Gasum Oy

Kaasuautoilu on ennätyksellisessä kasvuvauhdissa Suomessa

Jaa

Gasum panostaa kaasuautoiluun avaamalla kymmeniä uusia tankkausasemia sekä tarjoamalla kotimaista biokaasua kiinteällä kuukausihinnalla. Suomen hallituksen tavoitteissa on myös nostaa merkittävästi kaasuautojen määrää vuoteen 2030 mennessä.

Suomen teille halutaan yhä enemmän uusiutuvaa energiaa, ja biokaasu on yksi houkuttelevimmista vaihtoehdoista perinteisille polttoaineille. Kaasuautojen määrä Suomessa on ennätyksellisessä kasvuvauhdissa.

”Viime vuonna rekisteröitiin 440 uutta kaasuajoneuvoa. Näyttäisi siltä, että tänä vuonna tuo luku on ohitettu jo ennen kuin toinen vuosineljännes on ohi. Kiinteä kuukausihinta on viisinkertaistanut GasCard-maksukortin hakemusmäärät alkuvuoden aikana”, sanoo Gasumin biokaasuliiketoiminnan myynnin yksikön päällikkö Jani Arala.

Autokannan uusiutuminen ja biokaasun yleistyminen edellyttää ainakin kolmea asiaa, Arala toteaa: riittävän tankkausasemaverkoston, laadukkaan polttoainetuotteen ja laajentuvan ajoneuvomalliston.

Kymmeniä uusia tankkausasemia tulossa lähivuosina

Gasum on sitoutunut laajentamaan tankkausasemaverkostoa rakentamalla lähivuosina 35 uutta asemaa. Jo tänä kesänä ja syksynä otetaan käyttöön uudet asemat Porissa, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä ja Vantaalla. Suunnitteilla on myös useita muita kohteita muun muassa pääkaupunkiseudulle, Turkuun, Jyväskylään, Ouluun ja Lahteen.

“On ilahduttavaa huomata, että monet muutkin toimijat ovat Gasumin lisäksi lähteneet lisäämään kaasun tankkausasemia eri puolelle Suomea”, Arala huomauttaa.

Paikalliset toimijat ovat avaamassa lähiaikoina tankkausasemia Mikkelissä, Oulussa ja Jyväskylässä. Vaasassa avautui asema viime talvena.

”Kaasuautoilijalla on käytössään kaasutankkausasemien lisäksi kaikki Suomen 1 857 huoltoasemaa. Oikeastaan kaasuautoilijalla on siis käytössään enemmän tankkausasemia kuin tavallisella autoilijalla”, Arala muistuttaa.

Biokaasun etuna kotimaisuus ja kiinteä kuukausihinnoittelu

Polttoaineena biokaasu kuormittaa bensiiniä ja dieseliä vähemmän sekä ympäristöä että autoilijan lompakkoa. Gasum on saanut kehuja kampanjasta, jossa yhdellä kuukausimaksulla saa tankata rajoittamattomasti bio- tai maakaasua.Kampanja jatkuu heinäkuusta eteenpäin biokaasun osalta vuoden loppuun asti, mutta huokeampi maakaasuvaihtoehto jää pois.

“Haluamme korostaa polttoaineen puhtautta ja kotimaisuutta. Biokaasu on parhaimmillaan juuri liikenteen polttoaineena, koska sillä voidaan korvata maahantuotua öljyä”, Arala sanoo.

Täysin kotimainen biokaasu valmistetaan biojätteistä ja sen sivutuotteena syntyy orgaanisia lannoitevalmisteita.

Gasumin biokaasu onkin toistaiseksi ainoa liikenteen polttoaine, joka on saanut sekä ympäristöystävällisten tuotteiden Joutsenmerkin että kotimaisuudesta viestivän Avainlipputunnuksen.

Uusia automalleja markkinoille – kaasuautojen valikoima on kaksinkertaistunut Suomessa

Myös kaasua käyttävien ajoneuvomallien määrä kasvaa. Viime vuosina kaasuautojen valikoima on kaksinkertaistunut ja kaasuautomalleja on saatavilla kaikilta tunnetuilta autonvalmistajilta, muun muassa Audilta, Mercedes-Benziltä, Opelilta, Seatilta, Skodalta ja Volkswagenilta.

Toistaiseksi Suomi on vielä kaasuautojen suhteen jäljessä esimerkiksi Ruotsin kehityksestä, mutta hallituksen tavoitteissa on lisätä kaasuautojen määrä vuoteen 2030 mennessä 50 000:een.
Tavoitteeseen ollaan matkalla, Arala sanoo. Suomessa eletään nyt eräänlaista biokaasubuumia, kun biojätteen hyötykäyttö yleistyy. Hyödyntämätöntä potentiaalia on vielä runsaasti.

“Uskon, että nyt on edellytykset olemassa biokaasun liikennekäytön isolle kasvulle”, Arala sanoo.

Miksi kaasuauto?

  • Biokaasu ja maakaasu ovat bensiiniä huokeampia ja vähäpäästöisempiä polttoaineita.
  • Kaasuautossa on myös bensiinitankki, joten tielle jäämisestä ei ole pelkoa.
  • Kaasuauton toimintasäde on kaasulla ja bensiinillä yhteensä jopa 1 300 kilometriä automallista riippuen.
  • Suomessa on tällä hetkellä 28 kaasutankkausasemaa, ja lähivuosina Gasum avaa 35 uutta asemaa. Tämän lisäksi kaasuautoilijalla on käytössään kaikki 1 857 tankkausasemaa ympäri Suomen. Kaasuautoilu ei koskaan rajoitu vain kaasutankkausasemien vaikutusalueelle.
  • Biokaasua tuotetaan kotitalouksien, kauppojen ja teollisuuden biohajoavista jätteistä.
  • Kuinka paljon biokaasua voidaan tuottaa Suomessa? Biokaasulaitoksissa tuotettavan biokaasun määräksi on arvioitu vähintään noin 10 TWh vuodessa. Tällä määrällä noin miljoona henkilöautoa voisi kulkea biokaasulla. Tällä hetkellä biokaasun tuotantopotentiaalista on hyödynnetty Suomessa vain noin neljä prosenttia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jani Arala, yksikön päällikkö, myynti, biokaasuliiketoiminta, Gasum Oy
puh. 044 054 8583, etunimi.sukunimi(a)gasum.com

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Energiayhtiö Gasum on pohjoismainen kaasualan (maa- ja biokaasu) asiantuntija, joka rakentaa siltaa kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa maalla ja merellä. Gasum edistää kestävän energiatalouden syntyä lisäämällä kotimaisen biokaasun tarjontaa, kehittämällä pohjoismaista kaasuekosysteemiä ja huolehtimalla kaasun hintakilpailukyvystä. 'PUHTAASTI LUONNONKAASULLA' – GASUM.FI

The Energy company Gasum is a Finnish gas sector (natural gas and biogas) expert that is building a bridge to a carbon-neutral society on land and at sea. Gasum contributes to the creation of a sustainable energy economy by increasing the supply of Finnish biogas, developing the Nordic gas ecosystem and ensuring the price competitiveness of gas. 'CLEANLY WITH NATURAL ENERGY GASES' – GASUM.COM


Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gasum Oy

Gasum on tuonut vuonna 2017 kymmenien miljoonien ajokilometrien edestä lisää puhdasta polttoainetta Suomen liikenteeseen2.10.2017 09:30Tiedote

Gasumin kaasutankkausasemaverkostoa on laajennettu vuonna 2017 neljällä uudella asemalla ympäri Suomen. Uudet asemat tuovat liikenteeseen vuodessa kymmenien miljoonien ajokilometrien edestä puhdasta polttoainetta. Nyt lokakuussa Vantaan Tuupakkaan avautuva asema sekä aiemmin kesällä Vantaan Petikkoon avautunut asema täydentävät entisestään pääkaupunkiseudun asemaverkostoa. Tuupakan asema laajentaa samalla raskaan liikenteen kaasun tankkausmahdollisuuksia.

Gasum and IKEA Finland launch cooperation – Biogas from restaurant food waste and gas filling stations in conjunction with stores25.9.2017 09:42Tiedote

Gasum has signed a comprehensive circular economy cooperation agreement with IKEA Finland. The cooperation will involve using food waste from IKEA restaurants in Finland to produce biogas, with Gasum gas filling stations also to be constructed in conjunction with IKEA stores. The first station will be opened at the IKEA store in Espoo in late 2017. In the future the cooperation will also enable the utilization of biogas fuel in IKEA Finland’s own operations and by IKEA’s transport partners.

Gasum ja IKEA Suomi yhteistyöhön – Biokaasua ravintoloiden ruokahävikistä ja kaasutankkausasemia tavaratalojen yhteyteen25.9.2017 09:23Tiedote

Gasum on solminut kattavan, kiertotalouteen perustuvan yhteistyösopimuksen IKEA Suomen kanssa. Yhteistyön myötä Suomen IKEA-ravintoloiden ruokahävikistä tuotetaan biokaasua, ja samalla tavaratalojen yhteyteen rakennetaan Gasumin kaasutankkausasemat. Ensimmäinen asema nousee Espoon IKEA-tavaratalon yhteyteen loppuvuonna 2017. Lisäksi yhteistyö mahdollistaa tulevaisuudessa biokaasun hyödyntämisen polttoaineena sekä IKEA Suomen omassa toiminnassa että kuljetuskumppanien osalta.

Lisää kaasua Keski-Suomeen – Jyväskylään avattiin uusi kaasutankkausasema11.9.2017 12:00Tiedote

Suomen kaasutankkausverkosto on vuonna 2017 kasvanut usealla asemalla, ja elokuussa myös Keski-Suomen kaasuinfrastruktuuri vahvistui Jyväskylän uuden tankkausaseman myötä. Asemalla voi tankata paineistettua maa- ja biokaasua, jotka käyvät polttoaineeksi mm. henkilö-, jakelu- ja jäteautoihin sekä busseihin. Nesteytetty maakaasu soveltuu puolestaan raskaan liikenteen ajoneuvoihin. Asemaverkoston kehitys ja kaasuautojen määrän kasvu tukevat siirtymistä puhtaampiin liikenneratkaisuihin yksityisessä ja julkisessa liikenteessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme