Kainuun ELY-keskus

Kainuun työttömyys lähellä koronakriisiä edeltävää tasoa

Jaa

Huhtikuussa Kainuun työttömyys pieneni 31 prosenttia vuoden takaisesta ja kasvoi kolme prosenttia kahden vuoden takaisesta. TE-toimistoon ilmoitettiin uusia avoimia työpaikkoja enemmän kuin kertaakaan aiemmin.

Työttömien työnhakijoiden osuus kunnittain Kainuussa.
Työttömien työnhakijoiden osuus kunnittain Kainuussa.

Kainuussa oli huhtikuun lopussa 3 521 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 602 henkeä vähemmän (-31 prosenttia) kuin vuotta aiemmin koronakriisin alkuvaiheessa. Kainuun työttömyys on muusta maasta poiketen lähellä poikkeusaikaa edeltävää tasoa. Vuoden 2019 huhtikuun loppuun verrattuna työttömiä oli 115 enemmän (+ kolme prosenttia). Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 26 prosenttia ja kasvoi kahden vuoden takaisesta 39 prosenttia.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kainuussa kuun lopussa 11,4 prosenttia eli 4,8 prosenttiyksikköä edellisvuotta vähemmän. Osuus oli Kainuuta pienempi viidellä ELY-alueella ja koko maassa se oli 12,1 prosenttia, vähennystä vuoden takaisesta 4,4 prosenttiyksikköä.

Pitkäaikaistyöttömyys on ollut pitkän pienentymisen jälkeen korona-aikana kasvussa ja pitkäaikaistyöttömiä oli huhtikuun lopussa 853. Tämä on 34 prosenttia vuoden takaista enemmän (+216).

Työvoiman kysyntä ennätyksellisen vilkasta

TE-toimistoon ilmoitettiin huhtikuun aikana uusia avoimia työpaikkoja enemmän kuin kertaakaan Työnvälitystilaston ensimmäisen tiedon eli vuoden 2006 jälkeen, yhteensä 1 269. Tämä on 41 prosenttia enemmän (+371) kuin vuotta aikaisemmin. Edellinen ennätys tehtiin vasta helmikuussa.

Monilla aloilla on ollut pitkään työvoimapula ja useisiin tehtäviin on vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää terveydenhuollon erityisasiantuntijoita – eli esimerkiksi lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä –, suojelu- ja vartiointityöntekijöitä, teollisuustuotteiden kokoonpanijoita, opettajia ja muita opetusalan erityisasiantuntijoita sekä siivoojia.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava työllisyyskatsaus julkaistaan 22. kesäkuuta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Yritys- ja työvoimapalvelut -yksikkö
Atte Laitinen, 029 502 3886
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Kainuun työ- ja elinkeinotoimisto
Tiina Veijola, 0295 039 116
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi

Kuvat

Työttömien työnhakijoiden osuus kunnittain Kainuussa.
Työttömien työnhakijoiden osuus kunnittain Kainuussa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme