Vaasan kaupunki - Vasa stad

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun Vaasasta mukaan neljä päiväkotia

Jaa

Vaasan kaupunki on mukana opetus- ja kulttuuriministeriön toteuttamassa kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa. Ministeriö on nyt valinnut Vaasasta kokeilupäiväkodeiksi Gerby daghemin, Metsäkallion päiväkodin, Sundom daghemin sekä Merikaarrossa sijaitsevan Pikkuonnin päiväkodin.

Valtakunnallinen kokeilu alkaa elokuussa 2021 ja päättyy toukokuussa 2024. Opetus- ja kulttuuriministeriö valitsee myöhemmin tällä viikolla ne lapset, jotka kokeiluun voivat osallistua nyt ilmoitetuista päiväkodeista.

- Hei kun saamme valituista lapsista tiedon tänne Vaasan kaupungin varhaiskasvatuksen hallintoon, ilmoitamme siitä valittujen lasten perheille, kertoo palvelupäällikkö Hanna Valkeinen.

Kaksivuotista esiopetusta pääsee elokuusta alkaen kokeilemaan osa vuonna 2016 syntyneistä vaasalaisista lapsista, jotka täyttävät viisi vuotta tänä vuonna. Vuonna 2017 syntyneiden osalta kokeilu alkaa syksyllä 2022. Normaalisti esiopetus alkaa 6-vuotiaana.

Tavoitteena vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa

Valtakunnallisen kokeilun tavoitteena on vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa sekä kehittää esiopetuksen laatua ja vaikuttavuutta.

Ministeriön kokeiluun valittiin satunnaisotannalla mukaan yhteensä 105 kuntaa. Näiden kuntien lisäksi on valittu kokeilukuntia, jotka eivät järjestä kaksivuotista esiopetusta, mutta toimivat verrokkikuntina. Vaasasta kokeilussa on mukana sekä kaksivuotiseen esiopetuksen osallistuvia 5-vuotiaita että verrokkiryhmiä, joissa 5-vuotiaat ovat varhaiskasvatuksessa. Kokeiluun osallistuu valtakunnallisesti arviolta 10 000 lasta.

Leikkiin ja tutkivaan havainnointiin perustuvaa pedagogiikkaa

Opetushallitus on laatinut kaksivuotisen esiopetuksen kokeilulle opetussuunnitelman perusteet, joka on luettavissa opetushallituksen verkkosivuilta: https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/esiopetuksen-opetussuunnitelmien-perusteet#164d5b11

Perusteissa otetaan huomioon kokeilussa mukana olevat aiempaa pienemmät, 5-vuotiaat lapset. Kokeilun opetussuunnitelman perusteissa korostetaan lapsilähtöistä, leikkiin ja tutkivaan havainnointiin perustuvaa pedagogiikkaa sekä lasten hyvinvoinnista huolehtimista. Lasten osaamiselle ei aseteta tavoitteita, vaan kaksi vuotta kestävässä esiopetuksessa kukin lapsi saa edetä oppimisessaan omaan tahtiinsa.

https://minedu.fi/kaksivuotisen-esiopetuksen-kokeilu

Yhteyshenkilöt

palvelupäällikkö Hanna Valkeinen, puh. 040 1923786, hanna.valkeinen@edu.vaasa.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme