksen turvin.

– Kyberturvallisuuden tutkimus- ja koulutusinfrastruktuuri saadaan laaja-alaisemmin mukaan yritysten toimintaan. Digitaalisen osaamisen vahvistaminen takaa osaltaan korkeakoulujen ja yritysten kansainvälisen kilpailukyvyn kehittymisen.

Jyväskylän vahvuuksia kyberturvallisuus, tekoäly ja suurteholaskenta

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnasta löytyy osaamista erityisesti kyberturvallisuuden, tekoälyn ja suurteholaskennan alueilta. Robocoast auttaa välittämään näitä resursseja niin suomalaisille kuin eurooppalaisille teollisuusyrityksille.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun vahvuutena konsortiossa on sovellettu kyberturvallisuusosaaminen. Edistykselliset kyberturvallisuuden harjoitus-, testaus-, tutkimus ja koulutusympäristöt ovat konsortion hyödynnettävissä ja käytettävissä.

Keski-Suomen liitto näkee korkeakoulujen roolin kyberturvallisuuden osaajana erittäin tärkeänä niin osana konsortiota kuin Suomen kyberturvallisuusosaamisen kehittäjänä.

– Suomalaisen yhteiskunnan ja yritysten riippuvuus kyberosaamisesta kasvaa entisestään tulevina vuosina, kun esimerkiksi Kyberhyökkäykset ja erilaiset informaatiovaikuttamisen muodot lisääntyvät. Meidän pitää pystyä takaamaan yhteiskunnalle välttämättömien tietoteknisten järjestelmien toimivuus ja samalla panostaa erilaisiin kyberuhkiin varautumista, toteaa Keski-Suomen liiton kehittämisjohtaja Kari Luostarinen.

Robocoast-konsortio toimii lähellä yrityksiä ja pyrkii tunnistamaan yritysten modernisointiin liittyviä haasteita sekä aktiivisesti ratkaisemaan niitä. Konsortio välittää korkeakoulujen digitaalista osaamista yritysten tarpeisiin ja vastaa kansallisella tasolla teollisuusyritysten digitalisaation edistämisestä.

Robocoast-konsortio tulee syksyn 2022 aikana järjestämään useilla eri paikkakunnilla kick-off -tilaisuuksia, joissa yrityksille kerrotaan EDIH-palveluista, konsortion korkeakoulujen osaamisesta ja kehitysympäristöjen tarjoamista mahdollisuuksista.

Lisätietoja

Professori Lauri Kettunen
Varadekaani
Jyväskylän yliopisto
040 503 4550, lauri.y.o.kettunen@jyu.fi

Mika Karjalainen
teknologiayksikön johtaja
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
040 574 8012, mika.karjalainen@jamk.fi

Mikko Puputti
Robocoast
044 710 5343, mikko.puputti@prizz.fi

Pirita Ihamäki
Robocoast
040 164 6339, pirita.ihamaki@prizz.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme