DNA Oyj

Kaikki DNA:n 5G-tukiasemat on nyt liitetty itsenäiseen 5G-ydinverkkoon – uusi teknologia lisää nopeutta ja vähentää viivettä

Jaa

Kaikki DNA:n oman verkon 5G-tukiasemat on nyt liitetty itsenäistä 5G-arkkitehtuuria tukevaan ydinverkkoon. Asiakkaille itsenäisen verkon palveluiden käyttöönotto tulee mahdolliseksi vaiheittain vuoden 2022 aikana, kunhan kaikki laadunvarmistukset on tuotantoverkossa saatu tehdyksi. Tähän asti 5G-tekniikka on tukeutunut 4G-ydinverkkoon.

Kaikki DNA:n oman verkon 5G-tukiasemat on nyt liitetty itsenäistä 5G-arkkitehtuuria tukevaan ydinverkkoon.
Kaikki DNA:n oman verkon 5G-tukiasemat on nyt liitetty itsenäistä 5G-arkkitehtuuria tukevaan ydinverkkoon.

 Itsenäinen 5G-verkko (standalone, SA) on 5G:n seuraava askel. Kyseessä on 4G-verkosta itsenäisesti toimiva ratkaisu, joka mahdollistaa 5G-tekniikan täysmittaisen hyödyntämisen. Toistaiseksi käytössä oleva 5G-verkko tukeutuu vielä 4G-verkkoon yhteyden signaloinnissa (non-standalone, NSA), vaikka varsinainen datansiirto tehdään suurelta osin 5G-verkossa.

”Syy 4G-verkon hyödyntämiseen 5G-rakentamisessa on tietysti ollut 4G-verkon laajuus. 5G-peittoa on ollut nopea rakentaa valmiiksi tehdyn infran päälle. Itsenäinen 5G-verkko on kuitenkin 4G-tekniikasta riippumaton ja siitä syystä selvästi aiempaa ratkaisua kehittyneempi, operaattorin näkökulmasta myös toteutukseltaan yksinkertaisempi”, kertoo DNA:n runko- ja IP-verkkojen johtaja Kimmo Liikonen.

Itsenäisen 5G-verkon rakentaminen ei ole tapahtunut käden käänteessä, vaan toteuttamiseen vaadittiin uudenlaista pilvipohjaista arkkitehtuuria. Nyt verkon kriittiset suunnittelu- ja rakennustyöt on kuitenkin saatu DNA:n koko tuotantoverkoissa valmiiksi ja vuorossa on enää tuotesuunnittelua ja tekniikan testausta.

”Kaikki DNA:n oman verkon tuhannet 5G-tukiasemat ovat nyt kyvykkäitä toimimaan itsenäisessä 5G-verkossa, ja ne on liitetty osaksi itsenäistä 5G-ydinverkkoomme. Asiakkaillemme käyttöönotto tapahtuu vaiheittain vuoden 2022 aikana, kunhan viimeisetkin laadunvarmistukset ja suunnittelutyö on tehty. Odotamme myös myyntiin itsenäistä 5G-verkkoa täydellisesti tukevia päätelaitteita, joita ei vielä toistaiseksi ole laajamittaisesti tarjolla.”

Itsenäisen verkon hyödyt nähtävissä etenkin ruuhka-aikoina

Asiakas voi havaita itsenäisen 5G-verkon hyödyt erityisesti kodin kiinteää 5G-yhteyttä käyttäessään. Mahdollisuus viipaloida verkkoa, eli tarjota yksittäiselle asiakkaalle muista riippumaton kaistanleveys, takaa sen, ettei kodin nettiyhteyttä hetkauta datamäärien kasvu edes ilta-aikaan tai suosittujen live-striimien aikana.

”DNA:lla tavoitteemme on tarjota nopeudeltaan ja teholtaan ylivoimainen mobiiliverkko, jota on kuitenkin edullista ja helppoa käyttää. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärässä koko maailman kärkikastia, eikä verkoiltakaan sovi odottaa yhtään vähempää”, Liikonen summaa.

Itsenäisen 5G-verkon tarjoamia hyötyjä edeltäjäänsä verrattuna:

  • Entistä saumattomampi 5G-kokemus
  • Pienempi viive
  • Korkeammat lataus- ja lähetysnopeudet
  • Verkon käyttötarpeen mukainen kaistan viipalointi
  • Päätelaitteiden parantunut tietoturva ja virrankäyttö

DNA:n 5G-verkon väestöpeitto Suomessa on jo yli 53 % ja 5G-palveluita on saatavilla yli 124 paikkakunnalla.

Lisätietoja medialle:

Kimmo Liikonen, johtaja, runko- ja IP-verkot, puh. 044 721 4501, kimmo.liikonen@dna.fi

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Kuvat

Kaikki DNA:n oman verkon 5G-tukiasemat on nyt liitetty itsenäistä 5G-arkkitehtuuria tukevaan ydinverkkoon.
Kaikki DNA:n oman verkon 5G-tukiasemat on nyt liitetty itsenäistä 5G-arkkitehtuuria tukevaan ydinverkkoon.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj
DNA Oyj
PL 10
01044 DNA

http://www.dna.fi

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2020 liikevaihtomme oli 934 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

What is work like in the digital world? DNA will start cooperation with Plan to promote digital inclusion for immigrant youth29.11.2021 09:00:00 EET | Press release

DNA and the children's rights organisation Plan International Finland will start promoting digital inclusion and diversity in their new joint project. DNA’s main objectives for the cooperation include increasing diversity in its own operations and providing young people with an immigrant background the opportunity to explore the ICT sector as a workplace.

Millaista on työ digimaailmassa? DNA aloittaa yhteistyön Planin kanssa maahanmuuttajanuorten digitaalisen yhdenvertaisuuden edistämiseksi29.11.2021 09:00:00 EET | Tiedote

DNA ja lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi lähtevät edistämään digitaalista yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta uudessa yhteisessä hankkeessaan. DNA:n päätavoitteina alkavassa yhteistyössä on lisätä monimuotoisuutta omassa toiminnassaan sekä tarjota maahanmuuttajataustaisille nuorille mahdollisuutta tutustua ICT-alaan työpaikkana.

Do you keep your Wi-Fi modem inside your switchboard? DNA’s specialist evaluates 10 common internet myths23.11.2021 10:00:00 EET | Press release

Over the years, we have all surely dealt with a slow or malfunctioning internet connection and tried various tricks to improve the coverage and speed of our internet connection. DNA has compiled some general claims about the functioning of your internet connection and how to improve it. The company’s Director of Radio Networks Jarkko Laari will now assess whether or not they are true.

Ethän säilytä WiFi-modeemiasi sähkökaapissa? DNA:n asiantuntija arvioi 10 yleistä nettimyyttiä23.11.2021 10:00:00 EET | Tiedote

Jokainen meistä on vuosien varrella ollut tekemisissä pätkivän tai huonosti toimivan nettiyhteyden kanssa, ja monet ovat kokeilleet useita erilaisia kikkoja kuuluvuuden ja hitaan nettiyhteyden parantamiseksi. DNA kokosi yhteen yleisiä väittämiä netin toiminnasta sekä yhteyden parantamisesta ja yhtiön radioverkkojohtaja Jarkko Laari arvioi nyt, pitävätkö ne paikkansa.

All DNA 5G base stations are now connected to a standalone 5G core network — the new technology increases speed and reduces latency18.11.2021 09:45:00 EET | Press release

All of the 5G base stations in DNA’s own network are now connected to a core network that supports standalone 5G architecture. Customers will be able to start using services of the standalone network gradually during 2022, once all quality assurance has been completed in the production network. Until now, 5G technology has relied on the 4G core network.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme