Kaappi-imettäjiä vai imetysaktivisteja? – Yli vuoden jatkuva imetys äitien kokemuksissa ja mediateksteissä
Imetyksen sopivaan pituuteen liittyy vahvoja kulttuurisia määrittelyjä. Tutkimustietoa siitä, miten yli vuoden lastaan imettäneet äidit asian kokevat on kuitenkin vähän.

YTM Jenny Säilävaara tutki väitöskirjassaan pitkään imettäneiden suomalaisäitien kokemuksia sekä median kirjoituksia pitkäkestoisesta imetyksestä. Äidit kuvasivat kokemuksiaan osin ristiriitaisiksi.
– Äidit saattoivat kuvailla imetyksen positiivisia puolia, eli sitä, miten imetys voimaannutti heitä, tai että suhde lapseen muodostui imetyksen avulla erityisen toimivaksi. Samanaikaisesti he kertoivat kuitenkin joutuvansa usein salailemaan imetystään ja kokevansa, että ympärillä olevat ihmiset eivät ymmärrä, Säilävaara toteaa.
Pitkäkestoinen imetys mediassa
Ylen ja Helsingin Sanomien internetsivujen testejä analysoidessaan Säilävaara huomasi, että useimmiten ääneen pääsevät erilaiset ammattilaiset.
– Äitien kokemukset pitkäkestoisesta imetyksestä ovat esillä, mutta usein niin, että kommentoimassa on esimerkiksi lääkäri. Suomen terveysviranomaisten suositus jatkaa imetystä vuoden ikään asti, on myös vahvasti esillä, vaikka WHO:n kahden vuoden imetyssuositus koskee myös Suomea, Säilävaara kertoo.
Äitiyden rajatut valinnat
Säilävaaran tutkimus osoittaa, että äitiyteen ja imetykseen liittyvät teot liittyvät vahvasti kulttuurisiin odotuksiin, eikä niistä poikkeaminen ole välttämättä helppoa. Hyvän äitiyden raamit ovat kapeat.
– Toivoisin tutkimukseni tuovan esille äitiyden moninaisuutta. Lapsen ruokkimiseen liittyy paljon tunteita: pulloruokkijat voivat joutua puolustelemaan ja selittelemään siinä missä ”liian” pitkään imetystä jatkaneet äiditkin, Säilävaara sanoo.
– Tutkimukseni äidit kertoivat imetyksen olevan pitkään jatkuessaan arkista tekemistä, johon monet kuvasivat päätyneensä, koska imetys toimi hyvin ja helpotti jokapäiväistä elämää myös ravinnollisia merkityksiä pidemmälle, Säilävaara kiteyttää.
YTM Jenny Säilävaaran sukupuolentutkimuksen väitöskirjan "Pitkään imettäneet äidit – Tutkimus äitien fyysisestä, sosiaalisesta ja emotionaalisesta tilasta" tarkastustilaisuus pidetään 29.1.2021 klo 12. Vastaväittäjänä toimii akatemiatutkija, YTT Riikka Homanen (Tampereen yliopisto) ja kustoksena yliopistonlehtori, dosentti, FT Martina Reuter (Jyväskylän yliopisto).
Väitöstilaisuuden kieli on suomi.
Yleisö voi seurata tilaisuutta verkosta, osoite on https://r.jyu.fi/dissertation-sailavaara-290121.
Kustoksen puhelinnumero, johon yleisö voi tilaisuuden lopussa esittää mahdolliset kysymyksensä, on +358408053259.
Teos on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations, ISSN 2489-9003; 347, ISBN 978-951-39-8503-5 (PDF)
Teos on luettavissa sähköisessä muodossa osoitteesta https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/73660
Jenny Säilävaara kirjoitti ylioppilaaksi Nokian lukiosta vuonna 1999 ja valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2009.
Lisätietoja:
Jenny Säilävaara, puh. 0408053102, jenny.w.sailavaara@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
QS Ranking 2021: Jyväskylän yliopistosta useita tieteenaloja maailman huippujen listalla, liikunta ja kasvatustieteet top 100 -joukossa4.3.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Vuoden 2021 QS World University Rankings by Subject -vertailun tulokset on julkaistu. Jyväskylän yliopiston aloista parhaiten sijoittui liikunta, joka paransi sijoitustaan viime vuodesta sijalta 50 sijalle 45. Myös kasvatustieteet säilyttivät asemansa sadan parhaan joukossa sijalla 92 (viime vuonna 51–100), kansallisella tasolla sijoitus on toinen.
Seminaarinmäen kampus on Suomen ensimmäinen hakukohde Euroopan kulttuuriperintötunnukseksi3.3.2021 10:04:32 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston hakema kohde Seminaarinmäen kampus tuo esiin Suomen ja Euroopan koulujärjestelmän merkitystä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana. Tuloksia odotetaan alkuvuonna 2022.
Yliopiston etävuosijuhlassa palkitaan tutkimuksen ja opetuksen huippuja3.3.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Yliopiston vuosijuhla keskiviikkona 10.3.2021 klo 18.00 alkaen Verkkolähetys, linkki lähetyspäivänä osoitteessa jyu.fi/vuosijuhla
Kuntavaalien asiantuntijoita Jyväskylän yliopistossa 2.3.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Kaipaatko asiantuntijaa politiikkaa ja tulevia kuntavaaleja koskeviin teemoihin? Jyväskylän yliopiston tutkijoilta löytyy näihin teemoihin tieteellistä ja asiantuntevaa osaamista eri näkökulmista. Alla on listattu asiantuntijoita, joilta voit saada vastauksia kysymyksiisi.
Jyväskylän yliopisto vankistaa ammattivalmentajien tutkitun tiedon osaamista26.2.2021 12:07:28 EET | Tutkimus
Vain kolmanneksella päätoimisista valmentajista on akateeminen koulutus. Jotta luku saadaan nousuun, Jyväskylän yliopisto uudistaa valmentajakoulutuksen syksyllä 2021. Kun valmennus nojautuu tutkittuun tietoon, urheilutuloksetkin paranevat.
Jyväskylän yliopisto läpäisi ensimmäisenä yliopistona kolmannen kierroksen auditoinnin – yliopisto panostaa opiskelijoihin ja hyvinvointiin25.2.2021 10:00:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopisto auditoitiin ensimmäisenä yliopistona kolmannella auditointikierroksella.Jyväskylän yliopisto sai auditoinnista erityistä kiitosta koulutustoiminnan johtamisesta ja monipuolisesta henkilöstön työhyvinvoinnista huolehtimisesta.
Ongelmallinen sosiaalisen median käyttö uhka koululaisten hyvinvoinnille25.2.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Sosiaalinen media on tiivis osa nuorten arkea. Somen käytön muuttuessa pakonomaiseksi ja intensiiviseksi riski haitallisille terveysvaikutuksille kasvaa. Koululaisten ongelmallinen sosiaalisen median käyttö on yhteydessä lisääntyneeseen oireiluun, väsymykseen, yksinäisyyteen ja vähäisen fyysiseen aktiivisuuteen. WHO-Koululaistutkimuksen tulosten mukaan joka kymmenes koululainen luokitellaan sosiaalisen median ongelmakäyttäjäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme