Kainuun ELY-keskus

Kainuun työttömien määrä koronakriisiä edeltävää tasoa matalammalla

Jaa

Koronakriisin vaikutus työttömyyteen on ollut Kainuussa muuta maata pienempi. Maakunnassa oli heinäkuun lopussa vajaat 3500 työnhakijaa.

Työttömien työnhakijoiden määrä kunnittain Kainuussa heinäkuussa 2021.
Työttömien työnhakijoiden määrä kunnittain Kainuussa heinäkuussa 2021.

Kainuussa oli heinäkuun lopussa 3 428 työtöntä työnhakijaa, mikä on 529 henkeä vähemmän (-13 prosenttia) kuin vuotta aiemmin koronakriisin alkuvaiheessa. Kainuun työttömyys on muusta maasta poiketen poikkeusaikaa edeltävää tasoakin matalammalla. Vuoden 2019 heinäkuun loppuun verrattuna työttömiä oli 67 henkeä vähemmän (-2 prosenttia). Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 17 prosenttia ja kasvoi kahden vuoden takaisesta 20 prosenttia.

Työvoiman kysyntä on ollut Kainuussa alkuvuonna ennätyksellistä ja jälleen heinäkuussa uusia työtehtäviä tuli kuukauden aikana avoimeksi 151 prosenttia enemmän (+736) kuin vuotta aikaisemmin, yhteensä 1 225. Monilla aloilla on ollut pitkään työvoimapulaa ja useisiin tehtäviin on vähemmän tai vain hieman enemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja.

Vaikeinta oli löytää suojelu- ja vartiointityöntekijöitä, terveydenhuollon erityisasiantuntijoita – eli esimerkiksi lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä –, laskennan ja varastoinnin toimistotyöntekijöitä, prosessityöntekijöitä, teollisuustuotteiden kokoonpanijoita sekä siivoojia.

Työllisyysaste nousussa

Myönteinen kehitys on johtanut työllisyysasteen nousuun. Vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä työllisyysaste oli Kainuussa 71,5 prosenttia (11,1 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin) ja toisella neljänneksellä 70,2 prosenttia (+4,6 prosenttiyksikköä). Koko maassa työllisyysaste oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 70,0 prosenttia (-0,6 prosenttiyksikköä) ja toisella neljänneksellä 73,2 prosenttia (+2,8 prosenttiyksikköä).

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kainuussa kuun lopussa 11,1 prosenttia mikä on 1,4 prosenttiyksikköä edellisvuotta vähemmän. Osuus oli Kainuuta pienempi viidellä ELY-keskusalueella ja koko maassa se oli 12,3 prosenttia, vähennystä vuoden takaisesta 2,4 prosenttiyksikköä.

Pitkäaikaistyöttömyys on ollut pitkän pienentymisen jälkeen korona-aikana nousussa, mutta kasvu on hidastunut kesä- ja heinäkuussa. Pitkäaikaistyöttömiä, eli yli vuoden työttömänä olleita, oli 828, mikä on 16 prosenttia (+114) vuoden takaista enemmän – vielä toukokuussa kasvua tuli 31 prosenttia edellisvuodesta.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava työllisyyskatsaus julkaistaan 21. syyskuuta 2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Yritys- ja työvoimapalvelut -yksikkö
Atte Laitinen, 029 502 3886
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Kainuun työ- ja elinkeinotoimisto
Tiina Veijola, 0295 039 116
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi

Kuvat

Työttömien työnhakijoiden määrä kunnittain Kainuussa heinäkuussa 2021.
Työttömien työnhakijoiden määrä kunnittain Kainuussa heinäkuussa 2021.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme