Gasum Oy

Kaasuautoilu on ennätyksellisessä kasvuvauhdissa Suomessa

Jaa

Gasum panostaa kaasuautoiluun avaamalla kymmeniä uusia tankkausasemia sekä tarjoamalla kotimaista biokaasua kiinteällä kuukausihinnalla. Suomen hallituksen tavoitteissa on myös nostaa merkittävästi kaasuautojen määrää vuoteen 2030 mennessä.

Suomen teille halutaan yhä enemmän uusiutuvaa energiaa, ja biokaasu on yksi houkuttelevimmista vaihtoehdoista perinteisille polttoaineille. Kaasuautojen määrä Suomessa on ennätyksellisessä kasvuvauhdissa.

”Viime vuonna rekisteröitiin 440 uutta kaasuajoneuvoa. Näyttäisi siltä, että tänä vuonna tuo luku on ohitettu jo ennen kuin toinen vuosineljännes on ohi. Kiinteä kuukausihinta on viisinkertaistanut GasCard-maksukortin hakemusmäärät alkuvuoden aikana”, sanoo Gasumin biokaasuliiketoiminnan myynnin yksikön päällikkö Jani Arala.

Autokannan uusiutuminen ja biokaasun yleistyminen edellyttää ainakin kolmea asiaa, Arala toteaa: riittävän tankkausasemaverkoston, laadukkaan polttoainetuotteen ja laajentuvan ajoneuvomalliston.

Kymmeniä uusia tankkausasemia tulossa lähivuosina

Gasum on sitoutunut laajentamaan tankkausasemaverkostoa rakentamalla lähivuosina 35 uutta asemaa. Jo tänä kesänä ja syksynä otetaan käyttöön uudet asemat Porissa, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä ja Vantaalla. Suunnitteilla on myös useita muita kohteita muun muassa pääkaupunkiseudulle, Turkuun, Jyväskylään, Ouluun ja Lahteen.

“On ilahduttavaa huomata, että monet muutkin toimijat ovat Gasumin lisäksi lähteneet lisäämään kaasun tankkausasemia eri puolelle Suomea”, Arala huomauttaa.

Paikalliset toimijat ovat avaamassa lähiaikoina tankkausasemia Mikkelissä, Oulussa ja Jyväskylässä. Vaasassa avautui asema viime talvena.

”Kaasuautoilijalla on käytössään kaasutankkausasemien lisäksi kaikki Suomen 1 857 huoltoasemaa. Oikeastaan kaasuautoilijalla on siis käytössään enemmän tankkausasemia kuin tavallisella autoilijalla”, Arala muistuttaa.

Biokaasun etuna kotimaisuus ja kiinteä kuukausihinnoittelu

Polttoaineena biokaasu kuormittaa bensiiniä ja dieseliä vähemmän sekä ympäristöä että autoilijan lompakkoa. Gasum on saanut kehuja kampanjasta, jossa yhdellä kuukausimaksulla saa tankata rajoittamattomasti bio- tai maakaasua.Kampanja jatkuu heinäkuusta eteenpäin biokaasun osalta vuoden loppuun asti, mutta huokeampi maakaasuvaihtoehto jää pois.

“Haluamme korostaa polttoaineen puhtautta ja kotimaisuutta. Biokaasu on parhaimmillaan juuri liikenteen polttoaineena, koska sillä voidaan korvata maahantuotua öljyä”, Arala sanoo.

Täysin kotimainen biokaasu valmistetaan biojätteistä ja sen sivutuotteena syntyy orgaanisia lannoitevalmisteita.

Gasumin biokaasu onkin toistaiseksi ainoa liikenteen polttoaine, joka on saanut sekä ympäristöystävällisten tuotteiden Joutsenmerkin että kotimaisuudesta viestivän Avainlipputunnuksen.

Uusia automalleja markkinoille – kaasuautojen valikoima on kaksinkertaistunut Suomessa

Myös kaasua käyttävien ajoneuvomallien määrä kasvaa. Viime vuosina kaasuautojen valikoima on kaksinkertaistunut ja kaasuautomalleja on saatavilla kaikilta tunnetuilta autonvalmistajilta, muun muassa Audilta, Mercedes-Benziltä, Opelilta, Seatilta, Skodalta ja Volkswagenilta.

Toistaiseksi Suomi on vielä kaasuautojen suhteen jäljessä esimerkiksi Ruotsin kehityksestä, mutta hallituksen tavoitteissa on lisätä kaasuautojen määrä vuoteen 2030 mennessä 50 000:een.
Tavoitteeseen ollaan matkalla, Arala sanoo. Suomessa eletään nyt eräänlaista biokaasubuumia, kun biojätteen hyötykäyttö yleistyy. Hyödyntämätöntä potentiaalia on vielä runsaasti.

“Uskon, että nyt on edellytykset olemassa biokaasun liikennekäytön isolle kasvulle”, Arala sanoo.

Miksi kaasuauto?

  • Biokaasu ja maakaasu ovat bensiiniä huokeampia ja vähäpäästöisempiä polttoaineita.
  • Kaasuautossa on myös bensiinitankki, joten tielle jäämisestä ei ole pelkoa.
  • Kaasuauton toimintasäde on kaasulla ja bensiinillä yhteensä jopa 1 300 kilometriä automallista riippuen.
  • Suomessa on tällä hetkellä 28 kaasutankkausasemaa, ja lähivuosina Gasum avaa 35 uutta asemaa. Tämän lisäksi kaasuautoilijalla on käytössään kaikki 1 857 tankkausasemaa ympäri Suomen. Kaasuautoilu ei koskaan rajoitu vain kaasutankkausasemien vaikutusalueelle.
  • Biokaasua tuotetaan kotitalouksien, kauppojen ja teollisuuden biohajoavista jätteistä.
  • Kuinka paljon biokaasua voidaan tuottaa Suomessa? Biokaasulaitoksissa tuotettavan biokaasun määräksi on arvioitu vähintään noin 10 TWh vuodessa. Tällä määrällä noin miljoona henkilöautoa voisi kulkea biokaasulla. Tällä hetkellä biokaasun tuotantopotentiaalista on hyödynnetty Suomessa vain noin neljä prosenttia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jani Arala, yksikön päällikkö, myynti, biokaasuliiketoiminta, Gasum Oy
puh. 044 054 8583, etunimi.sukunimi(a)gasum.com

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Energiayhtiö Gasum on pohjoismainen kaasualan (maa- ja biokaasu) asiantuntija, joka rakentaa siltaa kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa maalla ja merellä. Gasum edistää kestävän energiatalouden syntyä lisäämällä kotimaisen biokaasun tarjontaa, kehittämällä pohjoismaista kaasuekosysteemiä ja huolehtimalla kaasun hintakilpailukyvystä. 'PUHTAASTI LUONNONKAASULLA' – GASUM.FI

The Energy company Gasum is a Finnish gas sector (natural gas and biogas) expert that is building a bridge to a carbon-neutral society on land and at sea. Gasum contributes to the creation of a sustainable energy economy by increasing the supply of Finnish biogas, developing the Nordic gas ecosystem and ensuring the price competitiveness of gas. 'CLEANLY WITH NATURAL ENERGY GASES' – GASUM.COM


Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gasum Oy

Gasum laajentaa LNG-tankkausasemaverkostoaan Ruotsiin ja Norjaan29.11.2017 09:02Tiedote

Suomalainen energiayhtiö Gasum laajentaa toimintaa Ruotsin ja Norjan liikennemarkkinoille ja alkaa tarjota nesteytettyä kaasua raskaan kaluston ajoneuvoille. Raskaan kaluston siirtyminen nesteytettyyn biokaasuun (LBG) tai maakaasuun (LNG) vähentää merkittävästi hiilidioksidi-, typenoksidi-, hiukkas- ja melupäästöjä. Kaasulla on tulevaisuudessa tärkeä rooli siirryttäessä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

Gasum investerar i tankstationer för flytande biogas och naturgas till tunga fordon i Sverige och Norge29.11.2017 09:02Tiedote

Det finska energigasföretaget Gasum följer sin vision, att bygga ett nordiskt gasekosystem, genom att investera i tankstationer för flytande gas till tunga fordon. Genom att ersätta diesel med flytande biogas (LBG) eller flytande naturgas (LNG) går det att kraftigt minska utsläppen av koldioxid (CO2), kväveoxid (NOx), partiklar och buller. I framtiden kommer gas att spela en viktig roll vid övergången till ett fossilfritt samhälle.

Gasum käyttää jatkossakin puhdistamolietteitä biokaasun ja kierrätysravinteiden tuotannossa20.11.2017 15:53Tiedote

Gasum käyttää yhdyskuntien jätevedenpuhdistamoiden lietettä (puhdistamoliete) jatkossakin biokaasun ja kierrätysravinteiden tuotannossa. Yhtiö käsittelee koko Suomen yhdyskuntien puhdistamolietteistä tällä hetkellä noin neljänneksen. Yhtiö investoi biomassan käsittelyratkaisuihin ja mädätysjäännöksen lisäkäsittelyyn ravinteiden jatkojalostamiseksi. Biokaasun tuotanto on tehokas tapa toteuttaa kiertotaloutta, jolla sivuvirtojen ja biojätteiden arvo voidaan maksimoida energiana ja orgaanisena ravinteena. Biokaasua käytetään lämmön ja sähkön tuotantoon, teollisuudessa, kotitalouksissa ja liikenteessä.

Helsingin ikoninen ravintola Storyville kokkaa jatkossa kotimaisella biokaasulla – myös terassiasiakkaita lämmitetään biokaasun voimin16.11.2017 08:00Tiedote

Helsinkiläinen jazzklubi Storyville satsaa toimintansa ympäristöystävällisyyteen. Myös ravintolana toimiva klubi valmistaa tarjoilemansa ruoan jatkossa kotimaisella biokaasulla, jolla lämmitetään myös paikan kuuluisa terassi. Storyvillen käyttämän biokaasun tuottaa Gasum ja sen myynnistä ja siirrosta vastaa Suomen Kaasuenergia Oy.

Kaasun liikennekäyttö vahvasti mukana Euroopan komission puhtaan liikkuvuuden paketissa – LNG ja biokaasu mahdollistavat merkittävät päästövähennykset14.11.2017 15:39Tiedote

Euroopan komission tuore puhtaan liikkuvuuden paketti ehdottaa uusia standardeja autojen ja pakettiautojen hiilidioksidipäästöille. Samalla komissio esittää vaihtoehtoisten polttoaineiden, muun muassa LNG:n infrastruktuurin vahvistamista. Uusiutuvan kaasun mahdollisuudet nostetaan paketissa esiin, ja komission mukaan biokaasun käyttöä olisi lisättävä tulevaisuudessa.