Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston varainhankintakampanja tuotti ennätystuloksen – lahjoituksia saatiin yli 7 miljoonaa euroa

Jaa

Jyväskylän yliopiston varainhankintakampanja 2021–2022 tuotti kesäkuun loppuun mennessä ennätykselliset 7,22 miljoonaa euroa.

Lahjoituksia saatiin eniten yksityishenkilöiltä ja säätiöiltä. Suurimmat lahjoittajat olivat Matti Häll (4 miljoonaa euroa tekniikan koulutusalalle), Koneen säätiö (1 milj. euroa humanistiselle koulutusalalle) ja Jyväskylän kauppalaisseuran säätiö (500 000 e kauppatieteelliselle koulutusalalle).

– Kiitän lämpimästi kaikkia tukijoitamme. On ollut upeaa nähdä, miten moni on tuellaan osoittanut arvostusta työllemme, ja vieläpä näin yhteiskunnallisesti epävakaana aikana, rehtori Keijo Hämäläinen kiittää.

Kampanjan kärkenä oli yliopiston tekniikan koulutusala, eli uusi tieto- ja ohjelmistotekniikkaan painottuva, monitieteinen DI-koulutus. Se keräsikin suurimman osan lahjoituksista, 4,48 miljoonaa euroa. Kauppatieteelliselle koulutusalalle lahjoituksista kohdennettiin 1,25 miljoonaa euroa ja humanistiselle alalle hieman yli 1 miljoonaa euroa.

Lahjoituksista muodostetaan käyttötarkoitukseltaan sidottu rahasto yliopiston omaan pääomaan, josta varoja voidaan ottaa käyttöön rehtorin päätöksellä. Valtion vastinrahoitus puolestaan kirjataan peruspääomaan. Yliopiston hallitus päättää peruspääoman tuoton käytön määrästä vuosittain, ja rehtori päättää tuoton kohdentamisesta.

Lahjoituksia on jo alettu käyttää uusien professuurien perustamiseen tieto- ja ohjelmistotekniikan alueella. Lahjoitusvaroja käytetään myös tutkimusinfrastruktuurien vahvistamiseen.

Nyt päättynyt kampanja oli kolmas valtion vastinrahoittama yliopistojen varainhankintakampanja. Jyväskylän yliopistossa vuosien 2015–2017 kampanja tuotti 2,9 miljoonaa euroa ja 2009–2011 kampanja 5,3 miljoonaa euroa. Aiempien kampanjoiden tuotot ovat mahdollistaneet useita professuureja ja alueellisen kehittämisen yhteistyötä mm. hyvinvointitutkimuksen ja kiertotalouden alueilla.

– Varainhankinta jatkuu kampanjan jälkeenkin. Lahjoitusneuvotteluissa syntyi useita lupaavia aihioita yhteistyöhön ja mm. yhteisprofessuureihin. Valtion vastinrahoituksen ehdot sallivat vain yksityisen sektorin antamat vastikkeettomat lahjoitukset, mutta jatkossa voimme rakentaa yhteishankkeita rahoittajan, ja myös julkisen yhteisön kanssa, tarkemmin räätälöityihin kohteisiin. Yliopistolle on mahdollista tehdä myös testamenttilahjoituksia, yhteiskuntasuhdepäällikkö Anu Mustonen kertoo.

Yliopistojen varainhankintakampanja päättyi 30.6.2022. Valtio pääomittaa yliopistoja vastinrahoituksella, joka jaetaan yliopistojen kesken suhteessa näiden keräämään yksityiseen pääomaan. Lahjoitus oli mahdollista kohdentaa yliopistolle yleisesti tai lahjoittajan toivomalle koulutusalalle, mikäli lahjoitus oli vähintään 10 000 €.

Lisätietoja:

Yhteiskuntasuhdepäällikkö Anu Mustonen, Jyväskylän yliopisto
050 5649022, anu.mustonen@jyu.fi


https://www.jyu.fi/fi/yhteistyo/yliopistontukijat 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

viestinnän asiantuntija
Kirke Hassinen
kirke.m.hassinen@jyu.fi
puh. +358 50 462 6920

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme