Kainuun ELY-keskus

Kainuun työttömien määrä vuoden takaisella tasolla

Jaa
Kainuussa oli maaliskuun lopussa vajaat 3 000 työtöntä työnhakijaa. Työttömyysaste oli 9,7 %. Pitkäaikaistyöttömiä oli selvästi edellisvuotta vähemmän. Työpaikkoja on paljon tarjolla mutta tekijöistä on kova pula.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa maaliskuussa 2023.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa maaliskuussa 2023.

Kainuun työttömyys väheni vuoden takaiseen verrattuna yhtäjaksoisesti maaliskuusta 2021 helmikuuhun 2023 mutta viime kuukausina työttömyyskehityksessä on ollut käännettä lievästi heikompaan suuntaan. Maaliskuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli 6 henkeä vuoden takaista enemmän, yhteensä 2 968. Taustalla on etenkin lomautettujen määrän kasvu, lomautettuja oli 388, mikä on 24 % (+75) edellisvuotta enemmän. Työttömiä (pl. lomautetut) oli edelleen 3 % vähemmän (-69) kuin vuotta aiemmin, yhteensä 2 580. Muuallakin maassa työttömyydessä on havaittavissa vastaavaa kehitystä ja koko maassa työttömiä työnhakijoita oli 1 % viime vuotta enemmän.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, eli työttömyysaste, oli Kainuussa kuun lopussa 9,7 %. Tämä oli ELY-keskusalueista kahdeksanneksi vähiten ja 0,1 prosenttiyksikköä enemmän vuosi sitten. Koko maassa työttömyysaste oli 9,6 %.

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi pitkän pienentymisen jälkeen merkittävästi koronakriisin ensimmäisen vuoden ajan, mutta oli suurimman osan viime vuodesta jo koronakriisiä edeltävää tasoa matalammalla. Maaliskuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli 552, mikä on 23 % vähemmän (-168) kuin vuotta aiemmin.

Töitä riittää, tekijöistä pulaa

Työvoiman kysyntä oli Kainuussa vuonna 2021 ennätyksellistä ja jatkui vilkkaana alkuvuonna 2022, mutta tämän jälkeen kysyntä hiipui. Määrä on kuitenkin kasvanut joulukuusta lähtien ja maaliskuussa uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoihin sekä kuntakokeiluihin 7 % enemmän (+86) kuin vuotta aiemmin, yhteensä 1 372.

Tekijöistä on pulaa alalla kuin alalla ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää informaatio- ja tietoliikenneteknologian asiantuntijoita, opettajia ja muita opetusalan erityisasiantuntijoita sekä suojelu- ja vartiointityöntekijöitä. Haastavaa oli löytää myös muun muassa terveydenhuollon erityisasiantuntijoita, kuten lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä, asiakaspalvelutyöntekijöitä sekä terveydenhuollon asiantuntijoita, kuten sairaanhoitajia.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 24. toukokuuta 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
työvoima-asiantuntija Atte Laitinen, 0295 023 886
Sposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
www.elykeskus.fi/kainuu


Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma, 0295 039 106
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi

Kuvat

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa maaliskuussa 2023.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa maaliskuussa 2023.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Kainuulaiset yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa investointi- ja kehittämismahdollisuuksien toteuttamiseen25.5.2023 09:35:00 EEST | Tiedote

Pitkään kestänyt poikkeusaika ei ole merkittävästi kasvattanut työttömyyttä Kainuussa. Haasteena on sen sijaan useiden alojen työvoimapula, joka todennäköisesti pahenee entisestään mittavien eläköitymisten vuoksi tulevina vuosina. Konkreettiset toimenpiteet osaavan työvoiman turvaamiseksi ovat tarpeellisia. Alueelliset kehitysnäkymät keväältä 2023 on julkaistu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme