Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston promootio näkyy katukuvassa lauantaina

Jaa

Yliopiston historian kymmenenteen kaikkien tiedekuntien yhteiseen promootioon on ilmoittautunut noin 110 maisteria ja lähes 90 tohtoria sekä kaksi riemutohtoria ja 16 riemumaisteria. Kaikkiaan lauantaina 25.5. järjestettävään promootioaktiin Jyväskylän yliopiston päärakennuksessa osallistuu lähes 700 henkilöä.

Kunniatohtoreiksi vihitään yhdeksän yhteiskunnallista vaikuttajaa ja tieteen saralla ansioitunutta henkilöä, mm. pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen ja akateemikko Risto Nieminen.

Ensimmäistä kertaa yliopiston historiassa promootiossa vihitään riemumaistereita ja –tohtoreita. Jyväskylän yliopiston ensimmäinen promootio järjestettiin vuonna 1969. Riemupromovendit ovat maistereita ja tohtoreita, jotka ovat osallistuneet tähän ensimmäiseen promootioon.

Promootion primamaisteri on yhteiskuntatieteiden maisteri Heta Mattila, ultimamaisteri filosofian maisteri Emmi Kirjanen, primustohtori kasvatustieteiden tohtori Tuomo Virtanen ja ultimustohtori liikuntatieteiden tohtori Ville Vesterinen. Promootion järjestelyistä vastaa tiedottaja Vesa Holm.

Promootion tärkeä osa on maistereiden ja tohtoreiden vihkimisen lisäksi sen monipuolinen kulttuuriohjelma. Promootioaktissa kuullaan jyväskyläläisen säveltäjän Jouni Koskimäen tilaisuutta varten säveltämä teos, jonka esittävät Jyväskylän yliopiston sinfoniaorkesteri, Musica-kuoro ja Mandolin Mountain -orkesteri. Promootiorunon on kirjoittanut runoilija Raisa Marjamäki.

Kulkue sulkee Kauppakadun

Promootioaktin jälkeen Kauppakatua pitkin kaupunginkirkkoon etenevässä promootiokulkueessa marssii yli 300 henkilöä. Promootiojumalanpalveluksessa saarnaa piispa Simo Peura.

Kauppakadun yläpää on suljettu liikenteeltä lauantaina 22.5. kello 15.30-16.30. Kauppakadun ylittäviä risteyksiä avataan liikenteelle kulkueen etenemisen mukaan. Yleisö voi seurata kulkuetta Kauppakadun molemmin puolin kevyen liikenteen väyliltä. Kulkueen arvioitu lähtöaika yliopiston päärakennuksesta on kello 15.30. Sateen sattuessa kulkue peruuntuu ja osallistujille järjestetään kuljetus kirkkoon.

Promootiokulkuetta johtaa juhlamenojen ohjaaja, tutkijatohtori Kasper Salin, jota seuraavat promoottori, professori Raimo Alen, vastavihityt kunniatohtorit, tohtorit ja maisterit, rehtori ja vararehtorit, yliopiston hallitus, professorit, yliairut, tutkijatohtori Mari Suoranta, yleinen seppeleensitoja Alina Salomaa sekä muut seppeleensitojat.

Promootioaktin ja -kulkueen lisäksi lauantain ohjelmaan kuuluvat illallistanssiaiset Paviljongissa. Edellisenä päivänä tohtorit ja maisterit valmistautuvat promootioon seppeleensitojaisissa ja miekanhiojaisissa Ruusupuistossa. Sunnuntaina 26.5. järjestetään risteily Päijänteellä sekä promootion karonkka.

Kuva: Promootiokulkue vuonna 2013, kuva: Petteri Kivimäki. Vuonna 2016 kulkue jouduttiin perumaan sateen vuoksi. 

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Vesa Holm
promootio@jyu.fi
www.jyu.fi/promootio

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista19.8.2019 07:30:00 EESTTiedote

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Albumiini virittää enteroviruksen tehokkaaseen infektioon – tieto auttaa viruslääkkeiden kehittämisessä16.8.2019 09:56:59 EESTTiedote

Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmisiä infektoivia patogeenejä ja aiheuttavat vuosittain suuren määrän sekä akuutteja että kroonisia infektioita. Näiden virusten infektiomekanismeissa on vielä paljon tuntemattomia seikkoja. Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistutkimus toi merkittävää uutta tietoa albumiini-proteiinin ja solun vesikkeleissä olevien ionien roolista enteroviruksen perimän vapautumisessa isäntäsoluun. Tutkimustulokset voivat edistää uusien viruslääkkeiden löytämistä. Tutkimus julkaistiin Journal of Virology-julkaisusarjassa elokuussa.

Vi­ri­keym­päris­tö ka­lankas­va­tuk­ses­sa edis­tää ka­lo­jen sel­viy­ty­mis­tä tau­tie­pi­de­mioista15.8.2019 08:30:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) yhteistyötutkimuksessa kävi ilmi, että kalanpoikasten virikekasvatus parantaa merkitsevästi kalojen selviytymistä kasvatusoloissa yleisesti esiintyvistä bakteeri-infektioista. Näin kalat myös voivat selvitä luonnossa paremmin istutuksen jälkeen. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä Journal of Applied Ecology –julkaisusarjassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme