Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopistossa kehitetty ohjelmisto auttaa päätöksenteossa ja myös perustelee ratkaisuehdotuksensa

Jaa

Monenlaiset algoritmit ohjaavat jokapäiväistä elämäämme yhä enemmän ja enemmän. Mutta mistä tiedämme algoritmien ohjaavan meitä oikeaan suuntaan? Jyväskylän yliopiston tutkijat kehittivät menetelmän, joka pystyy perustelemaan toimintaansa ihmiselle. Menetelmää voidaan soveltaa esimerkiksi terveydenhuollossa tai metsien hoidon suunnittelussa. Tulevaisuudessa pystymme entistä useammin käskemään algoritmeja perustelemaan toimintaansa.

Giovanni Misitano. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Giovanni Misitano. Kuva: Jyväskylän yliopisto.

Joudumme päivittäin tilanteisiin, joissa joudumme tekemään päätöksissämme kompromisseja. Valitako halpa ja heikkolaatuinen tuote vai kallis ja kestävä? Jotkut näistä ongelmista on helppo ratkaista, mutta monimutkaiset ongelmat vaativat jo tarkempaa analysointia.

Esimerkiksi metsänhoidossa voidaan joutua tilanteisiin, jossa kaadetuista puista halutaan saada tietty määrä voittoa, mutta samanaikaisesti halutaan sekä pitää päästöt tietyn viitearvon alla, että pitää metsä elinkelpoisena eläimille.

Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat kehittäneet algoritmipohjaisen tekoälyapurin, joka auttaa monimutkaisemmissa ongelmissa. Ohjelmisto kykenee myös kertomaan, miksi se suosittelee juuri tiettyjä kompromissiratkaisuja toisten sijaan.

– Vastaavanlaisia apureita päätöksentekoon on kehitetty myös aiemmin, mutta ne eivät ole olleet kovin hyviä selittämään miten ne toimivat. On vaikea luottaa sellaiseen apuriin, joka ei pysty perustelemaan omaa toimintaansa, tutkimusta johtanut tutkija Giovanni Misitano kertoo.

Ohjelmisto auttaa käyttäjää pääsemään haluttuun lopputulokseen

Tutkijoiden kehittämä apuri pystyy paitsi perustelemaan ratkaisunsa, myös ottamaan huomioon käyttäjänsä mielipiteet ja toiveet suositellessaan ratkaisuja.

– Ohjelma antaa käyttäjälle perustelut tietyn ratkaisun tueksi tekstimuodossa esimerkiksi kertomalla, että tämä osa ratkaisua on tällainen, koska syötteessäsi olit antanut erityisesti näitä arvoja, Misitano kuvailee.

Jos esimerkiksi metsänhoidossa pyritään mahdollisimman suureen tuottoon, pieniin päästöihin ja elinympäristön elinvoimaisuuteen, niin ohjelmisto antaa käyttäjälle vaihtoehtoja näiden kolmen tavoiteltavan kriteerin perusteella. Tämän jälkeen ohjelmisto perustelee miten ratkaisuvaihtoehtoihin on päädytty ja miten kyseinen ratkaisu kytkeytyy päätöksentekijän toiveisiin.

– Menetelmä voi myös ehdottaa miten päätöksentekijä voi muuttaa omia toiveitaan. Esimerkiksi tässä skenaariossa päätöksentekijä voisi esimerkiksi haluta tietää miten päästöjä saataisiin laskettua ensimmäistä ratkaisuehdotusta matalammiksi.

Loppupeleissä käyttäjä on kuitenkin se, joka päättää miten edetään ohjelman perusteluista huolimatta. Järjestelmän ei Misitanon mukaan olekaan tarkoitus korvata ihmistä päätöksenteossa vaan tukea tätä parhaan mahdollisen ratkaisun löytämisessä.

– Tulevaisuudessa meillä tulisi olla oikeus kysyä myös algoritmilta tai tekoälyltä “miksi?” ja saada vastaukseksi ymmärrettävä selitys. Tämä tutkimustyö on askel kohti tulevaisuutta, jossa voimme käydä vuoropuhelua tietokoneen kanssa ja saada vastaukseksi muutakin, kuin pelkkää heinäsirkan surinaa.

Lisätietoja

Giovanni Misitano
Väitöskirjatutkija
giovanni.a.misitano@jyu.fi
+358 45 870 6306

Kaisa Miettinen
Teollisen optimoinnin professori
kaisa.miettinen@jyu.fi
+358 50 3732247


Monitavoiteoptimoinnin tutkimusryhmä 

Tutkimusryhmä tutkii ja kehittää menetelmiä monitavoiteoptimointiin liittyen ongelmien ratkomiseksi. Menetelmät tukevat ihmisiä päätöksenteossa ja auttavat heitä löytämään ongelmiinsa parhaan mahdollisen ratkaisun.

mit.jyu.fi/optgroup

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Giovanni Misitano. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Giovanni Misitano. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Systeemisen lastensuojelun toimintamallin vaikuttavuudesta ei vielä näyttöä24.11.2022 09:00:00 EET | Tiedote

VTM Elina Aaltion sosiaalityön väitöskirjassa tutkitaan Suomessa kansallisesti levitetyn systeemisen lastensuojelun toimintamallin vaikuttavuutta. Mallissa yhdistetään systeemisen perheterapian ideoita lastensuojelun sosiaalityöhön. Lastensuojelutiimit saavat koulutuksen systeemiseen ajatteluun ja valikoituihin menetelmiin, joita on tarkoitus hyödyntää tiimin viikkokokouksissa ja asiakastyössä systeemisen perheterapeutin tuella

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme