Espoon kaupunki - Esbo stad

Kaitaa–Iivisniemeen kasvaa metroon kytkeytyvä paikalliskeskus

Jaa

Osayleiskaavan myötä Kaitaalle ja Iivisniemeen voisi muuttaa 6 000 uutta asukasta nykyisten noin 3 500 asukkaan lisäksi ja sinne sijoittuisi noin 1 100 työpaikkaa. Kaupunkisuunnittelulautakunta ehdottaa kokouksessaan 14.3. kaupunginhallitukselle Kaitaa–Iivisniemen osayleiskaavan hyväksymistä. Osayleiskaavan hyväksyy lopulta valtuusto.

Kaitaa Iiviskallio, näkymäkuva Iivisniemen suunnalta kohti Iivisniemenkallion keskustaa. Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy.
Kaitaa Iiviskallio, näkymäkuva Iivisniemen suunnalta kohti Iivisniemenkallion keskustaa. Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy.

Kaupunkisuunnittelulautakunta ehdottaa kokouksessaan 14.3. kaupunginhallitukselle Kaitaa–Iivisniemen osayleiskaavan hyväksymistä. Osayleiskaavan hyväksyy lopulta valtuusto.

Asuntoja ja palveluita metroaseman välittömään läheisyyteen

Osayleiskaavan myötä Kaitaalle ja Iivisniemeen voisi muuttaa 6 000 uutta asukasta nykyisten noin 3 500 asukkaan lisäksi ja sinne sijoittuisi noin 1 100 työpaikkaa.

Asumisen ja työpaikkojen lisäämiseksi kaavassa esitetään uusia asuntoalueita, pientaloalueiden tiivistämistä sekä osin myös nykyistä tehokkaampaa ja kaupunkimaisempaa rakentamista.

Osayleiskaavalla tarkistetaan alueella voimassa olevaa Espoon eteläosien yleiskaavaa. Tarkoituksena on lisätä asumista tulevan metrolinjan ja metroaseman läheisyydessä sekä kehittää metroaseman ja Iivisniemen ostoskeskuksen ympäristöä tiiviiksi ja palvelutasoltaan monipuoliseksi keskukseksi.

Kaavaratkaisu mahdollistaa alueen rakentumisen myös kestäväksi kaupunkimaiseksi paikalliskeskukseksi, johon on toimivat ja turvalliset jalankulun ja pyöräilyn yhteydet. Osayleiskaavassa sallitaan uusien asuntojen sekä hallinto-, toimisto-, palvelu-, koulutus- ja myymälätilojen rakentaminen myös Kaitaantien pohjoispuolella siten, että ne liittyvät kaupunkikuvallisesti ja toiminnallisesti keskusta-alueeseen.

Suunnitellut asuinalueet sijoittuvat pääosin noin puolen kilometrin etäisyydelle metroasemasta. Alueen nykyiset pientaloalueet sijaitsevat vain noin kilometrin säteellä tulevasta asemasta, joten kaava sallii myös niiden tehokkaamman rakentamisen.

Lisäksi vireillä on Kaitaan metrokeskuksen asemakaava, jonka tavoitteena on mahdollistaa uusien asuntojen rakentaminen metroaseman välittömään läheisyyteen ja paikalliskeskuksen palvelujen parantaminen.

Uusia päiväkoteja ja virkistyspalveluja lähelle luontoa

Kaavaan on merkitty nykyiset Kaitaan koulu ja lukio sekä Iivisniemen koulu urheilukenttineen. Olemassa olevien koulujen aluevaraukset mahdollistavat asukasmäärän kasvun edellyttämän koulutilojen ja kahden uuden päiväkodin lisärakentamisen.

Alueella on laajat, monipuoliset virkistysalueet, kuten Hannusmetsä, Kaitaanlaakso, merenranta rantaraitteineen ja Rullavuoren alue. Villa Rulluddin huvilan ympäristöön on mahdollista rakentaa kulttuurimaisemaan sopivia rakennuksia, jolloin ne toimisivat osana rantaraitin kehitettäviä virkistysmahdollisuuksia ja palveluita. Kaitaanlaaksoa kehitetään toiminnallisena puistoalueena ja parannetaan sen kautta kulkevia yhteyksiä, näistä tärkeimpänä pyöräilyreitti Länsibaanaa, joka on osa seudullisesta pyöräilybaanaverkostoa.

Osayleiskaavassa virkistysmahdollisuudet lähiluonnossa on turvattu myös esimerkiksi jättämällä Hannusmetsän virkistyksen ja luontoarvojen kannalta keskeiset alueet rakentamatta. Kaitaalla ja Iivisniemessä viheralueet, kuten lähimetsät ja merellinen rantaraitti ovat tulevaisuudessa kaikkien kaupunkilaisten helposti saavutettavissa ja osayleiskaavan tavoitteena on kehittää edelleen niiden virkistyspalveluja, kuten ulkoilureittejä ja uimarantoja.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yleiskaavapäällikkö Essi Leino, Espoon kaupunki, p. 046 877 1911
Arkkitehti Anu Ylitalo, Espoon kaupunki, p. 043 825 4410

Kuvat

Kaitaa Iiviskallio, näkymäkuva Iivisniemen suunnalta kohti Iivisniemenkallion keskustaa. Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy.
Kaitaa Iiviskallio, näkymäkuva Iivisniemen suunnalta kohti Iivisniemenkallion keskustaa. Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21

www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo mukana Eurocities-verkoston Mayor’s Summit -tapaamisessa Brysselissä 20.-21.3.201921.3.2019 12:06:16 EETTiedote

Espoo osallistuu pienellä delegaatiolla Eurocities-verkoston Mayor’s Summit -tapaamiseen Brysselissä. Tapahtuma kokoaa eurooppalaisten suurten ja keskisuurten kaupunkien johtoa yhteen julkistamaan kaupunginjohtajien agendaa (City leaders’ Agenda for Europe) eurooppalaiseen päätöksentekoon ja tulevaisuuden johtamiseen. Kaupunkien rooli on keskeinen Euroopan tulevaisuudelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme