Espoon kaupunki - Esbo stad

Kaksi robottiautoa kyyditsee matkustajia Otaniemessä loppuvuoden

Jaa

Kaksi kaksipaikkaista robottiautoa liikennöi Otaniemessä loppuvuoden ajan ja ottaa kyytiin matkustajia. Robottiautoja testataan tulevaa automaattista bussiliikennettä varten.

Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan ympäri vuoden toimivaa robottiajoneuvoliikennettä sekä testataan ajoneuvojen teknistä toimivuutta Suomen olosuhteissa.

- Kokeilussa selviää, miten robottiautot pärjäävät nykyisellä katuverkolla. Samalla kaupunki tarjoaa robottibussikehittäjille mahdollisuuden kehittää teknologiaa todellisessa ympäristössä, sanoo liikenteenhallintapäällikkö Johanna Nyberg.

Ensimmäistä kertaa robottiautot kulkevat täysin automaattisesti muun liikenteen seassa ilman erityisiä liikennejärjestelyjä.

- Ajoneuvojen turvallisuudesta vastaa aina kyydissä istuva apumatkustaja. Ajoneuvot aistivat ympäristöään koko ajan usealla eri anturilla ja arvioivat, onko ajoväylä vapaana. Jos se ei ole, ne tulkitsevat, onko havaittu este ajoneuvo, polkupyörä vai esimerkiksi lumihiutale, kertoo robottiliikenteen kehittämisestä vastaavan Sensible 4:n toimitusjohtaja Harri Santamala.

Robottiautot pysähtyvät kuudella pysäkillä reitin varrella ja ottavat matkustajia kyytiin. Robottiautojen pysäkit tunnistaa pysäkkimerkinnöistä. Varmimmin kyytiin pääsee Otakaarella sijaitsevalta pysäkiltä.

Robottiautot kulkevat koko syksyn kolmena päivänä viikossa:

tiistaisin klo 13-15.30

keskiviikkoisin klo 10-15

torstaisin klo 10-15

Matkalla kohti kestävämpää liikennettä

Otaniemen robottiautot toimivat bussisimulaattorin roolissa, sillä ensi keväänä alueella on tarkoitus käynnistää liikenne automaattibussilla. Tavoitteena on, että robottibussit ovat pysyvässä liikenteessä kuluvan valtuustokauden loppuun mennessä. Espoon kaupunginvaltuusto päätti tavoitteesta hyväksyessään Kestävä Espoo -kehitysohjelman tavoitteet viime syksynä. Robottibussien kehitystyötä tehdään erityisesti Otaniemen alueella Sensible4:n kehityshankkeen kautta.

Kaupunki tavoittelee automaattisten ajoneuvojen yleistymistä. Ajoneuvojen lisäksi tarvitaan nopeita 5G-verkkoyhteyksiä, joiden kehityshankkeessa Espoo on myös mukana. Espoo toimii yhtenä viidestä yliopistokaupungista YK:n kestävän kehityksen edelläkävijänä, ja tavoitteena on tehdä innovaatioihin ja infrastruktuurin merkittäviä esimerkkiratkaisuja.

- Talviajettavan robottibussin lisäksi tarvitaan lähitulevaisuudessa ratkaisuja, jossa tietyillä alueilla toimii kutsuohjattu automaattiliikenne. Eli kyydin tarvitsija tilaa itselleen robottibussilta kyydin haluamaansa paikkaan. Uskomme yhdessä yritysten ja kumppaneiden kanssa, että tämä tulevaisuus ei ole monen vuoden päässä, kertoo kestävän kehityksen johtaja Pasi Laitala.

Yhteyshenkilöt

liikenteenhallintapäällikkö Johanna Nyberg, Espoon kaupunki, puh. 040 526 8331, johanna.nyberg@espoo.fi

toimitusjohtaja Harri Santamala, Sensible 4, puh. 040 334 1516, harri.santamala@sensible4.fi

kestävän kehityksen johtaja Pasi Laitala, Espoon kaupunki, puh. 043 824 5427, pasi.laitala@espoo.fi

Kuvat

Lataa
Robottiautojen reitti
Robottiautojen reitti
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme