Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kaikilla Helsingin kaupungin 15 lukiolla on painotettu opetustarjonta

Jaa

Vuosaaren lukio ja Helsingin kielilukio saavat uudet painotukset elokuussa: Vuosaaressa painotetaan musiikkia ja teknologiaa, ja kielilukiossa kielten lisäksi myös kansainvälisyyttä. Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti lukioiden painotuksista 23. tammikuuta. Kaikilla Helsingin kaupungin 15 lukiolla on joko valtakunnallinen erityistehtävä tai painotettu opetus.

Helsingin kielilukio on toiminut kielipainotteisena erityistehtävälukiona ja yleislukiona. Kielilukiossa voi opiskella myös harvinaisia kieliä, kuten japania, kiinaa ja arabiaa. Kielilukiolla on pitkät perinteet myös kansainvälisessä toiminnassa ja laaja kumppanuuskoulujen verkosto ympäri maailmaa. Kielipainotuksen jatkuminen on linjassa kaupungin strategiaohjelman kanssa, joka korostaa Helsingin kansainvälisyyden vahvistamista kaikilla kouluasteilla.

Vuosaaren lukiossa on painotettu logistiikkaa. Opiskelijakyselyjen perusteella logistiikkapainotuksella ei ole ollut merkitystä lukion valintaperusteena, joten se lakkaa. Uudet painotukset ovat teknologia ja musiikki.

Teknologia-alalla tarvitaan monipuolisia osaajia yhä enemmän. Teknologiapainotus myös mahdollistaa opintokokonaisuudet yli oppiainerajojen, mikä tukee ilmiöpohjaista oppimista.

Musiikkipainotusta puoltavat lukion omat musiikin kurssit ja pitkä musikaaliperinne sekä Vuosaaren alueen musiikki- ja teatterialan toimijoiden tiivis yhteistyö. Musiikkipainotus myös tukee alueen nuorten harrastustoimintaa. Vuosaaren lukiolle on suunnitteilla uudisrakennus ja lukion opiskelijamäärää aiotaan kasvattaa. Uudisrakennukseen olisi mahdollista rakentaa musiikin tuottamiseen ja esittämiseen soveltuvat tilat.

Lukioissa valtavasti valinnanvaraa

Erityistehtävät myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö. Painotetusta opetuksesta päättää kasvatus- ja koulutuslautakunta. Erityistehtävä on kuudella Helsingin kaupungin suomenkielisellä lukiolla ja ruotsinkielisistä lukioista Tölö Gymnasiumilla ja elokuusta lähtien myös Brändö Gymnasiumilla.

Helsingin lukiot tarjoavat opiskelijoille valtavasti valinnanvaraa. Tarjonnan monipuolisuutta lisää lukioiden kampustoiminta. Opiskelija voi valita kursseja kaikista saman kampuksen lukiosta.

Helsingin kaupungin lukiot

* -merkityillä on valtakunnallinen erityistehtävä

 • Alppilan lukio: kansainvälisyys ja kulttuurien tuntemus
 • Brändö gymnasium: idrott *
 • Etu-Töölön lukio: yrittäjyys
 • Helsingin kielilukio: kielet ja kansainvälisyys
 • Helsingin kuvataidelukio: kuvataide *
 • Helsingin luonnontiedelukio: luonnontieteet *
 • Helsingin medialukio: media
 • Kallion lukio: ilmaisutaito *
 • Lärkan: mediespår, matematiskt-naturvetenskapligt spår, globalt spår
 • Mäkelänrinteen lukio: urheilu *
 • Ressun lukio: englanninkielinen IB-opetus *
  Ressun lukio: tiede
 • Sibelius-lukio: musiikki- ja tanssi *
 • Tölö gymnasium: musik, bildkonst och humanekologi *
 • Vuosaaren lukio: teknologia ja musiikki
 • Helsingin aikuislukiossa voi opiskella aikuisten perusopetuksen eri tasoilla tai aikuisten lukiokoulutuksessa.

Tutustu lukioiden koulutustarjontaan

Helsingin kielilukion ja Vuosaaren lukion uudet painotukset 1.8.2018 alkaen: Lautakunnan 23.1.2018 kokouksen päätöstiedote (asia 5)


Mitä tarkoittavat erityinen koulutustehtävä ja painotettu opetus?

Erityisen koulutustehtävän saaneessa lukiossa painotetaan yhtä tai useampaa oppiainetta tai opintokokonaisuutta. Näissä lukioissa opiskelijan opintosuunnitelma voi poiketa lukiokoulutuksen valtakunnallisesta opetussuunnitelmasta ja tuntijaosta, ja opiskelija voi korvata erityistehtäväkursseilla kahdeksan lukion pakollista kurssia. Valtio myöntää koulutuksen järjestäjille rahoitusta erityistehtävän toteuttamiseen.

Painotettu opetus tarkoittaa, että lukio voi painottaa opetuksessaan yhtä tai useampaa oppiainetta tai opintokokonaisuutta. Opiskelijan opinnot määräytyvät valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaisesti, jolloin hänen tulee suorittaa kaikki lukion pakolliset kurssit. Painotetun opetuksen kurssit sisältyvät opiskelijan opinto-ohjelmaan koulukohtaisina soveltavina tai syventävinä kursseina. Painotetun opetuksen kurssit kustannetaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan omalla rahoituksella.


Lisätietoja:

Mervi Willman, lukiokoulutuksen päällikkö, mervi.willman@hel.fi, puh. 09 310 86342 tai 050 5815778

Moa Thors, chef för den fria utbildningen och gymnasieutbildningen, moa.thors@arbis.hel.fi, tel. 09 310 70077 eller 040 3345110

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelevat

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi

tiedottaja Raili Tanhuanpää
puh. 09 310 86239, 050 590 1223, raili.tanhuanpaa@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme