Helsingin yliopisto

Kaikki yhdessä ulos Suomen lasten metsäretkipäivänä 17.5.

Jaa

Suomen lasten metsäretkipäivä ja kansainvälinen Ulkoluokkapäivä kannustavat kaikkia opettajia ja perheitä lähtemään lasten ja nuorten kanssa ulos yhteisenä tapahtumapäivänä 17.5.2018. Tapahtumapäivän suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Yhdessä ulos 17.5.2018
Yhdessä ulos 17.5.2018

Ulkoluokkapäivän ja Suomen lasten metsäretkipäivän tavoitteena on edistää ulkona oppimista ja leikkimistä sekä retkeilyä ja luonnontuntemusta. Tapahtumapäivään on osallistumassa jo yli 17 300 lasta ja nuorta päiväkodeissa ja kouluissa ympäri Suomen.

Luonnossa liikkuminen vahvistaa lasten luontosuhdetta

Tapahtumapäivällä haluamme muistuttaa luonnossa liikkumisen hyödyistä ja luontosuhteen merkityksestä. Lapsi tarvitsee myönteisiä luontokokemuksia, jotta voi luoda henkilökohtaisen suhteen luontoon ja ymmärtää olevansa osa sitä.

"Luonnossa liikkumalla tuetaan elintärkeän luontosuhteen muodostumista. Ulkona voi kokea olevansa osa suurempaa kokonaisuutta, osa luonnon kiertokulkua," pohtii ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomen toiminnanjohtaja Sinikka Kunttu.

Vahvan luontosuhteen on todettu edistävän myös ympäristömyönteisiä arvoja ja asenteita sekä ympäristövastuullista käyttäytymistä.

Ulkoilu tukee hyvinvointia ja oppimista

Luonnonympäristö tukee myös lasten hyvinvointia ja oppimista. Ulkona lapset pääsevät tekemään ja tutkimaan. Tämä tehostaa oppimista ja opitusta jää useampia muistijälkiä. Ulkona on tilaa jokaiselle: äänekkäille leikeille tai omiin ajatuksiin vetäytymiselle.

Luonnossa liikkuminen vaikuttaa tutkitusti niin mielen kuin kehon hyvinvointiin. Stressi lieventyy, vastustuskyky kasvaa ja mieliala kohenee. Ulkoilma tarjoaa hyvää vastapainoa istumiselle ja näyttöpäätteiden tuijottelulle. Toiminta ulkona lisää myös yhteisöllisyyden tunnetta ja vaikuttaa positiivisesti vuorovaikutustaitoihin.

“Lapset ottavat mallia aikuisista. Siksi on tärkeää, että aikuiset kotona ja koulussa vievät lapsia ulos ja tarjoavat luontokokemuksia. Siihen ei tarvita paljoa, pelkkä yhteinen aika jo riittää”, sanoo Helsingin yliopiston biologian didaktiikan yliopistonlehtori Arja Kaasinen.

Yhdessä ulos 17.5.2018

Tapahtumapäivän pääjärjestäjinä ovat Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan biologian didaktiikan tutkimusryhmä ja ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi. Yhteistyökumppaneina toimivat Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto (LYKE-verkosto), MAPPA-materiaalipankki, Suomen latu, Suomen ympäristöopisto SYKLI,  Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF Suomi, LUMA-keskus, Biologian ja maantieteen opettajien liitto, Suomen metsäyhdistys ry, Sanoma Pro Oppi&Ilo, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Suomen ympäristökeskus, Ympäristöministeriö, Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä HSY, Finlands Svenska Idrott ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus.

Lisätietoa tapahtumista

Suomen lasten metsäretkipäivä

Metsäretkipäivän tarkoituksena on kannustaa kaikkia aikuisia, niin perheitä, lasten kanssa työskenteleviä kuin muitakin metsäretkistä kiinnostuneita tahoja viemään lapsia metsäretkille. Metsäretkipäivä muistuttaa metsissä liikkumisen tärkeydestä ja on kunnianosoitus suomalaiselle metsäluonnolle. Metsäretkipäivää on järjestetty Suomessa vuodesta 2016 ja siihen on osallistunut edellisinä vuosina tuhansia lapsia eri puolilla Suomea. Tapahtumaa organisoi Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan biologian didaktiikan tutkimusryhmä ja luokanopettajaopiskelijat.

Verkkosivut:http://blogs.helsinki.fi/metsaretkipaiva/

Facebook:https://www.facebook.com/suomenlastenmetsaretkipaiva/

Ulkoluokkapäivä

Ulkoluokkapäivän (Outdoor Classroom Day) tarkoituksena on edistää ulkona tapahtuvaa oppimista ja leikkiä. Kansainväliseen kampanjaan osallistui vuonna 2017 lähes puoli miljoonaa lasta yli sadassa eri maassa. Kansainvälistä Outdoor Classroom Day -kampanjaa koordinoi brittiläinen sosiaalinen yritys ja yhteisöllisten projektien verkosto Project Dirt yhteistyössä Unileverin Dirt is good -hankkeen kanssa. Suomessa tapahtumasta vastaa FEE Suomi (Suomen Ympäristökasvatuksen seura ry). Ulkoluokkapäivä on suunnattu päiväkodeille ja kouluille, jotka voivat ilmoittautua mukaan osoitteessahttp://ulkoluokkapaiva.org/  -> Lähde mukaan!

Verkkosivut:http://ulkoluokkapaiva.org/

Facebook-sivut:https://www.facebook.com/ulkoluokkapaiva/

Tapahtumapäivä kannustaa tekemään myös ulkona oppimisesta ja leikkimisestä arkipäivää ja viemään lapset ja nuoret luokkahuoneista luontoon vaikka joka päivä. Luonnossa voi opettaa mitä tahansa oppiainetta: opettajille ja kasvattajille on tarjolla runsaasti ilmaisia vinkkejä MAPPA.fi –materiaalipankissa, joka kokoaa eri toimijoiden ulkona oppimisen vinkit eri ikäryhmille ja oppiaineisiin sekä monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin.

Yhteyshenkilöt

Suomen lasten metsäretkipäivä:

Arja Kaasinen, biologian didaktiikan yliopistonlehtori, arja.kaasinen@helsinki.fi, 050 318 7286

Ulkoluokkapäivä:

Sinikka Kunttu, toiminnanjohtaja, FEE Suomi (Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry)

sinikka.kunttu@feesuomi.fi, 050 329 3388

---
Tiedotteen välitti Anna Maria Peltonen, tiedeviestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto, maria.peltonen@helsinki.fi, 050 406 2047

Kuvat

Yhdessä ulos 17.5.2018
Yhdessä ulos 17.5.2018
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Suomalaistutkimus avaa älyllisen kehitysvammaisuuden perinnöllistä taustaa12.2.2019 10:45:06Tiedote

Helsingin yliopiston koordinoiman tuoreen tutkimuksen mukaan sekä vakavan älyllisen kehitysvammaisuuden että lievempien älyllisen kehityksen häiriöiden taustalta löytyy perinnöllisiä riskitekijöitä. Riskitekijät ovat kuitenkin erilaisia eri kehitysvammaryhmissä. Lievemmät häiriöt johtuvat pääasiassa lukuisien geenialueiden yhteisvaikutuksesta, kun taas vakavissa kehitysvammoissa yksittäiset geenivirheet ovat tavallisempia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme