Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston nanokatalyyttien tutkimus sai huomattavan laskentaresurssin europpalaiseen supertietokoneeseen

Jaa

Eurooppalainen PRACE-organisaatio on myöntänyt Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskukseen akatemiaprofessori Hannu Häkkisen ja professori Karoliina Honkalan metalliklusterien katalyyttisiä ominaisuuksia tutkivalle yhteistyöprojektille huomattavan laskentaresurssin eurooppalaiseen Mare Nostrum- supertietokoneeseen.

Professori Karoliina Honkala ja akatemiaprofessori Hannu Häkkinen tutkivat katalyysireaktioiden atomitason mekanismeja simulaatioiden avulla.
Professori Karoliina Honkala ja akatemiaprofessori Hannu Häkkinen tutkivat katalyysireaktioiden atomitason mekanismeja simulaatioiden avulla.

Nanotiedekeskuksen projekti sai 35 miljoonan CPU-tunnin laskentaresurssin. Se tarkoittaa, että tutkimusprojektilla on vuoden aikana jatkuvasti käytössä noin 4 000 laskentayksikköä. Sen avulla Häkkinen ja Honkala tutkivat katalyysireaktioiden atomitason mekanismeja simulaatioiden avulla.

”Simuloinnit tulevat myös tuottamaan erittäin suuren määrän tietoa dynaamisten atomirakenteiden ja katalyyttisen aktiivisuuden välisistä korrelaatioista. Kertyvää dataa voidaan käyttää jatkossa muissa projekteissamme, joitten tavoitteena on ymmärtää nanokemiaa ja katalyyttisiä reaktioita tekoälyyn pohjautuvien algoritmien avulla”, sanoo Hannu Häkkinen.

PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) on 26 eurooppalaisen jäsenvaltion muodostama organisaatio, joka tukee jäsenvaltioissa tehtävää tieteellistä tutkimusta myöntämällä mittavia suurteholaskennan tietokoneresursseja yksittäisille tutkijaryhmille. Resurssit myönnetään hakemusten tieteellisen ja teknisen vertaisarvioinnin perusteella.

Nanometri-mittaluokan metalliklusterit katalysoivat reaktioita

Hannu Häkkisen ja Karoliina Honkalan yhteistyöprojektissa tutkitaan ligandimolekyyleillä suojattujen nanometri-mittaluokan metalliklustereiden katalyyttisiä ominaisuuksia.

Tällaiset suojatut metalliklusterit ovat kemiallisesti stabiileja, mutta ne voivat samanaikaisesti katalysoida esimerkiksi orgaanisten molekyylien vedynsiirtoreaktioita. Ne voivat toimia myös väliaikaisina ”vetyvarastoina” reaktiosyklin aikana. Klustereiden tarkka atomirakenne tunnetaan, mikä antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkia katalyysireaktioiden atomitason mekanismeja simulaatioiden avulla.

“Tämä on jo neljäs kerta, kun ryhmäni on saanut merkittävän, vuoden mittaisen suurteholaskentaresurssin PRACE-organisaatiosta. Tässä uudessa projektissa yhdistyvät oman ryhmäni asiantuntemus ligandimolekyyleillä suojatuista metalliklustereista ja professori Honkalan kokemus laskennallisesta katalyysistä. Tämän laskentaresurssin turvin voimme edelleen vahvistaa yhteistyötä katalyysikokeita tekevien yhteistyökumppaniemme kanssa Kiinassa ja Hollannissa”, Häkkinen toteaa.

MareNostrum -supertietokone on yksi Euroopan suurimmista. Resurssi mahdollistaa tuhansien laskentayksiköiden samanaikaisen käytön massiivisesti rinnakkaislaskentaan skaalautuvissa simulaatioissa.

Lisätietoja:

Akatemiaprofessori Hannu Häkkinen,hannu.j.hakkinen@jyu.fi, puh. 0400 247 973,

Professori Karoliina Honkala, karoliina.honkala@jyu.fi, puh. 040 805 3686, 

Tiedottaja Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen, puh. 050 5818351

matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta

https://www.jyu.fi/science/fi

Avainsanat

Kuvat

Professori Karoliina Honkala ja akatemiaprofessori Hannu Häkkinen tutkivat katalyysireaktioiden atomitason mekanismeja simulaatioiden avulla.
Professori Karoliina Honkala ja akatemiaprofessori Hannu Häkkinen tutkivat katalyysireaktioiden atomitason mekanismeja simulaatioiden avulla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme