Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopistossa on kehitetty geenikäsittely, joka poistaa bakteereilta vastustuskyvyn antibiooteille

Jaa

Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston akatemiatutkija Matti Jalasvuoren tutkimusryhmälle 255 000 euron avustuksen geeninsiirtotutkimuksiin. Ryhmä kehittää molekyylibiologian tutkimuksessa keinoja, joilla voidaan hillitä bakteerien nopeasti yleistyvää antibioottiresistenssiä. Jalasvuoren tutkimusryhmä kehittää bakteereja, joita käytettäisiin probioottien tavoin nopeuttamaan esimerkiksi ESBL-kantajuudesta parantumista.

Akatemiatutkija Matti Jäalasvuori ryhmineen kehittää Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella bakteerien geenikäsittelyä, joka poistaa niiltä vastustuskyvyn antibiooteille.
Akatemiatutkija Matti Jäalasvuori ryhmineen kehittää Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella bakteerien geenikäsittelyä, joka poistaa niiltä vastustuskyvyn antibiooteille.

Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston akatemiatutkija Matti Jalasvuoren tutkimusryhmälle 255 000 euron avustuksen geeninsiirtotutkimuksiin. Ryhmä kehittää molekyylibiologian tutkimuksessa keinoja, joilla voidaan hillitä bakteerien nopeasti yleistyvää antibioottiresistenssiä. 

Jalasvuoren tutkimusryhmä kehittää bakteereja, joita käytettäisiin probioottien tavoin nopeuttamaan esimerkiksi ESBL-kantajuudesta parantumista.

Matti Jalasvuoren mukaan bakteerit muuttuvat vastustuskykyisiksi antibiootteja vastaan pääosin kahdesta syystä: antibiootteja käytetään paljon, ja lisäksi bakteereilla on kyky levittää vastustuskykyä aiheuttavia geenejä muihin bakteereihin. 

”Bakteerit saattavat siis muuttua vastustuskykyisiksi, vaikka eivät altistuisikaan ympäristössään antibiooteille. Etenkin hankalia sairaalainfektioita aiheuttavien suolistoperäisten bakteerien kuten Escherichia colin ja Klebsiella pneumoniaen antibioottiresistenssin syynä on usein geeninsiirto bakteereiden välillä”, sanoo Jalasvuori. 

CRISPR-geenielementti tunnistaa ja hajottaa bakteerisolussa vastustuskyvyn tuottavan geenin

Bakteerien geeninsiirto voidaan kuitenkin valjastaa niitä itseään vastaan. Tutkimusryhmineen Jalasvuori on kehittänyt geneettisesti muokattuja bakteereita, jotka levittävät resistenssin sijaan vastustuskykygeenejä tuhoavaa CRISPR-geenielementtiä. Bakteerisolussa CRISPR tunnistaa vastustuskyvyn tuottavan geenin ja hajottaa sen. Elementit voidaan siirtää harmittomiin bakteereihin, joiden avulla ne viedään esimerkiksi suolistoon ja siten osaksi luonnollista bakteeriflooraa.

”Tämän elementin siirtyminen bakteeriin tekee aiemmin vastustuskykyisestä bakteerista jälleen herkän antibiooteille, ja siten tulevaisuudessa sen avulla voi olla mahdollista vaikkapa vähentää vastustuskykygeenien yleistymistä tuotantoeläimissä.”, toteaa Jalasvuori. 

Tuore tutkimus aiheesta on julkaistu juuri Gut Microbes –lehdessä otsikolla "Midbiotics: conjugative plasmids for genetic engineering of natural gut flora." Linkki julkaisuun:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19490976.2019.1591136

Jalasvuoren tutkimusryhmä työskentelee bio- ja ympäristötieteiden laitoksella Jyväskylän yliopistossa. Ryhmä on myös osa antibioottivastustuskykyyn vastauksia etsivää Helsinki Institute of Life Science Grand Challenge –konsortiota. 

Lisätietoja:

Akatemiatutkija Matti Jalasvuori, matti.jalasvuori@jyu.fi, puh. 050 413 5092

Tiedottaja Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, puh. 050 581 8351

https://www.jyu.fi/science/en/bioenv/research/biosciences/jalasvuori-group/front-page

http://mattijalasvuoriresearch.blogspot.com/

https://www.jyu.fi/science/fi

Facebook: jyuscience 

Twitter: @jyscience

Kuva: Jyväskylän yliopisto

Avainsanat

Kuvat

Akatemiatutkija Matti Jäalasvuori ryhmineen kehittää Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella bakteerien geenikäsittelyä, joka poistaa niiltä vastustuskyvyn antibiooteille.
Akatemiatutkija Matti Jäalasvuori ryhmineen kehittää Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella bakteerien geenikäsittelyä, joka poistaa niiltä vastustuskyvyn antibiooteille.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 29.6.2019: Uusi mittausmenetelmä tunnistaa hiihtäjien suorituskyvyn heikkenemisen syyt suorituksen aikana24.6.2019 11:00:00 EESTTiedote

Hiihtäjän tuottamat jalkavoimat vähenivät selvästi käsivoimia enemmän pitkän hiihtosuorituksen aikana. Uusi mittausmenetelmä pystyy huomioimaan väsymyksen aiheuttaman tekniikan muutoksen ja sen vaikutukset voimantuottoon. Ensimmäistä kertaa laajemmalle urheilijaryhmälle käytetty propulsiovoimamenetelmä antaa tarkemmat tulokset kuin perinteinen menetelmä, joka analysoi käsien voimatuotannon vähenevän jalkavoimia enemmän.

Suo­men en­sim­mäi­nen ke­mian kier­to­ta­lou­den pro­fes­so­ri ot­taa uusin me­ne­tel­min me­tal­lit tal­teen ro­muis­ta ja jät­teis­tä24.6.2019 08:00:00 EESTUutinen

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on päättänyt ottaa dosentti, yliopistonlehtori Ari Väisäsen analyyttisen kemian ja kiertotalouden professorin tehtävään. Professuuri on Suomen ensimmäinen kemian kiertotalouden alalle määritetty professuuri. Tehtävä oli julkisesti haettavana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme