Suomen Mielenterveysseura ry

Kahden sanan lahjoittaminen voi ehkäistä itsemurhan. Syntyi ilmiö #mitäkuuluu.

Jaa

Suomen Mielenterveysseuran kampanjalla halutaan lisätä tietämystä itsemurhien ehkäisystä ja ennen kaikkea siitä, että kuka tahansa meistä osaa ja voi auttaa läheistään.

Vaikka Suomi on tutkimusten mukaan kovin onnellinen maa, meillä tehdään enemmän itsemurhia kuin muissa Pohjoismaissa tai EU-maissa keskimäärin. Itsemurhien yleisyydestä huolimatta emme kuitenkaan ole kovin hyviä kohtaamaan asiaa kasvotusten.

Kynnystä madaltaakseen Mielenterveysseura aloitti Itsemurhien ehkäisypäivänä 10.9. #mitäkuuluu-kampanjan, jolla se kannustaa ihmisiä kysymään toisiltaan useammin kuulumisia – ja kuuntelemaan myös vastauksen.

”Kun meillä herää huoli läheisestä, kohtaaminen voi tuntua vaikealta, koska emme aina oikein tiedä kuinka kysyä mahdollisista itsetuhoisista ajatuksista. Meidän ei kuitenkaan tarvitse osata ratkaista kenenkään ongelmia. Yleensä riittää, että osoittaa välittämistä ja on tukena vaikeina hetkinä”, kertoo Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen.

Toisin kuin usein ajatellaan, itsemurhaa ajatteleva ei yleensä halua kuolla. Itsemurha-ajatukset nousevat, kun epätoivo yltyy sietämättömäksi, eikä muita keinoja psyykkisen kivun lievittämiseen ja ongelmien ratkaisemiseen tunnu olevan. Omasta voinnista ja itsemurha-ajatuksista pitäisi päästä puhumaan. Moni vaikenee, jos kukaan ei kysy.

Tutkimukset osoittavat, että kuulumisten kysyminen voi vielä samana päivänäkin muuttaa itsemurhasuunnitelmien suuntaa.

Kaikki alkaa kahdesta sanasta: ”Mitä kuuluu?”

Suomen Mielenterveysseura kannustaa ihmisiä tekemään lahjoituksen suoraan sitä kaipaavalle läheiselleen – kahdella sanalla.

Sosiaalinen media täyttyi maanantaina julkkisten #mitäkuuluu-videoista. Videotervehdyksen julkaisivat muun muassa Aku Hirviniemi, Maria Veitola, Duudsoneiden HP, Uniikki, Lauri Tilkanen, Manuela Bosco, Kiira Korpi ja Vesta. Aihe kosketti ihmisiä – joten ei aikaakaan, kun some alkoi täyttyä ihmisten #mitäkuuluu-videoista ja -tarinoista.

”'Mitä kuuluu' on kysymys, mikä meidän olisi hyvä kysyä joka päivä läheisiltä tai keneltä tahansa, kenestä herää huoli. Muistetaan myös kuunnella ja keskittyä vastaukseen ajatuksella. Se on myös kysymys, joka antaa toiselle luvan kertoa huolistaan”, muistuttaa Kukkonen.

Kampanja jatkuu ja syksyn aikana nähdään erilaisia tempauksia aiheeseen liittyen. Ihmisiä kannustetaan jatkamaan #mitäkuuluu-lahjoituksia, sillä tämä on ajankohtainen asia, joka päivä.

Kampanjavideo

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marena Kukkonen
Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö
+358 40 669 3070
marena.kukkonen@mielenterveysseura

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Mielenterveysseura ry
Suomen Mielenterveysseura ry
Maistraatinportti
00240 HELSINKI

(09) 615 516http://www.mielenterveysseura.fi

Suomen Mielenterveysseura tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. Mielenterveysseura puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Seura koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. Mielenterveysseuran toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Itsemurhien ehkäisykeskus on Suomen Mielenterveysseuran itsemurhiin keskittyvä yksikkö, jonka tavoitteena on ehkäistä ja vähentää itsemurhia tarjoamalla tukea itsemurhaa yrittäneille, heidän läheisilleen ja itsemurhan tehneiden omaisille. Keskus tarjoaa koulutusta ammattilaisille itsemurhavaarassa olevan tunnistamiseen ja kohtaamiseen sekä tekee vaikuttamistyötä itsemurhien ehkäisemisen puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Mielenterveysseura ry

Ellinoora loi fanien tarinoista sydäntäsärkevän spokenword-teoksen1.4.2019 15:40:33 EESTTiedote

Ellinoora julkaisee 1.4. uuden spokenword-teoksen, jonka hän on koostanut fanien somen välityksellä lähettämistä tarinoista. Ellinooralle tuttuun tyyliin lopputulos on riipaisevan kaunis kappale, joka nostattaa kylmät väreet kuulijansa iholle. Kuka kuulee huolesi? -teos on osa Suomen Mielenterveysseuran Mielinauha-keräystä, jonka aikana 1.4.- 30.6.2019, kerätään varoja mielenterveyden edistämistyöhön ja vaikeassa elämäntilanteessa olevien kriisiauttamiseen, myymällä vihreitä mielinauhoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme