Kainuun ELY-keskus

Kainuun työttömyys pienentynyt huomattavasti

Jaa
Kainuussa oli marraskuun lopussa noin 2 700 työtöntä työnhakijaa. Työttömyys laski 8 % vuoden takaisesta ja 11 % koronakriisiä edeltävästä vuoden 2019 marraskuusta. Pitkäaikaistyöttömiä oli jo alle 600. Työvoiman kysyntä on vähentynyt, mutta osaavasta työvoimasta on edelleen kova pula.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa marraskuussa 2022.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa marraskuussa 2022.

Kainuussa oli marraskuun lopussa 2 710 työtöntä työnhakijaa, mikä on 234 henkeä vähemmän (-8 %) kuin vuotta aiemmin. Myös koronakriisiä edeltävään vuoden 2019 marraskuun loppuun verrattuna työttömyys laski 334 hengellä (-11 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen vuoden 2019 marraskuusta oli ELY-keskusalueista toiseksi suurinta. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 7 % ja kasvoi kolmen vuoden takaisesta 3 %.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, eli työttömyysaste, oli Kainuussa kuun lopussa 8,8 %. Tämä on 0,7 prosenttiyksikköä vähemmän kuin sekä vuosi että kolme vuotta sitten. Kainuun työttömyysaste oli ELY-keskusalueista seitsemänneksi matalin, koko maassa se oli 8,9 %.

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi pitkän pienentymisen jälkeen koronakriisin ensimmäisen vuoden ajan, mutta on ollut suurimman osan tästä vuodesta jo vuoden 2019 tasoa matalammalla. Marraskuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli 578, mikä on 5 % vähemmän (-30) kuin vuoden 2019 marraskuussa. Vuoden takaisesta pitkäaikaistyöttömyys laski 20 % (-148).

Työvoiman kysyntä pienenemässä

Työvoiman kysyntä oli Kainuussa vuonna 2021 ennätyksellistä ja jatkui alkuvuonna vilkkaana, mutta viimeisen puolen vuoden aikana kysyntä on hiipunut. Marraskuun aikana uusia työtehtäviä tuli avoimeksi TE-palveluihin 23 % vähemmän (-219) kuin vuotta aikaisemmin, yhteensä 731.

Edelleen kuitenkin tekijöistä on pulaa alalla kuin alalla ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän tai vain hieman enemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää terveydenhuollon asiantuntijoita, kuten sairaanhoitajia, sekä terveydenhuollon erityisasiantuntijoita, kuten lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä. Haastavaa oli löytää myös teollisuustuotteiden kokoonpanijoita, hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöitä, opettajia ja muita opetusalan erityisasiantuntijoita sekä suojelu- ja vartiointityöntekijöitä.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 27. tammikuuta 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
työvoima-asiantuntija Atte Laitinen, 0295 023 886
Sposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
www.elykeskus.fi/kainuu

Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma, 0295 039 106
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi

Kuvat

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa marraskuussa 2022.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa marraskuussa 2022.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Kainuun jätehuollon kuntayhtymälle jo kolmas uhkasakko ympäristöluvan lupaehtojen rikkomisesta16.3.2023 12:19:15 EET | Tiedote

Kainuun jätehuollon kuntayhtymän Majasaaren jätekeskuksen suoto- ja jätevesien käsittelyä koskeva 20 000 euron uhkasakko on määrätty maksuun jo kolmannen kerran. Uhkasakon tarkoitus on tehostaa hallintopakkopäätöstä, jotta jätekeskuksen jäte- ja suotovesien käsittely saadaan ympäristöluvan mukaiseksi. Aiemmin kuntayhtymälle tuli maksettavaksi uhkasakkoa 40 000 euroa vuodelta 2020 ja tämän jälkeen 20 000 euroa vuodelta 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme