Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

KAIKKIEN PUOLUEIDEN HALLITUS SITOUTTAISI NATIONALISTIT VASTUUSEEN

Jaa

Kansallismielisten puolueiden nousu suurten puolueiden joukkoon on tehnyt vaikeaksi tasapainoisten hallitusten muodostamisen eri Euroopan maissa, mukaan lukien Suomessa. Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen esittää kaikkien puolueiden muodostamaa kunnallishallitusta ratkaisuksi ongelmaan EVA Arviossa Kiusallinen kumppani - Vaihtoehto nationalistipuolueiden sitouttamiseksi vastuuseen on kunnallishallitus.

Eduskuntavaalien 2019 tuloksen mukainen kunnallismuotoinen hallitus, jos ministereitä on 21.
Eduskuntavaalien 2019 tuloksen mukainen kunnallismuotoinen hallitus, jos ministereitä on 21.

Kunnallismuotoinen hallitus sitouttaisi kaikki puolueet vastuuseen ja mahdollistaisi toisaalta suurten uudistusten läpiviemisen myös yli vaalikausien", Metelinen perustelee.

Kunnallismuotoisessa hallituksessa kaikki parlamentin puolueet pienimpiä lukuun ottamatta osallistuvat hallitukseen. Puolueet saavat ministeripaikkoja eduskuntapaikkojen mukaisesti. Mallin idea on, että enemmistö jokaiseen kysymykseen muodostuu parlamentin tahdon mukaisesti. Näin ollen jokaisen kysymyksen kohdalla testataan viime kädessä parlamentin aito enemmistön tahto, kun taas hallitus-oppositiomallisessa parlamentarismissa hallituspuolueet pääsevät päättämään asioista läpi koko hallituskauden yhteiseen sopimukseen nojautuen.

Nationalistiset puolueet näyttävät vaikuttavan politiikan suuntaan eri Euroopan maissa. Ne vaikuttavat joko hallitusvastuussa tai niiden kasvun aiheuttaman politiikkapaineen kautta.

”Eristämällä yksi puolue eristetään yksi tyytymättömien kansalaisten joukko, joka saattaa kasvaa ja kasvattaa myös jännitteitä”, Metelinen toteaa.

Sami Metelinen: Kiusallinen kumppani -EVA Arvio 17.4. kello 7.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot:

toimituspäällikkö Sami Metelinen, sami.metelinen@eva.fi tai+358 40 578 00 41

viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 97 28

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Eduskuntavaalien 2019 tuloksen mukainen kunnallismuotoinen hallitus, jos ministereitä on 21.
Eduskuntavaalien 2019 tuloksen mukainen kunnallismuotoinen hallitus, jos ministereitä on 21.
Lataa
Sami Metelinen. Kuva: EVA
Sami Metelinen. Kuva: EVA
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

ANTTI RINTEEN VIITTAAMAN EVAN VEROMALLIN TARKOITUS ON PÄÄOMATULOVERON ALENTAMINEN22.5.2019 12:50:46 EESTTiedote

Antti Rinteen viittaama Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn ehdotus lähdeverosta tähtää pääomatuloveron tuntuvaan alentamiseen, ei veronkiristykseen. Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) on useaan otteeseen perustellut ajatustaan lähdeverosta sillä, että kyseessä olisi EVAn esitys. Tosiasiassa Rinteen viittaamassa mallissa on kyse Aalto-yliopiston yritysjuridiikan apulaisprofessorin Tomi Viitalan laskelmasta, jonka lähtökohta on pääomatuloverokannan alentaminen kolmella prosenttiyksiköllä.

ENEMMISTÖ SUOMALAISISTA TORJUU VERONKOROTUKSET15.5.2019 06:00:00 EESTTiedote

Suomalaiset eivät ole valmiita korottamaan veroja, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. EVA kysyi suomalaisilta yhdeksän eri verolajin kohdalla, pitäisikö niitä korottaa, alentaa vai pitää ennallaan. Yhdenkään verolajin kohdalla enemmistö ei ollut valmis veronkorotuksiin. Perintö- ja lahjaveroa sekä ruoan arvonlisäveroa enemmistö suomalaisista alentaisi. 77 prosenttia suomalaisista torjuu kokonaisveroasteen korottamisen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme