Kainuun ELY-keskus

Kaivostoiminnalle määrättyjen vesistöjen tarkkailuohjelmien vertailu alkanut

Jaa

Viime syksynä alkanut Velvoitetarkkailuja ja pohjaeläinmenetelmiä vertaileva -selvityshanke etenee. Kainuun ELY-keskus aloittaa kaivostoiminnalle määrättyjen vesistöjen tarkkailuohjelmien vertailun tänä talvena. Tavoitteena on kehittää ja yhtenäistää kaivannaistoiminnan velvoitetarkkailua.

Tutkimukseen liittyviä näytteitä otettiin mm. Nuasjärvellä Sotkamossa viime syksynä.
Tutkimukseen liittyviä näytteitä otettiin mm. Nuasjärvellä Sotkamossa viime syksynä.

Velvoitetarkkailuja ja pohjaeläinmenetelmiä vertaileva -selvityshanke alkoi Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston tekemillä tutkimuksilla. Tutkimuksien tarkoituksena on verrata eri menetelmien soveltuvuutta. Menetelmien perusteella arvioidaan järvisyvänteiden tilaa pohjaeläimistön perusteella. Tutkimus alkoi näytteenotoilla, joita tehtiin eri kohteissa Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa syksyllä 2020.

Selvityksen tavoitteena on vastata esille nousseeseen tarpeeseen arvioida velvoitetarkkailussa käytettävien pohjaeläinmenetelmien soveltuvuutta osoittamaan kaivosten alapuolisissa vesistöissä havaittavia vaikutuksia. Tutkimuksen hyötynä on nykyisen vesistöjen virallisessa luokittelussa käytettävän menetelmän kehitystarpeiden selvittäminen ja mahdollisten uusien menetelmien käyttöönotto velvoitetarkkailuissa.

Kainuun ELY-keskus aloittaa oman osuutensa hankkeessa vertailemalla toiminnassa olevien metalli- ja teollisuusmineraalikaivosten vesistöjen tarkkailuohjelmia ja niiden välisiä eroavaisuuksia. Hankkeessa selvitetään kaivannaistoiminnalle määrätyn pintavesien tarkkailun riittävyyttä ja soveltuvuutta. Selvityksen taustalla on havainto tarkkailuohjelmien eroista. Selvitys tuottaa valtakunnallisesti kattavan kuvan kaivannaistoiminnan nykyisestä velvoitetarkkailusta. Samalla tuodaan esille mahdollisia kehittämistarpeita velvoitetarkkailun yhdenmukaistamiseksi.

Hanke on saanut rahoituksen ympäristöministeriöstä. Hankkeen tuloksista koottu loppuraportti julkaistaan vuoden 2021 lopulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus:

Projektipäällikkö Auri Koivuhuhta, p. 0295 023 827, auri.koivuhuhta@ely-keskus.fi

Ympäristöasiantuntija Helena Vikstedt, p. 0295 038 443, helena.vikstedt@ely-keskus.fi

Vesistöasiantuntija Kimmo Virtanen, p. 0295 023 899, kimmo.virtanen@ely-keskus.fi

Kuvat

Tutkimukseen liittyviä näytteitä otettiin mm. Nuasjärvellä Sotkamossa viime syksynä.
Tutkimukseen liittyviä näytteitä otettiin mm. Nuasjärvellä Sotkamossa viime syksynä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Työvoiman kysyntä Kainuussa ennätyksellisen vilkasta2.3.2021 08:00:00 EETTiedote

TE-toimistoon ilmoitettiin tammikuun aikana uusia avoimia työpaikkoja enemmän kuin kertaakaan Työnvälitystilaston ensimmäisen tiedon eli vuoden 2006 jälkeen, yhteensä 1 070. Myös kuukauden lopussa työpaikkoja oli avoinna enemmän kuin kertaakaan Työnvälitystilastossa, yhteensä 1 193. Monilla aloilla on ollut pitkään työvoimapula ja koronakriisistä huolimatta useisiin tehtäviin on vähemmän tai vain hieman enemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Rekrytointiongelmat ovatkin Kainuussa koko maan vaikeimmat ja viime vuonna 52 % työvoimaa etsineistä yrityksistä ilmoitti kokeneensa ongelmia työvoiman hankinnassa, koko maan keskiarvo oli 37 %.

Kainuun työttömyyden kasvu on ollut maan pienin koko koronakriisin ajan28.1.2021 08:02:30 EETTiedote

Kainuussa oli joulukuun lopussa 3 828 työtöntä työnhakijaa, mikä on 281 henkeä enemmän (+8 %) kuin vuotta aiemmin. Työttömyydessä on ollut koronaviruksen leviämisen jälkeen joka kuukausi lisäystä vuoden takaiseen verrattuna mutta Kainuussa kasvuprosentti on ollut joka kuukausi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) alueista pienin. Joulukuussa seuraavaksi pienin kasvu oli Pohjois-Karjalan 19 % ja koko maassa työttömyys lisääntyi 39 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme