Aluehallintovirasto

Kaksi sakkotuomiota asbestille altistamisesta

Jaa

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 16.10.2020 rakennuttajan ja pääurakoitsijan edustajan 8 päiväsakon suuruisiin sakkorangaistuksiin asbestityötä koskevien työturvallisuusmääräysten rikkomisesta.

Tuomio liittyy Jyväskylässä lokakuussa 2017 alkaneisiin linjasaneeraustöihin, joiden yhteydessä erään ison taloyhtiön porrashuoneiden seiniin ja kattoihin oltiin poraamassa muovipropuille reikiä kannatinkiskojen kiinnittämistä varten. Taloyhtiössä on neljä kerrostaloa, joissa on useita porrashuoneita. Ennen saneeraustyötä joidenkin porrashuoneiden seinäpinnoista oli otettu näytteitä, jotka sisälsivät asbestia. Haitta-ainekartoituksen perusteella kaikkien porraskäytävien kaikkia seinätasoitteita piti käsitellä asbestipitoisina, ellei niitä lisänäytteillä toiseksi osoiteta.

Rakennuttajan edustajana toimineen insinööritoimiston turvallisuuskoordinaattori, pääurakoitsijan toimitusjohtaja ja aliurakoitsijan vastaava työnjohtaja pitivät porrashuoneissa tehtäviä poraustöitä niin pienimuotoisina, että he päättivät antaa taloyhtiön porrashuoneissa tehtävät työt ulkopuoliselle aliurakoitsijalle, jolla ei ole vaadittavaa asbestipurkutyölupaa. Urakoitsijalle ei tiedotettu haitta-ainekartoituksen tuloksista.

Yhteisen rakennustyömaan vastuulliset päättäjät olivat työsuojeluviranomaisen käsityksen mukaan tarpeettomasti altistaneet aliurakoitsijan työntekijät ja muut työn vaikutuspiirissä olevat henkilöt asbestipölylle. Asia tuli ilmi työsuojelutarkastuksen yhteydessä maaliskuussa 2018, kun tarkastaja havaitsi, että eräs asentaja oli porrashuoneessa poraamassa seinään reikiä akkukäyttöisellä porakoneella, johon liitetty kohdepoisto ei toiminut kunnolla. Asentajalla ei ollut hengityksensuojainta tai asianmukaista suojavaatetusta.

Käräjäoikeus tuomitsi rakennuttajan ja pääurakoitsijan edustajille molemmille 8 päiväsakon suuruisen sakkorangaistuksen asbestityötä koskevien työturvallisuusmääräysten rikkomisesta. Työnjohdosta oli kuitenkin oltu työn eri vaiheissa yhteydessä työsuojeluviranomaisiin muun muassa asbestityössä tarvittavien työmenetelmien selvittämiseksi. He olivat mielestään tulkinneet asiaa erilaisten ristiriitaisuuksien vuoksi virheellisesti. Vastaavan työnjohtajan osalta oikeus totesi syyteoikeuden päässeen vanhentumaan sen vuoksi, että hän oli jonkin aikaa ennen tarkastusta jättänyt työnjohtajan tehtävänsä ja jäänyt äitiysvapaalle. Haastetta ei ollut hänelle saatettu tiedoksi ennen vaadittavaa määräaikaa.

Työsuojeluviranomainen toteaa, että www.tyosuojelu.fi -sivustolla nykyisin olevan asbestityöohjeen mukaan pienimuotoinen kiinnikkeiden poraus voidaan tehdä ilman asbestipurkutyölupaa, kun porauksessa syntyvän pölyn leviäminen on estetty tehokkaasti käyttämällä henkilönsuojaimia, käyttämällä reikien porauksessa asbestipurkutyöhön tarkoitettua kohdepoistolaitteistoa ja suodattimia sekä huolehtimalla työn jälkeen asianmukaisesta ja pätevästi tehdystä laitehuollosta asbestipurkulaitteiden huoltotilassa.

Keski-Suomen käräjäoikeuden asia nro R 20/654

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Pekka Timonen, 0295 018 735, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Beslut om offentliga tillställningar och allmänna sammankomster träder i kraft inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt den 5 augusti 202128.7.2021 15:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat ett beslut som innebär att den för närvarande gällande begränsningen av sammankomster i huvudstadsregionen utökas till att gälla hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt från och med den 5 augusti 2021. Beslutet är i kraft till och med den 26 augusti 2021.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland utökar begränsningarna av sammankomster till att gälla hela Egentliga Finland28.7.2021 14:06:53 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har beslutat att utöka de nuvarande coronabegränsningarna enligt 58 § i lagen om smittsamma sjukdomar till att gälla alla kommuner i Egentliga Finland 9.7.–15.8.2021. Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster kan fortfarande ordnas inomhus och i avgränsade utomhusområden förutsatt att deltagarna i realiteten har möjlighet att hålla tillräckliga avstånd till varandra och att säkerheten kan garanteras för att förhindra covid-19-smitta. Begränsningen gäller tillställningar med fler än 10 deltagare inomhus och tillställningar med fler än 50 deltagare i avgränsade utomhusområden.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto laajentaa kokoontumisrajoitukset koko Varsinais-Suomeen28.7.2021 14:02:03 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt laajentaa tällä hetkellä voimassa olevat tartuntatautilain 58 §:n mukaiset koronarajoitukset koskemaan kaikkia Varsinais-Suomen kuntia. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa niin, että osallistujilla on tosiasiallisesti mahdollisuus säilyttää riittävä etäisyys toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa Covid-19 tartuntojen ehkäisemiseksi. Rajoitus koskee yli 10 sisätilaisuuksia ja yli 50 henkilön tilaisuuksia alueellisesti rajatussa ulkotilassa. Määräys on voimassa ajalla 29.7.–15.8.2021.

Kiihtymisvaiheessa olevien alueiden epidemiatilannetta selvitetään Itä-Suomessa – päätökset mahdollisista rajoituksista voimaan aikaisintaan ensi viikon alussa26.7.2021 16:07:48 EEST | Tiedote

Osassa Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialueen sairaanhoitopiireissä koronatilanne on muuttunut nopeasti. Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä ilmoitti torstaina 22.7.2021 siirtyneensä kiihtymisvaiheeseen ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri totesi olevansa kiihtymisvaiheessa tänään 26.7.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme