Wienerberger Oy

K2S-arkkitehtien suunnittelema Hotelli Paasitorni palkittiin erikoispalkinnolla kansainvälisessä tiiliarkkitehtuurikilpailussa

Jaa
- Kansainvälisen Wienerberger Brick Award 2014 tiiliarkkitehtuurikilpailun palkinnot jaettiin 8. toukokuuta Wienin Arkkitehtuurikeskuksessa järjestetyssä tilaisuudessa Itävallassa. - Kilpailussa jaettiin pääpalkinto sekä palkinnot viidessä eri kategoriassa. Lisäksi jaettiin kaksi Wienerberger -erikoispalkintoa. - Pääpalkinnon vei Thaimaan Film Instituutti ja suomalainen Hotelli ja Kokouskeskus Paasitorni palkittiin erikoispalkinnolla hienosta ja luovasta tiiliarkkitehtuuristaan.

Suomalaisarkkitehtien suunnittelema Hotelli ja Kokouskeskus Paasitorni palkittiin tiiliarkkitehtuurin Wienerberger Brick Award 14 erikoispalkinnolla 8. toukokuuta Wienin Arkkitehtuurikeskuksessa järjestetyssä tilaisuudessa. Tämä ‘Wienerberger Special Prize’ meni kahdelle projektille, joissa tiiliä on käytetty erityisen luovalla tavalla osana hyvää arkkitehtuuria. Helsingissä työväentalon sisäpihalla sijaitsevan Hotelli ja Konferenssikeskus Paasitornin laajennusosan on suunnitellut Mikko Summasen, Niko Sirola ja Kimmo Lintula, Arkkitehtitoimisto K2S Oy:stä. Kohteen norsunluun valkoisista tiilistä pitsimäisesti muurattu julkisivu tekee katsojaan lähtemättömän vaikutuksen, totesi tuomaristo kohteesta.

Hotelli Paasitornin muurattu julkisivu poikkeaa hyvin paljon tavanomaisesta, sillä sen muoto on lähes kauttaaltaan kaarevalinjainen. Myös itse muuraus on perinteistä muurausta vaativampi, johtuen pitsimäisestä muuraustavasta, jossa jokaisen tiilen välille muodostuu aukko. Julkisivun suunnittelu lähti liikkeelle pitsimäisen julkisivurakenteen toteutusmahdollisuuksien kartoituksesta niin arkkitehtoniset kuin rakenneteknisetkin vaatimukset huomioiden. Vaalea ”kustomoitu” tiili tuntui oikealta materiaalivalinnalta historialliseen kontekstiin - perinteinen materiaali, mutta uusi ja raikas ilme, toteaa kohteen pääsuunnittelijana toiminut Mikko Summanen K2S arkkitehdeiltä. Itse tiili ”viilattiin” valmistajana toimineen Wienerbergerin kanssa halutunlaiseksi ja lopputulokseen ollaan tyytyväisiä, jatkaa Summanen. Muuratun julkisivun tekemisessä mietittiin jokainen yksityiskohta tarkasti, jopa ulkoseinään sijoittuva ovikin sai pintaansa pitsimäisen muurauksen. Kohde on rakenteellisesti yksi vaativimpia muurauskohteita Suomessa ja muuraustavaltaan ainutlaatuinen tässä mittakaavassa toteutettuna. Valitettavasti arkkitehtuuriltaan kaunis tiilikohde jää monilta ohikulkijoilta huomaamatta, sillä se on rakennettu korttelin sisäpihalle, mikä asetti samalla myös monia lisähaasteita niin suunnittelulle kuin toteutuksellekin.

Toinen erikoispalkinnon voittajista oli Kroatian Pulassa sijaitseva arkkitehti Andrija Rusan suunnittelema rapattupintainen toimistotalo House of Light.

Brick Award 2014 pääpalkinnon vei Thaimaan Nakhon Pathomissa sijaitsevaa Kantanan Filmi ja Animaatio Instituutti, jonka on suunnitellut Bangkok Project Studio. Voittoisan koulutuskeskuksen rakentamiseen on käytetty yli 600 000 käsin lyötyä tiiltä.

Single family house eli pientalosarjan voiton vei arkkitehti Jon Lin suunnittelema Kiinan Shaanxin maakuntaan rakennettu mahdollisimman omavarainen pientalo, joka edustaa samalla ns. “lifestyle” arkkitehtuuria.

Public Use eli julkisten rakennusten kategoriassa voiton vei arkkitehtitoimisto LRO Lederer Ragnarsdóttir Oein Saksaan suunnittelema Ravensburgin taidemuseo, jossa on hyödynnetty läheisen luostarin purkutiiliä.

Public Re-Use -kategorian voitti Belgian Kortrijkissa sijaitseva Buda Art Centre. Kyseessä on kategoria, jossa vanha julkinen rakennus oli muutettu toiminnallisesti uuteen käyttöön. Studio 51N4E arkkitehtitoimiston Budan saarelle suunnittelemassa kohteessa vanha tekstiilitehtaan värjäämö oli muutettu kulttuuripalveluja tarjoavaksi keskukseksi.

