Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kain Tapperin muotokuva-reliefi ensimmäistä kertaa julkisesti esillä Kimmon päivänä 2.8. Kimmo Pyykkö -taidemuseossa

Jaa
Kimmon päivänä 2.8. Kimmo Pyykkö -taidemuseoon on vapaa pääsy ja esillä on ensimmäistä kertaa kuvanveistäjä, akateemikko Kain Tapperin muotokuva-reliefi Kimmo Pyyköstä.

Kimmon nimipäivää vietetään elokuun 2. päivänä ja se on perinteisesti ollut kuvanveistäjä Kimmo Pyykön nimeä kantavan taidemuseon maksuton tapahtumapäivä. 2.8.2017 taidemuseoon on vapaa pääsy klo 11-17 ja yleisö pääsee tutustumaan ensimmäistä kertaa kuvanveistäjä, akateemikko Kain Tapperin muotokuva-reliefiin Kimmo Pyyköstä.

Kain Tapper (1930-2004) tunnetaan yhtenä Suomen merkittävimmistä ja kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista kuvanveistäjistä. Tapperin uran alkuvaiheet sijoittuvat 1950- ja 1960-luvun vaihteeseen, ja jo alkuvaiheessa töiden päämateriaaleiksi veistäjä valitsi puun ja kiven. Tapperin teoksille ominaista on runollinen niukkaeleisyys. Koko uransa ajan luonnonläheisen, luovan ja uudistavan otteen säilyttänyt Tapper tuli tunnetuksi 1960-luvun kirpeässä taidekeskustelussa, johon hän joutui tahtomattaan informalistisella muotokielellään. Kohua herätti mm. kirkkotaiteen ensimmäinen abstrakti teos, Oriveden kirkon puinen alttarireliefi Golgatan kallio (1960).

Kimmon päivänä 2.8. taidemuseossa on esillä Kain Tapperin muotokuva Kimmo Pyyköstä. Teos on ensimmäistä kertaa julkisesti esillä ja se kuuluu Pyykön yksityiskokoelmaan. Teos valmistui 1967 ja alkuperäinen teos on Tapperin itsensä kehystämä.

Puulevylle veitsellä ja taltalla raaputtamalla valmistunut muotokuva-reliefi Pyyköstä oli intensiivisen työskentelyn tulos. Kaksi kuvanveistäjää, Tapper ja Pyykkö, ystävystyivät 1960-luvulla. Teoksen taakse Pyykkö on taltioinut tapaamisen yksityiskohtia:

Kain Tapper

Relielifi-muotokuva ja kehys Aimo Kanervan työstä

Kimmo Pyykkö muotokuva mallista, tait.talo [taiteilijatalo] Lallukassa 1967

Kain nouti minut taxilla Ateneumista, jossa olin ns. opettamassa – virallisesti luokassa kuvanveistoa. Kain työskenteli noin tunnin erittäin intensiivisesti. Purki Aimo Kanervan työn ja kehysti muotokuvan näihin uudestaan. Löi tämän reliefin käteeni ja sanoi: ”Kyllä helpotti”, ystävyydellä Kain

Muotokuva-reliefiä voisi verrata piirrettyyn muotokuvaan, mutta tässä työssä Kain Tapperin kynänä toimi veitsi ja taltta. Hän on raaputtanut Pyykön kasvon piirteet esiin vähäeleisesti, mutta vahvoilla lyhyillä, intensiivisillä ja terävillä vedoilla. Muotokuva hahmottuu katsojalle pikkuhiljaa: hiukset, silmät, nenän kaari, parta ja posket. Mallin tarkkaileva katse kohdistuu suoraan katsojaan. Valo teokseen tulee vasemmalta jättäen mallin toisen puolen kasvoista varjoon. Pinnan Tapper on jakanut kahteen osaan: vasemmalla on malli ja oikea on rytmitetty viivoilla ja murrettujen maan sävyjen pinnaksi. Taiteilijan signeeraus (KT 67) ei ole perinteisessä paikassa teoksen oikeassa alakulmassa vaan lähes keskellä teosta.

Kimmon päivänä 2.8. voi myös tutustua Kain Tapperin teokseen Kuolleet sielut (1979). Kangasalan kunnan taidekokoelmaan kuuluva teos on varatuomari Pertti Paloheimo (1930-2017) lahjoitus vuodelta 2015. Teos on sijoitettu Kangasala-talon ylälämpiöön.

Päivän aikana lapsille on tarjolla maksuttomia, omatoimisia tehtäviä. Lintubongarina taidemuseossa! -puuhakassin saa lainaan lipunmyynnistä ja Veistosrasti: Muotokuvia minusta ja muista -tehtävät sopivat isommille lapsille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Muotokuva-reliefin mediakuvat julkaistaan 2.8.


Lisätietoa
Soila Kaipiainen
intendentti
040 773 0196
soila.kaipiainen(at)kangasala-talo.fi
Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Tietoja julkaisijasta

Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kuohunharjuntie 6
36200 KANGASALA

040 773 0148http://www.kimmopyykkotaidemuseo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista kuvataidetta kahdessa kerroksessa. Pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee taidemuseon kolmannessa kerroksessa avaa kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämän ja uran vaiheita. Taidemuseon yleisötyöhön kuuluvat yleisö- ja teemaopastukset, opastukset, luennot ja työpajat eri kohderyhmille. Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee Kangasala-talossa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Riitta Nelimarkan näyttely tuo väri-ilottelua Kimmo Pyykkö -taidemuseoon -näyttely avautuu 21.9.30.8.2019 08:54:53 EEST | Tiedote

Syksyllä 2019 Kimmo Pyykkö -taidemuseossa nähdään omaleimaisen ja monipuolisen taiteilijan, professori Riitta Nelimarkan näyttely Bardo Bardo - teoksia alitajunnan labyrinteistä. Nelimarkan alter ego Elise seuralaisineen ja muut tarinalliset hahmot valloittavat taidemuseon näyttelytilat. Riitta Nelimarkan näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 21.9.2019 – 5.1.2020.

Museoiden iltana 15.8. Einar Ilmonin näyttelyn voi kokea musiikin siivittämänä12.8.2019 13:41:39 EEST | Tiedote

Museoiden iltana Kimmo Pyykkö -taidemuseo tarjoaa musiikillisen äänimaiseman Einar Ilmonin näyttelyssä kävijöille. Kontrabasisti Ahti Lassila improvisoi näyttelyn teosten teemoista ja tilasta musiikillisen esityksen klo 19 alkaen. Einar Ilmonin elämään johdattelee Einarin kävelykierroksella opas Jussi Lehtonen klo 17. Lähtö kierrokselle Kimmo Pyykkö -taidemuseon edestä.

Museoiden ilta 15.8.2019 Kangasalla tarjoaa monenlaisia maksuttomia tapahtumia iltakymmeneen asti9.8.2019 09:02:35 EEST | Tiedote

Viidettä kertaa Kangasalla järjestettävä Museoiden ilta tarjoaa monenlaista tekemistä ja kokemista torstaina 15. elokuuta klo 17 alkaen. Taidemaalari Einar Ilmonin elämään ja taiteeseen voi tutustua Einarin kävelykierroksella sekä kontrabasisti Ahti Lassilan musiikin siivittämänä Walking bass -kierroksella Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. Mobilia järjestää useita yleisöopastuksia sekä Rallimuseossa että ”Leveillä lahkeilla” näyttelyihin. Tapahtumassa on mukana yhteensä yhdeksän paikalliskohdetta, joihin kaikkiin on illan aikana vapaa pääsy.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye