Gasum Oy

Kaasuekosysteemi rakentuu – Oulun Jätehuolto ja Gasum tiivistävät yhteistyötä

Jaa

Gasum Oy ja Oulun Jätehuolto Oy solmivat sopimuksen Gasumin Oulun biokaasulaitoksella tuotetun biokaasun käyttöön ja sen käsittelyyn liittyvästä yhteistyöstä.

Gasumin ja Oulun Jätehuollon yhteistyösopimus edistää kiertotalousratkaisuja Oulun alueella. Gasum toimittaa biojätteestä jalostettua biokaasua Oulun Jätehuollolle, joka toimittaa sitä liikenteelle uuden Oulun Jätehuollon rakennettavan kaasutankkausaseman kautta. Gasum rakentaa tankkausaseman yhteyteen kaasun kuljetuskonttien tankkauspisteen, joilla Gasum toimittaa biokaasua eri käyttökohteisiin Oulun alueella.

Kaasutankkausaseman lisäksi Oulun Jätehuolto rakentaa kaasun puhdistusyksikön, jolla yhtiö puhdistaa jätekeskukselta kerättyä kaatopaikkakaasua ja Gasumilta hankittavaa biokaasua teollisuuden tarpeisiin Oulun alueella. Gasumin Oulun biokaasulaitos tuottaa vuosittain noin 35 gigawattituntia biokaasua, joka vastaa noin 3 500 henkilöauton vuosittaista energiankulutuksen määrää.

Yhteistyösopimuksen avulla ja Oulun Jätehuollon investointien myötä Oulussa voi autoilijat jo loppukesästä tankata biokaasua sekä paikallinen teollisuus voi vaihtaa puhtaampaan energiaan eli kaatopaikkakaasusta ja biomassasta valmistettuun biokaasuun. Myös Gasum suunnittelee rakentavansa alueelle kaasuntankkausasemia, jotka luova pohjaa kaasun liikennekäytölle sekä julkisen liikenteen tarpeisiin.

”Olemme tehneet Oulun Jätehuollon kanssa kauan yhteistyötä, ja olemme iloisia siitä, että pääsemme nyt kehittämään toimintaamme edelleen eteenpäin ja rakentamaan yhdessä kaasuekosysteemiä Oulun seudulle. Tämä on taas yksi askel lähemmäs kohti tavoitteitamme vähähiilisestä yhteiskunnasta. Oulun seutu on tärkeä alue pohjoisessa Suomessa ja tuo uusia mahdollisuuksia käyttää kaasua. Näkisin mieluusti, että jopa linja-autoliikenne voisi Oulussa siirtyä kaasukäyttöisiksi,” kertoo biokaasun tuotantojohtaja Ari Suomilammi Gasumilta.

”Syvennämme mielellämme kiertotalousyhteistyötä Gasumin kanssa. Haluamme osaltamme olla mukana pienentämässä Oulun seudun hiilijalanjälkeä sekä edistää kiertotalouden ja kaasuekosystemiin kehittymistä. Uudet asemat tuovat paikallisille autoilijoille ja myös julkiselle liikenteelle mahdollisuuden siirtyä puhtaampaan kalustoon,” kertoo toimitusjohtaja Markku Illikainen Oulun Jätehuollosta.

Gasumin tarjoama biokaasu on uusiutuva ja kotimainen biopolttoaine. Biokaasun käyttäminen liikenteen polttoaineena on helppo tapa vähentää hiilidioksidi- ja pienhiukkaspäästöjä. Se on ainoa Suomessa myytävä liikennepolttoaine, jolle on myönnetty sekä pohjoismainen Joutsenmerkki että Avainlippu-tunnus. Ympäristöystävällisyyden lisäksi biokaasu on edullinen liikennepolttoaine.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ari Suomilammi, tuotantojohtaja, biokaasu, Gasum Oy
puh. 040 065 3351, etunimi.sukunimi(a)gasum.com

Markku Illikainen, toimitusjohtaja, Oulun Jätehuolto Oy
puh. 044 703 3950, etunimi.sukunimi(a)ojh.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Energiayhtiö Gasum on suomalainen kaasualan (maa- ja biokaasu) asiantuntija, joka rakentaa siltaa kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa maalla ja merellä. Yhtiö edistää kestävän energiatalouden syntyä lisäämällä kotimaisen biokaasun tarjontaa, kehittämällä pohjoismaista kaasuekosysteemiä ja huolehtimalla kaasun hintakilpailukyvystä. Yhtiö tuo Suomeen maakaasua, jalostaa biokaasua sekä siirtää ja toimittaa niitä energiantuotantoon, teollisuudelle, kotitalouksille ja maa- ja meriliikenteelle. Gasum on Pohjoismaiden johtava biohajoavien jätteiden käsittelijä ja biokaasun tarjoaja. Yhtiö käsittelee jätteitä ja tuottaa biokaasua Suomessa ja Ruotsissa. Yhtiö syöttää biokaasua kaasuverkostoon Espoosta, Kouvolasta, Lahdesta ja Riihimäeltä. Gasumin tytäryhtiö Skangas on nesteytetyn maakaasun (LNG) johtava pohjoismainen osaaja, joka jatkaa LNG:n aseman ja infrastruktuurin vahvistamista ja uusien kaasuratkaisuiden hyödyntämistä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Skangasilla on LNG-tuotantolaitos Risavikassa Norjassa ja Suomessa Porvoossa, sekä LNG-terminaalit Norjan Ørassa, Ruotsin Lysekilissä ja Suomessa Porissa. Gasum-konsernissa työskentelee noin 350 henkeä, Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa. Yhtiön liikevaihto vuonna 2015 oli 915 milj. euroa. www.gasum.fi

Oulun Jätehuolto on kunnallinen yhtiö, jonka toimialueella on yhteensä noin 300 000 asukasta 13 kunnan alueella. Oulun Jätehuolto huolehtii toimialueensa kuntien jätteenkäsittelystä, jäteneuvonnasta ja tiedottamisesta sekä edistää jätteen synnyn ehkäisyä, kierrätystä ja hyötykäyttöä. Lisäksi Oulun Jätehuolto tarjoaa toimialueensa jätteille turvallisen loppusijoituspaikan Ruskon jätekeskuksesta ja vastaa kuntien hyötyjätteiden ja vaarallisten jätteiden keräämisestä. Raahen kaupunki huolehtii itse hyöty- ja vaarallisista jätteistään sekä jäteneuvonnasta. Jätteenkuljetuksesta vastaavat yksityiset yritykset. www.oulunjatehuolto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gasum Oy

Gasum laajentaa LNG-tankkausasemaverkostoaan Ruotsiin ja Norjaan29.11.2017 09:02Tiedote

Suomalainen energiayhtiö Gasum laajentaa toimintaa Ruotsin ja Norjan liikennemarkkinoille ja alkaa tarjota nesteytettyä kaasua raskaan kaluston ajoneuvoille. Raskaan kaluston siirtyminen nesteytettyyn biokaasuun (LBG) tai maakaasuun (LNG) vähentää merkittävästi hiilidioksidi-, typenoksidi-, hiukkas- ja melupäästöjä. Kaasulla on tulevaisuudessa tärkeä rooli siirryttäessä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

Gasum investerar i tankstationer för flytande biogas och naturgas till tunga fordon i Sverige och Norge29.11.2017 09:02Tiedote

Det finska energigasföretaget Gasum följer sin vision, att bygga ett nordiskt gasekosystem, genom att investera i tankstationer för flytande gas till tunga fordon. Genom att ersätta diesel med flytande biogas (LBG) eller flytande naturgas (LNG) går det att kraftigt minska utsläppen av koldioxid (CO2), kväveoxid (NOx), partiklar och buller. I framtiden kommer gas att spela en viktig roll vid övergången till ett fossilfritt samhälle.

Gasum käyttää jatkossakin puhdistamolietteitä biokaasun ja kierrätysravinteiden tuotannossa20.11.2017 15:53Tiedote

Gasum käyttää yhdyskuntien jätevedenpuhdistamoiden lietettä (puhdistamoliete) jatkossakin biokaasun ja kierrätysravinteiden tuotannossa. Yhtiö käsittelee koko Suomen yhdyskuntien puhdistamolietteistä tällä hetkellä noin neljänneksen. Yhtiö investoi biomassan käsittelyratkaisuihin ja mädätysjäännöksen lisäkäsittelyyn ravinteiden jatkojalostamiseksi. Biokaasun tuotanto on tehokas tapa toteuttaa kiertotaloutta, jolla sivuvirtojen ja biojätteiden arvo voidaan maksimoida energiana ja orgaanisena ravinteena. Biokaasua käytetään lämmön ja sähkön tuotantoon, teollisuudessa, kotitalouksissa ja liikenteessä.

Helsingin ikoninen ravintola Storyville kokkaa jatkossa kotimaisella biokaasulla – myös terassiasiakkaita lämmitetään biokaasun voimin16.11.2017 08:00Tiedote

Helsinkiläinen jazzklubi Storyville satsaa toimintansa ympäristöystävällisyyteen. Myös ravintolana toimiva klubi valmistaa tarjoilemansa ruoan jatkossa kotimaisella biokaasulla, jolla lämmitetään myös paikan kuuluisa terassi. Storyvillen käyttämän biokaasun tuottaa Gasum ja sen myynnistä ja siirrosta vastaa Suomen Kaasuenergia Oy.

Kaasun liikennekäyttö vahvasti mukana Euroopan komission puhtaan liikkuvuuden paketissa – LNG ja biokaasu mahdollistavat merkittävät päästövähennykset14.11.2017 15:39Tiedote

Euroopan komission tuore puhtaan liikkuvuuden paketti ehdottaa uusia standardeja autojen ja pakettiautojen hiilidioksidipäästöille. Samalla komissio esittää vaihtoehtoisten polttoaineiden, muun muassa LNG:n infrastruktuurin vahvistamista. Uusiutuvan kaasun mahdollisuudet nostetaan paketissa esiin, ja komission mukaan biokaasun käyttöä olisi lisättävä tulevaisuudessa.