Urban Infil eli urbaanissa täydennysrakentamisen sarjassa palkittiin vanhan teurastamon paikalle rakennettu Sol89 arkkitehtitoimiston suunnittelema kokkikoulu, joka sijaitsee Espanjassa lähellä Cadizin kaupunkia.

Muista suomalaisten suunnittelemista kohteista parhaiten menestyi Rudanko+Kankkunen Arkkitehtien Kambodzhaan suunnittelema Sra Pun ammattikoulu, joka oli valittu viidenkymmenen palkintoehdokkaan joukkoon ja joka pääsi myös maailman tiiliarkkitehtuurivalioita esittelevään BRICK14’ -kirjaan.

Kansainväliset arkkitehtuurikriitikot sekä arkkitehtuuriin erikoistuneet toimittajat olivat asettaneet ehdolle yli 300 tiiliarkkitehtuurikohdetta 26 eri maasta. Finalistit eli viisikymmentä parasta sekä voittajat eri kategorioissa (Single family house, Public Re-Use, Urban Infill ja Special solution with brick) valitsi kansainvälinen arkkitehtiraati, jossa toimivat mm. arkkitehtuurin Prizker -palkinnolla viime vuonna palkittu Wang Shu Kiinasta, arkkitehdit Vera Yanovshtchinsky Hollannista, Ewa Kuryłowicz Puolasta sekä Pavol Paňák Slovakiasta. Kilpailu on järjestetty joka toinen vuosi vuodesta 2004 alkaen.

“Näen ilolla standardien ja rakentamisen suunnan kohti kestävämpää kehitystä ja myös kierrätystä, mikä oli hyvän arkkitehtuurin ohella nähtävissä myös palkituissa kohteissa”, lausui Heimo Scheuch, Wienerberger AG:n pääjohtaja palkintojenjakotilaisuudessa. Mielestäni kohteet, jotka on rakennettu kierrätetyistä tiilistä, ovat erityisen inspiroivia ja kertovat myös tiilen kestävyydestä ja pitkästä elinkaaresta.

Tilaisuuden yhteydessä julkistettu BRICK14’-tiiliarkkitehtuurikirja esittelee sekä palkitut että palkintoehdokkaina olleet kohteet yksityiskohtaisesti. Korkeatasoisilla valokuvilla varustetun tiiliarkkitehtuuriteoksen on kustantanut arvostettu kustannusosakeyhtiö Callwey.

Lisäinformaatio: www.brickaward.com

Wienerberger Oy Ab, Juha Karilainen p. 0400 425 232; juha.karilainen@wienerberger.com
Arkk.tsto K2S Oy, Mikko Summanen p. 040 762 5265: mikko.summanen@k2s.fi
Rakennuttaja, Helsingin Työväenyhdistys ry, Jorma Bergholm, 050 525 2581; jorma.bergholm@paasitorni.fi
Kuvamateriaali, Helsinki Congress Paasitorni, Kati Kosonen, 050 435 9911, kati.kosonen@paasitorni.fi

Wienerberger on maailman johtava tiilenvalmistaja (Terca, Porotherm, Penter) ja markkinajohtaja savikattotiilissä (Koramic, TONDACH) Euroopassa ja betonipihatiilissä (Semmelrock) Keskisessä Itä-Euroopassa. Tiilet tuotteina ja niistä valmistetut rakenneratkaisut ovat terveellisiä, taloudellisia sekä energiaa säästäviä ja siksi ne soveltuvat erinomaisesti energiatehokkaiden rakennuskonseptien, kuten matala-, passiivi- ja lähes 0-energiatalojen rakentamiseen. Vähintään 100-vuoden elinkaari tekee tiilestä myös korkealuokkaisen ja arvostetun rakennusmateriaalin. Myös putkijärjestelmissä (Steinzeug-Keramo; keraamiset putket ja Pipelife; muoviputket) yritys on myös yksi johtavista tavarantoimittajista Euroopassa. Wienerberger Groupilla on maailmanlaajuisesti kaikkiaan 214 tehdasta ja sen liikevaihto on 2,663 miljardia €.

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Wienerberger Oy
Wienerberger Oy
Kumpulantie 15
00520 HELSINKI

0207 489 200http://www.wienerberger.fi

Wienerberger on maailman johtava tiilituotteiden valmistaja ja markkinoija. Kaikkiaan konsernilla on toimintaa yli 30 maassa. Suomessa yrityksellä on toimipiste Helsingissä, Korialla ja Lappilassa. Suomessa myytävät tiilituotteet ovat pääosin valmistettu kotimaassa paikallisista raaka-aineista. Suurin tuoteryhmä on Terca-julkisivutiilet. Lisäksi Wienerbergerin valikoimaan kuuluvat käsinlyödyt sisustustiilet ja -laatat, keraamiset Koramic-kattotiilet, sekä Penter-maankatetiilet. Valikoimaa täydentävät lisäksi Terca-tiilitalon rakennusjärjestelmä, Porotherm-kennoharkot, tulisijojen lämpösydämet sekä keraamisiin tiililaattoihin perustuva Argeton-julkisivuverhousjärjestelmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Wienerberger Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye