Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, maaliskuu 2021

Jaa

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa maaliskuun 2021 lopussa 4 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Nuorten työttömien määrä laski 9 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, mutta alle 20-vuotiaiden nousi 5 prosenttia. Pitkäaikaistyöttömiä oli 44 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Uusia avoimia työpaikkoja 15 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Palveluissa osallistujia lähes saman verran kuin edellisvuonna (-0,5 %). Kaikkien työnhakijoiden määrä nousi prosentin vuodentakaisesta.

Kaakkois-Suomessa oli maaliskuun lopussa 18 070 työtöntä työnhakijaa, mikä on 705 henkilöä (-4 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömiä oli
10 284, mikä on 294 henkilöä (-3 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Etelä-Karjalassa työttömien määrä oli 7 786, mikä on 411 henkilöä (-5 %) vähemmän kuin viime vuoden maaliskuussa.

Lomautettuja on edelleen melko paljon, joskin vähemmän kuin vuosi sitten. Maaliskuun lopussa Kaakkois-Suomessa oli kokoaikaisesti lomautettuja yhteensä 3 076, mikä oli 522 henkilöä (15 %) vähemmän kuin viime vuonna.

Työttömien määrä laski kaikissa seutukunnissa

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kaakkois-Suomessa 14 prosenttia. Kymenlaaksossa osuus oli 14,2 prosenttia ja Etelä-Karjalassa 13,8 prosenttia. Kunnittain tarkasteltuna korkein työttömyysaste oli edelliskuukausien tapaan Imatralla (17,2 %) ja matalin Lemillä (9,5 %).

Kouvolan seudulla oli maaliskuun lopussa 4 prosenttia (-223 henkilöä) vähemmän työttömiä kuin vuosi sitten. Kotka-Haminan seutukunnassa työttömien määrä laski prosentin (-71 henkilöä). Lappeenrannan seudulla työttömien määrä väheni edellisestä vuodesta 5 prosenttia (-261 henkilöä), myös Imatran seudulla laskua oli 5 prosenttia (-150 henkilöä).

Suurimmassa osassa kaakkoissuomalaisia kuntia työttömien määrä laski maaliskuussa edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Suhteellisesti lasku oli suurinta Parikkalassa (-18 %) ja määrällisesti Kouvolassa (-223 henkilöä). Haminassa, Miehikkälässä, Pyhtäällä, Ruokolahdella ja Virolahdella työttömien määrä nousi vuodentakaisesta. Nousua oli sekä määrällisesti että suhteellisesti eniten Virolahdella (+34 hlöä, +18 %).

Nuorten työttömien määrä laski

Maaliskuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa 2 295, mikä on 9 prosenttia (-221 henkilöä) vähemmän kuin edellisen vuoden maaliskuussa. Alle 25-vuotiaiden työttömien määrä laski edellisvuodesta muissa kaakkoissuomalaisissa seutukunnissa paitsi Kotka-Haminan seudulla. Nuorista alle 20-vuotiaiden työttömyys oli kuitenkin noussut. Heitä oli työttömänä 485 henkilöä (+5 %).

Yli 50-vuotiaita oli työttömänä 7 489 henkilöä eli 3 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Erityisesti yli 60-vuotiaiden työttömien määrä oli noussut.

Pitkäaikaistyöttömiä edelleen runsaasti – kasvua 44 prosenttia

Pitkäaikaistyöttömiä oli kaakossa maaliskuun lopussa 5 100, mikä on 44 prosenttia
(+ 1 568 henkilöä) enemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikista alueen työttömistä pitkäaikaistyöttömien osuus on 28 prosenttia.

Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi kaikissa seutukunnissa, suhteellisesti eniten Imatran seudulla (+62 %) ja määrällisesti eniten Kotka-Haminan seudulla (+559 henkilöä). Pitkäaikaistyöttömiä on eniten Kotka-Haminan seudulla (1 842 henkilöä) ja vähiten Imatran seudulla (694 henkilöä).

Työttömien määrä laski lähes kaikilla koulutusasteilla ja ammattiryhmillä

Koulutusasteittain tarkasteltuna työttömyys laski edellisen vuoden maaliskuuhun verrattuna muilla paitsi tutkijakoulutetuilla, erikoisammattikoulutusasteen suorittaneilla ja heillä, joiden koulutusaste on tuntematon.

Ammattiryhmittäin tarkasteltuna työttömyys laski viime vuodesta Kaakkois-Suomessa muissa paitsi maanviljelijöiden ja metsätyöntekijöiden, sotilaiden ja ammatteihin luokittelemattomien ammattiryhmissä. Eniten laskua oli palveluja myyntityöntekijöiden ja asiantuntijoiden ammattiryhmissä.

Uusia avoimia työpaikkoja 15 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli maaliskuun aikana avoinna 2 323 uutta työpaikkaa. Uusien paikkojen määrä oli 15 prosenttia (+302 kpl) suurempi kuin vuosi sitten. Työpaikkojen määrä oli viime vuotta suurempi kaikissa muissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa paitsi Imatran seudulla. Uusista avoimista työpaikoista 77 prosenttia oli yrityksissä.

Avoimien työpaikkojen määrä nousi edellisvuodesta eniten erityisasiantuntijoiden ammattiryhmässä. Myös asiantuntijoille oli runsaasti viime vuoden maaliskuuta enemmän työpaikkoja tarjolla.

Uusien avointen työpaikkojen määrä laski eniten rakennus, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä (68 kpl, 20 %). Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin lähihoitajille, toimisto- ja laitossiivoojille sekä myyntiedustajille.

Palveluihin osallistuneiden määrä lähdes ennallaan

Maaliskuun lopussa Kaakkois-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 6 801 henkilöä (-0,5 %). Aktivointiaste oli 27 %.

Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli maaliskuussa vajaat 25 000. Määrä on reilut 700 henkilöä vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työllistettyjen sekä työvoimakoulutuksessa ja valmennuksessa olevien määrät kasvoivat. Myös vuorotteluvapaasijaisia oli edellisvuoden maaliskuuta enemmän.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen, jari.saarinen(at)te-toimisto.fi, p. 0295 042 200

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Vapaa-ajankalastajat ja kalatalousviranomainen määrittävät Kaakkois-Suomen vaelluskalavesistöjen koskia22.4.2021 11:07:20 EEST | Tiedote

Itäiseen Suomenlahteen laskevien vaelluskalajokien koskikartoitus on hyvällä mallilla. Suomen Vapaa-ajankalastajien ja ELY-keskuksen kalatalousviranomaisen yhteishankkeessa on alueen kalastuksellisesti merkittävät koski- ja virta-alueet kartoitettu maastokäynnein. Lopullisten paikkatietojen Kalastusrajoitus.fi -palveluun siirtämisen jälkeen on kalastajien helppo todeta, millä alueilla koskialueisiin liittyvät määräykset ovat voimassa. Myös jokiin nousevat kalat kiittävät saadessaan kotikoskissaan kuturauhan.

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyön toimintakatsaus 2020: Yhdeksässä kunnassa toteutui tieliikenteen kuolemien nollavisio7.4.2021 08:04:07 EEST | Tiedote

Vuonna 2020 yhdeksässä Kaakkois-Suomen kunnassa toteutui nollavisio eli kukaan ei menehtynyt tieliikenteessä (myös vuonna 2019 nollakuntia oli yhdeksän). Viime vuosina tieliikenteessä menehtyneiden määrä on kasvanut Etelä-Karjalassa ja laskenut Kymenlaaksossa. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa, tapahtui vuonna 2020 yhteensä 233 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta (243 vuonna 2019). Näissä onnettomuuksissa menehtyi 12 henkilöä (seitsemän Etelä-Karjalassa ja viisi Kymenlaaksossa) ja loukkaantui 289 henkilöä.

Kaakkois-Suomen maaseudun alueellinen kehittämissuunnitelma loppusuoralla31.3.2021 08:52:43 EEST | Tiedote

Maaseuturahasto on Euroopan unionin suurimpia kehittämisrahastoja ja kaksi kolmasosaa Suomen saamasta EU-rahoituksesta tulee sieltä. Uutta ohjelmakautta (CAP27) koskeva Kaakkois-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelma on tarkoitus saada valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä. Kaakkois-Suomen ELY-keskus on kutsunut valmistelutyön tueksi kaikki maaseutualueen vaikuttajat, yrittäjät sekä kehittäjät. Kevään aikana tarjotaan vielä useampi mahdollisuus osallistua tähän työhön tuomalla näkemyksiä alueen mahdollisuuksista ja kehittämistarpeista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme