Digi- ja väestötietovirasto

Kainuun terveysasemilla voi antaa luottohenkilölleen valtuuden asioida puolestaan terveys-, sosiaali- ja apteekkiasioissa – tavoitteena valtakunnallinen toimintamalli

Jaa

Kainuussa aloitetaan puolesta-asioinnin mallin kokeilu henkilöille, joilla ei ole sähköisiä tunnistautumisvälineitä. Valtuuden voi tehdä 1. maaliskuuta alkaen Kainuun soten terveysasemilla, jossa se rekisteröidään Suomi.fi-valtuuksiin. Kokeilun toteuttavat Kainuun sote ja Digi- ja väestötietovirasto. Tavoitteena on valtakunnallinen toimintamalli, jolla voidaan tarjota myös digitaidottomille henkilöille mahdollisuus valtuuttaa luottohenkilöitään asioimaan puolestaan sähköisissä asiointipalveluissa.

Kainuun sotessa kokeilu on käynnissä 1.3.–30.4.2022. Kokeilun aikana annetut valtuudet säilyvät voimassa myös kokeilun päätyttyä.

Valtuuttaminen antaa esimerkiksi ikäihmisen läheisille sujuvamman tavan olla tukena terveys- ja sosiaaliasioiden hoitamisessa, vaikka he eivät pääsisi mukaan asioimaan terveys- tai sosiaalipalveluissa ja asuisivat kaukanakin.

Jos henkilöllä on sähköiset tunnistautumisvälineet, hän voi omatoimisesti valtuuttaa luottohenkilöitään Suomi.fi-valtuuksissa. Sähköisiä tunnistautumisvälineitä ovat verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne ja henkilökortin varmenne.

Kainuun kokeilussa voi valtuuttaa apteekkiasiointiin sekä sähköisiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiointipalveluihin

Kainuussa kokeilu koskee aikuisia, joilla ei ole sähköisiä tunnistautumisvälineitä. Digitaalisten palveluiden käyttö lisääntyy nopeasti erityisesti vanhemmissa ikäluokissa. Kainuussa on kuitenkin merkittävä määrä henkilöitä, jotka eivät aktiivisesti käytä internetiä tai joilla ei ole lainkaan tietokonetta.

”Tarve tällaiselle palvelulle on tullut erityisesti iäkkäiltä asiakkailta ja heidän läheisiltään. Tällä hetkellä he asioivat perinteisellä tavalla iäkkäiden puolesta sosiaali- ja terveyspalveluissa ja hoitavat heidän apteekkiasiansa. Haluamme vastata tähän tarpeeseen, jotta mahdollisimman moni kainuulainen hyötyisi sähköisistä palveluista ja saisi asiansa hoitumaan vaivattomasti.” sanoo Kainuun soten kehittämisjohtaja Marita Pikkarainen.

Valtuuden voi tehdä Kainuun soten terveysasemilla, jossa virkailija rekisteröi sen Suomi.fi-valtuuksiin.

Terveydenhuollon asioinnissa voi esimerkiksi ilmoittaa, vastaanottaa ja tarkastella valtuuttajan terveydentilaan liittyviä tietoja. Sama valtuutus toimii kaikissa asiointipalveluissa, kuten Kainuun Omasotessa, Omakannassa sekä monissa muissa sähköisissä terveyspalveluissa.

Sosiaalihuollon asioiden valtuutuksella voi viestiä sosiaalihuollon ammattilaisten kanssa valtuuttajan sosiaalipalveluista Kainuun Omasoten kautta.

Apteekkiasiointiin valtuutettu henkilö voi esimerkiksi noutaa reseptilääkkeitä, uusia reseptejä tai tarkistaa reseptitietoja. Valtuutus on voimassa kaikissa Suomen apteekeissa, joten asioida voi missä päin Suomea tahansa.

Kainuun kokeilu on tärkeä askel kohti valtakunnallista toimintamallia

Suomi.fi-valtuuksien käyttö edellyttää normaalisti vahvaa tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortin varmenteella. Nyt Kainuussa mahdollistetaan valtuuttaminen myös henkilöille, joilta nämä tunnistautumisvälineet puuttuvat.

”Osa ihmisistä on jäänyt monien arkea sujuvoittavien digitaalisten palveluiden ulkopuolelle. Tällä hetkellä myös läheisille arjen asioiden hoitaminen heidän puolestaan on työlästä. Tämä kokeilu on yksi tärkeä askel, joka helpottaa asioiden hoitamista sähköisissä palveluissa”, taustoittaa palvelupäällikkö Sanna Suomalainen-Ajanko Digi- ja väestötietovirastosta.

Kokeilun jälkeen Digi- ja väestötietovirasto arvioi toimintamallin soveltuvuutta muille hyvinvointialueille. Asiakkailta ja henkilöstöltä kerättävän palautteen perusteella valtakunnallista toimintamallia kehitetään entistä toimivammaksi ja sujuvammaksi.

Suomi.fi-valtuudet pähkinänkuoressa

  • • Suomi.fi-valtuudet mahdollistaa asioimisen toisen henkilön, yrityksen tai muun yhteisön puolesta niissä palveluissa, jotka hyödyntävät Suomi.fi-valtuuksia.
  • Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi Omakanta, monet terveydenhuollon palvelut sekä Verohallinnon ja Traficomin asiointipalvelut. 
  • Suomi.fi-valtuudet on turvallinen ja ajantasainen. Se tarkistaa oikeuden puolesta-asiointiin valtuusrekisteristä, kaupparekisteristä, yhdistysrekisteristä, verotusyhtymärekisteristä tai väestötietojärjestelmästä.
  • Valtuudet on integroitu yli 163 asiointipalveluun, joita hyödyntää 272 yksityisen ja julkisen sektorin palveluntarjoajaa. Näiden lisäksi palvelu on käytössä muun muassa kaikissa Suomen apteekeissa. 
  • Vuonna 2016 lanseeratussa Suomi.fi-valtuuksissa on tehty jo yli 28 miljoonaa valtuutta.
  • Kuukausittain palvelussa tarkistetaan noin 8 miljoonaa valtuutta. 
  • Suomi.fi-valtuuksia kehittää ja ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto.
  • Lisätietoa toisen henkilön puolesta asioinnista osoitteessa: suomi.fi/ohjeet-ja-tuki/tietoa-valtuuksista/toisen-henkilon-puolesta-asiointi

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Digi- ja väestötietovirasto, palvelupäällikkö Sanna Suomalainen-Ajanko, sanna.suomalainen-ajanko@dvv.fi

Kainuun sote, digitaalisten palveluiden erikoissuunnittelija Niina Komulainen, nii-na.komulainen@kainuu.fi, 044 797 0444

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Save the date: Veckan för digital kompetens frågar experter om man ska vara orolig för finländarnas digitala kompetens11.5.2022 11:00:00 EEST | Kutsu

I en allt mer digitaliserad värld är det av avgörande betydelse att vi alla har förmåga att använda och utveckla befintliga digitala tjänster. Men har vi den förmågan? Bygger man för närvarande ett Finland där de som har sämre digital kompetens inte hänger med? Saktas vår utveckling som ett konkurrenskraftigt samhälle ner av brister i vår digitala kompetens?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme