Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, maaliskuu 2023

Jaa
Työttömyysluvut ovat Kaakkois-Suomessa maaliskuisen mittaushistorian matalimmat. Työttömiä oli kaksi prosenttia vuodentakaista vähemmän. Kymenlaaksossa työttömien määrä väheni neljällä prosentilla, mutta Etelä-Karjalassa määrä nousi prosentin verran vuoden 2022 maaliskuun lukuihin verrattuna. Työttömien määrä laski alueella eniten Kouvolan seutukunnassa (-5 %). Lappeenrannan seudulla työttömyys kasvoi eniten (+2 %). Uusia avoimia työpaikkoja oli maaliskuun aikana avoinna 2929, mikä on 20 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten maaliskuussa.
Kaakkois-Suomessa oli maaliskuussa 2023 työttömiä työnhakijoita 2 % vähemmän ja uusia avoimia työpaikkoja 20 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 11,0 %.
Kaakkois-Suomessa oli maaliskuussa 2023 työttömiä työnhakijoita 2 % vähemmän ja uusia avoimia työpaikkoja 20 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 11,0 %.

Työttömiä kaksi prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin

Kaakkois­-Suomessa oli maaliskuun 2023 lopussa 13925 työtöntä työnhakijaa. Työttömiä oli 248 (-2 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömiä oli 7886, mikä on 310 henkilöä (-4 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Etelä-Karjalassa työttömien määrä oli 6039, mikä on 62 henkilöä (+1 %) enemmän kuin vuoden 2022 maaliskuussa.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kaakkois­-Suomessa 11,0 prosenttia. (Kymenlaakso: 11,1 %, Etelä-Karjala: 10,9 %). Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli maaliskuussa 9,6 prosenttia. Kaakkois-Suomen kuntien korkein työttömyysaste oli Rautjärvellä (14,2 %) ja matalin Taipalsaarella (7,8 %). Työttömyysasteet vaihtelevat kunnittain melko paljon.

Lomautettujen määrä on kääntynyt laskuun. Työttömistä työnhakijoista Kaakkois­-Suomessa oli kokoaikaisesti lomautettuja 1359 eli 10 prosenttia kaikista työttömistä. Lomautettujen määrä laski edellisvuoden maaliskuusta neljän prosentin verran. Kuluvan vuoden helmikuusta lomautettujen määrä laski 19 prosentilla.

Työttömien määrä kasvoi Lappeenrannan seutukunnassa

Työttömien määrä laski Kouvolan, Kotka-Haminan ja Imatran seutukunnissa vuodentakaiseen verrattuna, mutta nousi hieman Lappeenrannan seutukunnassa (+2 %, +86 henkilöä). Kouvolan seudulla oli maaliskuun lopussa viisi prosenttia (-194 henkilöä) vähemmän työttömiä kuin vuosi sitten. Kotka-Haminan seudulla työttömien määrä laski vuodentakaisesta kolme prosenttia (-116 henkilöä). Imatran seudulla laskua oli yhden prosentin verran (-24 henkilöä).

Työttömien määrä laski edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta kahdeksassa kaakkoissuomalaisessa kunnassa. Määrällisesti lasku oli suurinta Kouvolassa (-194 henkilöä). Suhteellisesti eniten työttömien määrä laski Parikkalassa (-12 %). Heikointa muutos vuodentakaiseen verrattuna oli määrällisesti tarkasteltuna Lappeenrannassa, jossa työttömien määrä nousi 107 henkilöllä. Suhteellisesti eniten työttömyys kasvoi Virolahdella (+7 %).

Nuorisotyöttömyys laskussa Kymenlaaksossa – Etelä-Karjalassa nousun merkkejä

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli maaliskuun lopussa Kaakkois­-Suomessa 1384, mikä on kolme prosenttia (­-45 henkilöä) vähemmän kuin vuotta aiemmin. Nuorten työttömien määrä laski Kouvolan ja Kotka-Haminan seutukunnissa. Määrä pysyi samana Lappeenrannan seutukunnassa, mutta nousi Imatran seudulla (+9 %).

Yli 50-­vuotiaita oli Kaakkois-­Suomessa työttömänä kuusi prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömyys väheni monessa ammattiryhmässä

Työttömien määrä laski edellisvuodesta useissa ammattiryhmissä. Eniten väheni toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijöiden työttömyys. Myös asiantuntijoiden ryhmässä oli reilusti vuodentakaista vähemmän työttömiä. Suhteellisesti eniten väheni johtajien työttömyys.

Työttömien määrä kasvoi määrällisesti eniten palvelu- ja myyntityöntekijöiden ryhmässä ja suhteellisesti eniten sotilaiden ryhmässä.

Koulutusasteittain tarkasteltuna työttömyys laski Kaakkois-Suomessa edellisvuoteen verrattuna muilla koulutusasteilla paitsi toisella asteella, erikoisammatti- ja tutkijakoulutusasteella sekä tuntemattomalla koulutusasteella. Pelkän perusasteen (sis. alempi ja ylempi perusaste) tutkinnon suorittaneiden työttömien määrä laski yhdeksän prosentin ja 276 henkilön verran. Tutkijakoulutettujen työttömien määrä puolestaan nousi 24 prosentilla edellisvuoteen verrattuna.

Pitkäaikaistyöttömyys edelleen laskussa

Kaakkois­-Suomessa oli maaliskuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä 3801, mikä on 13 prosenttia ja 544 henkilöä vähemmän kuin vuoden 2022 maaliskuussa. Pitkäaikaistyöttömyys väheni koko alueella – määrällisesti eniten Kouvolan seudulla ja suhteellisesti eniten Imatran seudulla. Eniten pitkäaikaistyöttömiä on Kotka-Haminan seutukunnassa (1416 henkilöä).

Kaikista alueen työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 27 prosenttia. Koko maassa osuus oli 33 prosenttia.

Uusien avointen työpaikkojen määrä laski vuodentakaisesta

Kaakkois­-Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli maaliskuun aikana avoinna 2929 uutta työpaikkaa. Uusia paikkoja oli 20 prosenttia (-731 kpl) vähemmän kuin vuosi sitten.

Työpaikkoja oli vuodentakaista vähemmän kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa. Määrä laski eniten Lappeenrannan seudulla.

Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi edellisvuodesta erityisasiantuntijoiden ja maanviljelijöiden ja metsätyöntekijöiden ammattiryhmissä. Palvelu- ja myyntityöntekijöille ilmoitetut työpaikat vähenivät eniten. Myös rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille ilmoitetut uudet avoimet työpaikat vähenivät reilusti.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten toimisto- ja laitossiivoojille, myyjille, lähihoitajille, avustaville keittiötyöntekijöille ja sairaanhoitajille.

Uusista avoimista työpaikoista 79 prosenttia oli yrityksissä.

Palveluiden piirissä vähemmän henkilöitä kuin vuosi sitten

Maaliskuun lopussa Kaakkois­-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 6554 henkilöä (-5 %). Aktivointiaste oli 32 prosenttia. Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli maaliskuussa noin 20500. Määrä on noin 600 henkilöä pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Palkkatuella työllistettyjä oli maaliskuun lopussa yhteensä 1490 henkilöä. Määrä laski vuodentakaisesta (-4 %, -62 henkilöä). Enemmistö työllistetyistä (65 %) oli yksityisen sektorin töissä.

Työvoimakoulutuksessa tai omaehtoisessa koulutuksessa oli yhteensä 2702 henkilöä. Palveluista valmennuksen, työvoimakoulutuksen, työ- tai koulutuskokeilun ja vuorotteluvapaasijaisten osallistujamäärät nousivat. Kuntouttavassa työtoiminnassa ja omaehtoisessa opiskelussa oli henkilöitä vuodentakaista vähemmän.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen, puh. 0295 042 200, jari.saarinen@te-toimisto.fi

Kuvat

Kaakkois-Suomessa oli maaliskuussa 2023 työttömiä työnhakijoita 2 % vähemmän ja uusia avoimia työpaikkoja 20 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 11,0 %.
Kaakkois-Suomessa oli maaliskuussa 2023 työttömiä työnhakijoita 2 % vähemmän ja uusia avoimia työpaikkoja 20 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 11,0 %.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen liikenneturvallinen kunta ja kaupunki palkittiin Liikenneturvallisuusfoorumissa Imatralla30.5.2023 09:31:35 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi järjestettiin Imatralla tiistaina 23.5.2023. Vuosittaisen foorumin aiheena oli tänä vuonna lasten ja nuorten liikenneturvallisuus. Foorumissa palkittiin ensimmäistä kertaa Kaakkois-Suomen liikenneturvallinen kunta ja kaupunki. Palkitsemisperusteina käytettiin elokuussa 2022 valmistuneen Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelman toimenpiteiden edistämistä ja kunnan liikenneturvallisuustyön aktiivisuutta. Kuntasarjassa voittajaksi valittiin Luumäki ja kaupunkisarjassa Kouvola.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, huhtikuu 202324.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli huhtikuun lopussa 13464 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä kasvoi kahden prosentin verran vuodentakaisesta. Kymenlaaksossa työttömiä oli prosentin verran vähemmän ja Etelä-Karjalassa viisi prosenttia enemmän kuin vuoden 2022 huhtikuussa. Lomautettujen määrä kasvoi vuodentakaiseen verrattuna, mutta laski maaliskuusta. Uusia avoimia työpaikkoja oli huhtikuun aikana avoinna 2247, mikä on 31 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme