Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kaksi katontekijää putosi, toinen kuoli – sakkoja vastuuhenkilöille ja yhtiölle

Jaa
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi rakennusalan virolaisen yrityksen 7 000 euron yhteisösakkoon ja sen johtajan 75 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta. Kyseisen rakennuskohteen päätoteuttaja tuomittiin samalla 75 päiväsakon sakkorangaistukseen samoista rikoksista. Kyseessä oli hänen oman asuintalonsa rakentaminen. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 24.2.2023.

Tuomio liittyi marraskuussa 2019 Porvoossa sattuneeseen vakavaan työtapaturmaan, jossa kaksi työntekijää putosi maahan rakenteilla olleen omakotitalon katolta. Työntekijä oli alkanut liukua alas rakenteilla olleelta peltikatolta, jolloin toinen työntekijä oli tarttunut häneen estääkseen putoamisen siinä kuitenkaan onnistumatta. Toinen pudonneista menehtyi tapahtumapaikalla. Työkaverinsa pelastamista yrittänyt sai vakavia vammoja.

Matkaa maahan katon räystäältä oli putoamiskohdasta noin seisemän metriä. Tapahtuman aikaan katolla ei ollut kaiteita eikä muutakaan rakenteellista putoamissuojausta, eikä kumpikaan työtekijöistä käyttänyt valjaita.

Tapaturman johdosta käynnistyi tutkinta, jossa työsuojeluviranomainen havaitsi erilaisia turvallisuuspuutteita. Tapaus johti esitutkintaan ja syytteeseen.

Käräjäoikeus katsoi päätoteuttajan rikkoneen työturvallisuusmääräyksiä. Hän oli laiminlyönyt huolehtia siitä, että työmaalla on putoamiselta suojaavat rakenteet ja asianmukaiset valjastyyppisten henkilönsuojainten köysien kiinnityspisteet sekä siitä, että ennen töiden aloittamista laaditaan kirjallinen työturvallisuutta koskeva suunnitelma.

Toisen tuomitun henkilön käräjäoikeus katsoi työnantajan edustajana laiminlyöneen velvollisuutensa huolehtia siitä, että vesikattotyön aikana työtapojen turvallisuutta jatkuvasti tarkkaillaan ja siitä, että työmaalla on putoamiselta suojaavat rakenteet ja asianmukaiset valjastyyppisten henkilösuojainten köysien kiinnityspisteet.

Kummankin menettelyn katsottiin lisäksi olevan syy-yhteydessä toisen työntekijän kuolemaan.

Tapahtumahetkellä katto oli jo viimeistelyvaiheessa.

”Usein ne niin sanotut viimeiset pikkuhommat ovat niitä kaikkein vaarallisimpia, kun halutaan nopeasti valmista ja tingitään turvallisuudesta”, huomauttaa työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta huomauttaa.

Itä-Uusimaan käräjäoikeuden tuomio R 23/106881. Tuomio ei ole lainvoimainen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Matti Nissinen, p. 0295 016 139, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Vid veckoslutsinspektioner på byggarbetsplatser övervakas användningen av utländsk arbetskraft och arbetssäkerheten21.3.2023 07:10:00 EET | Tiedote

I år görs arbetarskyddsinspektioner på byggarbetsplatser i Södra Finland under flera veckoslut. Vid inspektionerna övervakas särskilt användningen av utländsk arbetskraft och arbetssäkerheten. Samtidigt samlar man in information för den fortsatta övervakningen om hur arbetsgivaren iakttar anställningsförhållandets minimivillkor till exempel i fråga om lön och arbetstider. På detta sätt strävar man efter att bekämpa utnyttjandet av utländsk arbetskraft inom byggbranschen.

Viikonlopputarkastuksilla rakennustyömailla valvotaan ulkomaisen työvoiman käyttöä ja työturvallisuutta21.3.2023 07:10:00 EET | Tiedote

Etelä-Suomen rakennustyömaille tehdään tänä vuonna työsuojelutarkastuksia useina viikonloppuina. Tarkastuksilla valvotaan erityisesti ulkomaisen työvoiman käyttöä ja työturvallisuutta. Samalla kerätään jatkovalvontaa varten tietoa siitä, miten työnantaja noudattaa työsuhteen vähimmäisehtoja esimerkiksi palkan ja työaikojen suhteen. Tällä pyritään torjumaan ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä rakennusalalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme