Kainuun ELY-keskus

Kainuun jätehuollon kuntayhtymälle annettu uhkasakko määrätty maksuun

Jaa

Kainuun jätehuollon kuntayhtymän Majasaaren jätekeskuksen suoto- ja jätevesien käsittelyä koskeva 40 000 euron uhkasakko on määrätty maksuun 26.11.2020. Uhkasakon tarkoitus on tehostaa hallintapakkopäätöstä, jotta jätekeskuksen toiminta saadaan ympäristöluvan mukaiseksi.

Kainuun ELY-keskus antoi keväällä 2019 Kainuun jätehuollon kuntayhtymälle huomautuksen Majasaaren jätekeskuksen jäte- ja suotovesien päästöraja-arvojen ylittymisestä. Samassa yhteydessä kuntayhtymää kehotettiin huolehtimaan jätevesien käsittely ympäristöluvan mukaiseksi.

Jätevesien käsittely ei kuitenkaan edennyt ympäristöluvan mukaiselle tasolle määräaikaan mennessä. Kainuun ELY-keskus antoi hallintopakkopäätöksen elokuussa 2019, jossa asetti 40 000 euron uhkasakon toiminnan kuntoon saattamiseksi.

Kainuun ELY-keskus on 26.11.2020 määrännyt 40 000 euron uhkasakon maksettavaksi. Uhkasakon tarkoitus on tehostaa hallintapakkopäätöstä, jotta Majasaaren jätekeskuksen toiminta saadaan ympäristöluvan mukaiseksi. Mikäli ympäristölupapäätöksen lupaehtojen rikkominen jatkuu, mahdolliset myöhemmät uhkasakkoerät tuomitaan maksettavaksi erikseen.

Majasaaren jätekeskuksen jätevedet voidaan ympäristöluvan mukaan johtaa viemärissä Kajaanin kaupungin Peuraniemen jätevedenpuhdistamolle tai puhdistaa paikallisesti Majasaaren jätekeskuksessa. Kuntayhtymä on valinnut jätevesien käsittelyratkaisuksi niiden käsittelyn omalla puhdistamolla Majasaaressa. Lupaehtojen ylityksiä on ollut kaikkien lupaehdoissa mainittujen ympäristöä kuormittavien aineiden osalta (BOD7, fosfori, typpi ja kiintoaine).

Kainuun jätehuollon kuntayhtymän jäsenkuntia ovat kaikki Kainuun kunnat ja Vaala. Majasaaren jätekeskuksessa otetaan vastaan, käsitellään, siirtokuormataan ja loppusijoitetaan yhdyskuntajätteitä. Majasaaren jätekeskuksella on voimassa oleva ympäristölupa, jonka valvova viranomainen on Kainuun ELY-keskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualue

Ympäristöasiantuntija
Tatu Turunen, p. 0295 023 892
tatu.turunen@ely-keskus.fi

Johtaja
Sari Myllyoja, p. 0295 023 833
sari.myllyoja@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Koronaviruksen vaikutukset elinkeinoelämään ja työllisyyteen Kainuussa muuta maata pienemmät20.10.2020 16:49:05 EESTTiedote

Kainuun taloudenkasvu jatkui vahvana koronakriisiin saakka. Koronan aiheuttamat rajoitustoimet ovat vaikeuttaneet elinkeinoelämää huomattavasti, mutta vaikutukset ovat Kainuussa jääneet hieman vähäisemmiksi muuhun maahan verrattuna ja toipuminen on ollut oletettua nopeampaa. Tilanne kuitenkin vaihtelee huomattavasti toimialoittain sekä yrityskohtaisesti. Vaikeimmat vaikutukset koronakriisillä on palvelualoilla sekä matkailussa, kun taas osalla toimialoista, kuten teollisuudessa, vaikutukset ovat olleet vähäisempiä tai niiden odotetaan tulevan viiveellä. Syksyn 2020 Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen mukaan koronaviruksen vaikutukset elinkeinoelämään ja työllisyyteen ovat olleet Kainuussa muuta maata pienemmät, mutta lähitulevaisuuden näkymät ovat kuitenkin epävarmat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme