Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelma viitoittaa tietä kohti tieliikenteen nollavisiota

Jaa

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelma on valmistunut. Suunnitelma toimeenpanee valtakunnallista liikenneturvallisuusstrategiaa alueen erityispiirteet huomioiden sekä luo puitteet suunnitelmalliselle työlle vakavien liikenneonnettomuuksien ehkäisemiseksi. Suunnitelmassa esitetään liikenneturvallisuustyön visio, tavoitteet ja painotukset vuoteen 2030 sekä konkreettiset toimenpiteet vuosille 2022–2026. Suunnitelma rajautuu tieliikenteen turvallisuustilanteen parantamiseen ja niihin toimenpiteisiin, jotka ovat alueellisten julkisen sektorin toimijoiden kautta edistettävissä.

Ghost-bike. Kuva: Janne Saarikoski.
Ghost-bike. Kuva: Janne Saarikoski.

Suomi on sitoutunut muiden EU-maiden kanssa tavoittelemaan tieliikennekuolemien ja vakavien loukkaantumisten vähentämistä puolella vuoden 2020 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Nollavisioon eli siihen, että kenenkään ei tarvitse kuolla tai vakavasti loukkaantua tieliikenteessä, pyritään vuoteen 2050 mennessä. Nämä tavoitteet ovat ohjanneet myös Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelman laadintaa ja toimenpiteiden valintaa.

Kaakkois-Suomen tieliikenteessä menehtyy vuosittain keskimäärin 12 ihmistä ja loukkaantuu vakavasti keskimäärin 45 ihmistä. Suunnitelmaan on kirjattu tavoitteeksi, että vuonna 2030 tieliikenteessä menehtyisi enintään 5 ja loukkaantuisi vakavasti enintään 20 ihmistä. Nollavision saavuttaminen Kaakkois-Suomessa voisi nykytrendin perusteella olla mahdollista jo ennen vuotta 2050.  

Nollavisio vaatii yhteistyötä ja panostuksia

Vakavien henkilövahinkojen puolittaminen vuoteen 2030 tai nollavisio ei kuitenkaan toteudu ilman merkittäviä lisäpanostuksia liikennekasvatukseen ja -viestintään, liikenteen valvontaan ja liikenneinfrastruktuuriin – laadukasta ensihoitoa ja pelastustoimintaa sekä kestävän liikennejärjestelmän kehittämistä unohtamatta. Nyt laadittu suunnitelma antaa tähän työkaluja ja suunnitelman määrätietoinen toimeenpano vie oikealle polulle. Lisäksi tarvitaan merkittäviä panostuksia esimerkiksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön, kuten mielenterveys- ja päihdetyöhön.

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelma sisältää monipuolisesti liikenneturvallisuustyön eri osa-alueisiin liittyviä toimenpiteitä. Viisivuotiseen toimenpidesuunnitelmaan on kirjattu yhteensä noin 70 toimenpidettä, joista jokaiselle on määritelty alueelliset vastuutahot. Toimenpiteet on ryhmitelty nykytilan analyysin ja vaikuttavuuden perusteella valituille painopistealueille, joita ovat: nuoret, ajonopeudet, päihteet, ajoterveys, jalankulku, pyöräily ja sähköiset liikkumisvälineet sekä päätiet. Lisäksi läpileikkaavina teemoina käsitellään elinikäisen liikennekasvatustyön ja tieliikenteen pelastustoiminnan kehittämistä.

Liikenneturvallisuussuunnitelman toimeenpanon koordinoinnista ja seurannasta vastaa ELY-keskuksen vetämä Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmä. Seurannan tuloksista ja muista liikenneturvallisuuteen liittyvistä ajankohtaisista aiheista ja ilmiöistä keskustellaan vuosittainjärjestettävässä liikenneturvallisuusfoorumissa. Verkostoitumista ja eri toimijoiden välistä tiedonvaihtoa parannetaan jatkossa myös erilaisten teematilaisuuksien kautta (ajoterveys, rattijuopumukset, kuntien liikenneturvallisuustyö). Kuntiin ja seuduille Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelma tuodaan liikenneturvallisuustyöryhmien ja liikenneturvallisuuskoordinaattorityön kautta.

Tutustu liitteenä olevaan liikenneturvallisuusuunnitelmaan! 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Janne Saarikoski, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
- Jani Juvankoski, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
- Juha Heltimo, Ramboll Finland Oy, etunimi.sukunimi@ramboll.fi

Kuvat

Ghost-bike. Kuva: Janne Saarikoski.
Ghost-bike. Kuva: Janne Saarikoski.
Lataa
Liikennettä. Kuva: Jani Juvankoski.
Liikennettä. Kuva: Jani Juvankoski.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, lokakuu 202222.11.2022 08:21:46 EET | Tiedote

Työttömyyskehitys Kaakkois-Suomessa näyttää yhä hyvältä. Työttömien määrä jatkaa sekä Kymenlaaksossa että Etelä-Karjalassa laskuaan, ja mittaushistoriassa työttömyysluvut ovat (vuodesta 2006 eteenpäin) lokakuun matalimmat. Syyskuusta työttömien määrä on noussut, mutta ei kovin paljon, ja samankaltaista muutosta on mittaushistoriassa monena aiempanakin vuonna. Näyttää kuitenkin siltä, että ainakin reippain työttömyyden aleneminen alkaa olla takanapäin. Uusien avointen työpaikkojen määrä laski viime vuodesta sekä Kaakossa (-14 %) että koko Suomessa (-13 %). Nyt auki olleiden paikkojen määrä on silti lokakuisessa mittaushistoriassa toiseksi suurin.

Liikenne Husulan tunnelissa V-putkessa Haminassa ohjataan kiertotielle huolto- ja korjaustöiden vuoksi 28.11. klo 9.00–02.12. klo 12.00 väliseksi ajaksi21.11.2022 09:10:21 EET | Tiedote

Valtatiellä 7/E18 Haminan ohikulkutiellä sijaitseva Husulan tunneli suljetaan V-putken osalta 28.11.2022 klo 9.00 - 02.12.2022 klo 12.00 välisenä aikana tunnelin huolto- ja korjaustöiden ajaksi. Vaikutus on Vaalimaan suuntaan ja liikenne ohjataan tunnelin varareitille. Tunnelin putki avataan heti liikenteelle huolto- ja korjaustöiden päätyttyä. Tunnelin sulkemisessa on kelivaraus, ja huonon keliennusteen vuoksi tunnelin sulkeminen voidaan peruuttaa hyvin lyhyellä varoitusajalla.

Puustoa poistetaan Partakoskentien varrelta Savitaipaleella31.10.2022 14:28:26 EET | Tiedote

Kaakkois-Suomen ELY-keskus aloittaa tällä viikolla puuston poiston maantiellä 409 (Partakoskentie) Savitaipaleella. Työt aloitetaan Kärnäkosken linnoitukselta edeten kohti Savitaipaleen kirkonkylää. Puustoa poistetaan tiealueelta ja sen suoja-alueelta tien kuivatuksen ja turvallisuuden parantamiseksi. ELY-keskus on tiedottanut tiealueen naapuritonttien omistajia hankkeesta. Jokaisen yksityisen maanomistajan tila katselmoidaan ennen puuston poistoa, mikäli sille kohdistuu toimenpiteitä. Puiden poistotyön tekee Koumet Oy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme