Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakon havainnot sinilevistä edelleen vähäisiä

Jaa

Sinilevähavainnot ovat vakiohavaintopaikoilta vähäisiä, etenkin järvialueilla ei levää ole pääsääntöisesti havaittu. Itäisen Suomenlahden rannikkovesillä on paikoitellen sinilevää veteen sekoittuneena.

Tähtisaraa lammen rannalla.
Tähtisaraa lammen rannalla.

Sinilevätilanne rauhallinen 

Sateet ja tuulet ovat sekoittaneet vesiä, eikä sinilevähavaintoja ole Kaakkois-Suomen järvistä vakiohavaintopaikoilta kuin Lappeenrannan Haapajärveltä ja sielläkin vain hieman levää veteen sekoittuneena, ei lauttoina. Itäisellä Suomenlahden muutamalla vakiohavaintopaikalla on levää havaittu vähäisiä määriä veteen sekoittuneena.  

Vedet ovat myös hiukan viilenneet sateiden ja tuulten myötä. Suomenlahdella Kotkan Santalahden uimarannalla veden lämpötila oli enää 17 astetta, mutta pienillä järvillä lämpötila nousee vielä 20-23 asteeseen.

Näin tunnistat sinilevän 

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen. Sinilevästä poiketen siitepölyä esiintyy veden pinnan lisäksi myös esimerkiksi laiturin tai pihakalusteiden päällä.  

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä, yleensä viherlevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa. 

Vesitilanne 

Vuoksen vesistössä järvien vedenkorkeudet jatkavat kesälle tyypillistä laskuaan sään pysyessä vähäsateisena. Saimaan vedenkorkeus puolestaan on edelleen sateisen talven ja kevään jäljiltä noin 25 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Vedenkorkeus on ollut heinäkuun ajan hitaassa laskussa, ja sen ennustetaan laskevan 20-30 cm elokuun puoliväliin mennessä, jolloin vedenkorkeus on lähellä ajankohdan keskitasoa. 

Kymijoen vesistöalueella alkukesällä hyvin korkealla olleet vedenpinnat ovat jo pääosin laskeneet lähelle ajankohdan keskimääräisiä tasoja tai keskimääräistä alemmas vähäsateisen ja lämpimän heinäkuun aikana, ja laskun ennustetaan jatkuvan lähiviikkoina. 

Päijänteen pinta on nyt alle 10 cm ajankohdan mediaanitason yläpuolella ja jatkaa laskuaan kohti tavanomaisia lukemia. Vedenkorkeuden laskiessa juoksutusta Kalkkisesta on vähennetty ja lähiviikkoina luultavasti edelleen vähennetään. Samalla Kymijoen virtaama on pienenemässä kesälle tavanomaisiin lukemiin. 

Myös Mäntyharjun reitin suurimpien järvien pinnat ovat laskussa. Vuohijärven vedenpinta on hieman keskimääräistä korkeammalla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesienhoidon asiantuntija Antti Haapala
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi   
puh. 0295 029 103

Tiedottaja Sirpa Skippari 
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi 
puh. 0295 029 287 

Kuvat

Tähtisaraa lammen rannalla.
Tähtisaraa lammen rannalla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomessa alle 25-vuotiaiden nuorten työttömyys laski viime vuodesta 39 %27.7.2021 08:19:24 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomessa oli kesäkuun lopussa 16 257 työtöntä. Verrattuna viime vuoden kesäkuuhun Kaakon työttömyys on laskenut 27 %. Työllisyys on palannut lähes samoihin lukuihin kuin ennen koronaa. Työttömiä on 5 % enemmän kuin kesäkuussa 2019 ja 5 % vähemmän kuin kesäkuussa 2018. Lomautettujen määrä on laskenut edelleen sekä edellisvuodesta että edelliskuukausista. Mikä parasta, nuorten (alle 25 vuotiaiden) työttömyys laski viime vuodesta 39 %, siis enemmän kuin työttömyys kokonaisuudessaan.

Kaakkois-Suomen maaseutu – kestävän kasvun kasvualusta9.7.2021 08:29:30 EEST | Tiedote

Kestävää kasvua Kaakkois-Suomen maaseudulta -kehittämissuunnitelma tulevalle ohjelmakaudelle (2023–2027) on valmistunut ja toimitettu maa- ja metsätalousministeriöön. Suunnitelma sisältää alueen eri toimijoiden yhteisen näkemyksen siitä, mitkä ovat Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maaseutualueiden kehittämisen keskeiset tavoitteet, painopisteet ja toimenpiteet lähivuosina. Suunnitelma ohjaa EU:n maaseuturahaston tukien suuntaamista Kaakkois-Suomessa kattaen maaseudun yritys- ja kehittämisrahoituksen sekä maatalouden rakennetuet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme