Espoon kaupunki - Esbo stad

Kaija ja Heikki Sirenin arkkitehtuuria esittelevä näyttely avautuu KAMUssa – Esillä töitä Tapiolasta Bagdadiin

Jaa

KAMU Espoon kaupunginmuseon erikoisnäyttely Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren avautuu 23.10.2020. Näyttely on ensimmäinen Kaija Sirenin (1920–2001) ja Heikki Sirenin (1918–2013) arkkitehtuuria kattavasti esittelevä näyttely Suomessa ja avautuu Kaija Sirenin 100-vuotissyntymäpäivänä.

Otaniemen kappeli. Kuva: Siren Arkkitehdit
Otaniemen kappeli. Kuva: Siren Arkkitehdit

Arkkitehtien 1950- ja 1960-luvun suunnittelua esitellään erityisesti espoolaisten kohteiden kautta: esillä ovat näyttävästi niin kansainvälisesti tunnustettu Otaniemen kappeli kuin Tapiolan puutarhakaupungin kokeelliset rivitalotkin. Sireneille tyypillinen suunnittelun yksinkertainen kauneus sai italialaisen säveltäjän Luigi Nonon huudahtamaan: Tutto e niente! Tässähän on kaikki ja ei mitään!

Otaniemen pohjoisosassa sijaitseva Teekkarikylä useine rakennuksineen oli Kaija ja Heikki Sirenin ensimmäinen suunnittelutyö Espoossa. Yli viisikymmentä vuotta kestäneen yhteisen työuransa aikana Sirenit suunnittelivat kouluja, liikerakennuksia, hallintorakennuksia, kulttuurirakennuksia, asuinrakennuksia, teollisuusrakennuksia, urheilukeskuksia, kirkkoja ja kappeleita sekä asemakaavoja. He saivat myös poikkeuksellisen mittavia kansainvälisiä toimeksiantoja. Kuuluisimmat niistä ovat Bagdadin valtaisa konferenssipalatsi ja Itävallan Linzin konserttitalo Brucknerhaus. Heidän rakkaimmat työnsä olivat kuitenkin Otaniemen ja Lingonsön kappelit. Kuten Kaija 1997 totesi: ”Mitä pienempi sen parempi…”

Arkkitehtipariskunta Kaija ja Heikki Siren olivat modernin arkkitehtuurin ytimessä ja he vakiinnuttivat asemansa suomalaisten arkkitehtien kärkikaartissa jo 1950-luvun lopulla. Hienostuneet mittasuhteet, sopusointuinen suhde luontoon ja ympäristöön, tarkkaan harkitut materiaalikokeilut ja eturintamassa tehdyt rakennustekniset kokeilut olivat tyypillisiä ominaispiirteitä Kaija ja Heikki Sirenin arkkitehtuurille.

Näyttelyssä on esillä ennen näkemättömiä pienoismalleja ja piirroksia Sirenien tuotannosta, ja Sirenien töitä esitellään monipuolisesti ja moniaistillisesti. Näyttelyssä voi astua virtuaalisesti sisään Sirenien suunnittelemaan rivitaloasuntoon vuonna 1957 ja 2020, viihtyä Otaniemen kappelissa eri vuodenaikoina ja tutustua Tapiolan arkkitehtuuriin lintuperspektiivistä. Näyttelyn avajaispäivänä 23.10.2020 ilmestyy myös Arkkitehtuurimuseon julkaisema kirja Kaikki ja ei mitään – Kaija ja Heikki Sirenin arkkitehtuuria.

Ihan japanilaista – Niin suomalaista: Kaija + Heikki Siren

Samanaikaisesti KAMUn näyttelyn kanssa nähdään Suomen Arkkitehtuurimuseon studiossa 23.10.–6.12.2020 Sirenien arkkitehtuurin yhteyksiä Japaniin esittelevä Ihan japanilaista – Niin suomalaista: Kaija + Heikki Siren.

Kaija Siren ja Heikki Siren suunnittelivat ja toteuttivat useita kohteita lukuisten suomalaisarkkitehtien ihailemaan Japaniin. Sireneille japanilainen arkkitehtuuri tarkoitti samaa kuin Sirenien arkkitehtuuri japanilaisille: ympäristön huomioonottavaa, sisä- ja ulkotilat taitavasti yhdistävää, pelkistettyä ja kaunista arkkitehtuuria. Sittemmin Sirenien töitä on esitelty Japanilaisissa arkkitehtuurilehdissä jo kuudella vuosikymmenellä.


Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren
23.10.2020–9.1.2022
KAMU Espoon kaupunginmuseo
Näyttelykeskus WeeGee
Ahertajantie 5
espoonkaupunginmuseo.fi

Ihan japanilaista – Niin suomalaista: Kaija + Heikki Siren
Arkkitehtuurimuseon studiossa 23.10.–6.12.2020
Kasarmikatu 24, Helsinki
www.mfa.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja KAMUn näyttelystä:

näyttelyn kuraattori
Elina Standertskjöld
elinastd@gmail.com
040 824 6001

näyttelyn projektipäällikkö / museolehtori
Tiina Hero
tiina.hero@espoo.fi
046 877 2680

markkinointi- ja viestintäsuunnittelija
Jonna Pennanen
jonna.pennanen@espoo.fi
040 509 2365

Kuvat

Otaniemen kappeli. Kuva: Siren Arkkitehdit
Otaniemen kappeli. Kuva: Siren Arkkitehdit
Lataa
Otsonpesän kierreportaat. Kuva: Siren Arkkitehdit
Otsonpesän kierreportaat. Kuva: Siren Arkkitehdit
Lataa
Arkkitehdit Kaija ja Heikki Siren. Kuva: Siren Arkkitehdit
Arkkitehdit Kaija ja Heikki Siren. Kuva: Siren Arkkitehdit
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

KAMU Espoon kaupunginmuseo on kulttuurihistoriallinen museo, joka vaalii, tutkii ja tallentaa Espoon alueen historiaa, asukkaiden tarinoita ja kulttuuriperintöä. KAMUn museoperheeseen kuuluvat Talomuseo Glims, Historiamuseo KAMU Näyttelykeskus WeeGeellä, Huvilamuseo Villa Rulludd, Koulumuseo Lagstad ja ”vuoden eurooppalainen museo 2020” ehdokkaana oleva Saaristomuseo Pentala – museoiden yhteenlaskettu kävijämäärä on yli 100 000 (2019). KAMU Espoon kaupunginmuseo on perustettu v.1958.

www.espoonkaupunginmuseo.fi | www.kulttuuriespoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon valtuusto hyväksyi kriittisen sote-lausunnon15.9.2020 08:19:37 EESTTiedote

Valtuusto päätti 14.9. lausunnosta, jonka mukaan esitetyn sote-uudistuksen taloudelliset vaikutukset Espoon kaupungille ovat kestämättömiä. Esitys leikkaa suoraan ja perusteettomasti kaupungin rahoitusta ja muuttaa rahoituksen rakennetta vahingollisesti. Tulojen puolitus, velkojen jääminen kaupungille, omaisuuden vastikkeeton siirto ja verorahoituksen korvautuminen valtionosuuksilla heikentävät kaupungin investointikykyä. Investointitarve ei sen sijaan juurikaan vähene.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme