Suomen Monikkoperheet ry

Kaksosia ja kolmosia odottavat pitävät tärkeänä synnytyssairaalassa vierailua

Jaa

Suomen Monikkoperheet ry:llä on 17 alueellista monikkoperheyhdistystä. Lähes kaikkien alueyhdistysten toiminta-alueella toteutetaan odottajille monikkoperhevalmennusta. Valmennuksen järjestäjinä toimivat vapaaehtoistoimijat yhteistyössä alueen synnytyssairaalan tai neuvolan kanssa. Monikkoperhevalmennukseen osallistuneille toteutettiin kysely kesällä 2018. Kyselystä selvisi, että monikko-odottajat kokivat synnytyssairaalassa vierailun tärkeäksi. Odottajat halusivat ammattilaisilta tietoa synnytyksen vaiheista. Vertaisohjaajilta toivottiin erityisesti käytännön vinkkejä arkeen.

Valmennuksen sisällön koki hyväksi 52 % ja erittäin hyväksi 28 % vastaajista. Käytännön järjestelyt sujuivat vastaajien mielestä pääasiassa hyvin (69 %) tai erittäin hyvin (17 %). Hyödylliseksi ja erittäin hyödylliseksi valmennuksen koki 75 % vastaajista.

Vertaisilta toivottiin käytännön vinkkejä

Vastaajat nostivat esiin, että olisivat halunneet valmennuksesta vieläkin enemmän konkreettisia käytännön vinkkejä monikkoarkeen. Moni toivoi myös tietoa kaikesta avusta ja tuesta, mitä arkeen on mahdollista saada. Monikkovauvojen imetyksestä toivottiin vielä lisää tietoa, kannustusta ja vinkkejä.

Valmentajien puheenvuoroista tykättiin ja valmentajien omakohtaisia kokemuksia toivottiin, mutta harkitusti pelottelematta kertoen. Odottajat kaipasivat valmentajilta lisää kannustusta ja toiveikkuutta siihen, että kaikki voi sujua vauvojen kanssa hyvin.

Synnytyssairaalassa vierailu on tärkeää

Valmennuksissa mukana olevilta ammattilaisilta kaivattiin tietoa synnytyksen vaiheista ja synnytyssairaalassa vierailu koettiin tärkeäksi. Vastaajat olisivat toivoneet saavansa tietoa myös esimerkiksi siitä, voiko ylimääräisten ihmisten osallistumisen kieltää synnytyssalissa, mitä valvontaosastolla saa tehdä tai pyytää sekä mitä ylipäätään ensimmäisinä päivinä sairaalassa tapahtuu.

Keskosuudesta kaivattiin valmennukseen lisää tietoa useammassakin palautteessa, joko ammattilaisen tai keskosvauvat saaneen vanhemman näkökulmasta.

-Monille monikkoperheille esimerkiksi lasten teho-osastolla vierailu odotusaikana on tärkeää. Monikkovauvoista noin 40 % on syntymänsä jälkeen tehohoidossa ja vanhemmille tämä voi olla pelottavaa. Lasten tehohoitoon tutustuminen etukäteen vie yleensä turhat pelot pois, kertoo vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Raisa Ojaluoto Suomen Monikkoperheet ry:stä.

Valmennus hälventää pelkoja

Helsingin Sanomat uutisoi 2.10., että monissa sairaaloissa on aloitettu synnytysvalmennuksia uudestaan. Viime vuonna Tampereen yliopistossa väitelleen Sari Haapion mukaan synnytysvalmennukset ehkäisevät tehokkaasti synnytyspelkoa. THL:n tuoreessa tutkimuksessa kävi ilmi, että raskausaikana kaivataan nykyistä enemmän tukea synnytyspelon käsittelyyn, synnytykseen valmistautumiseen ja parisuhteen tukemiseen.

Monikkoperheille oma, räätälöity valmennus tarjoaa tärkeän mahdollisuuden saada tietoa ja kysyä monikko-odotuksesta, -synnytyksestä ja arjesta. Ryhmässä on mahdollisuus tutustua muihin samassa tilanteessa oleviin ja saada vertaistukea muilta monikkovanhemmilta. Valmennukset ovat suosittuja ja perheet saapuvat niihin pitkienkin välimatkojen päästä.

Valmennusta tarvitaan myös sote-uudistuksen jälkeen

Suomen Monikkoperheet ry pitää erittäin tärkeänä, että monikkoperhevalmennusta toteutetaan jatkossakin, myös mahdollisen sote-uudistuksen toteutuessa.

-Synnytyssairaaloiden ja neuvoloiden rooli valmennuksessa on merkittävä, virtuaalinen valmennus ei korvaa kasvokkain toteutettavaa valmennusta. On tärkeää, että ammattilaiset ovat toteuttamassa valmennusta jatkossakin eri puolilla maata, Ojaluoto toteaa.

Suomen Monikkoperheet ry:n tekemään kyselyyn osallistui 73 vastaajaa, joista kaksi oli miehiä ja loput naisia. Suurin osa vastaajista oli pääkaupunkiseudulta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Raisa OjaluotoVapaaehtoistoiminnan koordinaattori

Alueellisten monikkoperheyhdistysten vertais- ja vapaaehtoistoiminnan tukeminen ja kehittäminen, monikkoperhevalmennustoiminta, nettivertaisohjaus (perheaikaa.fi), paikallinen vaikuttaminen, uutiskirje.

045 882 5383koordinaattori@suomenmonikkoperheet.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Monikkoperheet ry
Suomen Monikkoperheet ry
Ilmarisenkatu 17 A
40100 JYVÄSKYLÄ

http://www.suomenmonikkoperheet.fi

Suomen Monikkoperheet ry

Suomen Monikkoperheet ry on Suomessa toimivien alueellisten monikkoperheyhdistysten valtakunnallinen kattojärjestö. Järjestö on perustettu vuonna 1995. Toiminnan päätavoitteita ovat kaksos-, kolmos- ja nelosperheistä kertovan tiedon jakaminen, edunvalvonta ja vertaistuki. Järjestön päärahoittaja on Stea / Veikkaus. Suomessa toimii tällä hetkellä vapaaehtoisvoimin 17 alueellista monikkoperheyhdistystä, jotka järjestävät tapahtumia ja toimintaa jäsenistölleen omalla toimialueellaan.

Monikkoperheet

Monikkoperheellä tarkoitetaan perhettä, johon syntyy kerralla kaksi tai sitä useampi lapsi. Suomessa syntyy vuosittain kaksoset noin 750 perheeseen ja kolmoset noin 5-10 perheeseen. Nelosia syntyy harvoin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Monikkoperheet ry

Kaksosten päivänä 2.2. muistutetaan kaksosten yksilöllisyydestä21.1.2020 17:50:41 EETTiedote

Suomen Monikkoperheet ry:n lanseeraamaa Kaksosten päivää vietetään 2. helmikuuta. Tänä vuonna monikkoperheiden asialla oleva järjestö täyttää 25 vuotta. Kaksosten päivää juhlitaan teemalla Kohtaa kaksonen yksilönä. Tällä halutaan muistuttaa siitä, että kukin kaksosista tai kolmosista on ainutlaatuinen yksilö, vaikka muistuttaisi ulkonäöltään kaksos-, kolmos- tai nelossisarustaan.

Suomen Monikkoperheet ry kerää lahjoitusvaroja kaksosten, kolmosten ja nelosten perheiden jaksamisen tueksi8.7.2019 14:58:46 EESTTiedote

Suomessa syntyy vuosittain kaksoset tai kolmoset noin 700 perheeseen. Nelosia syntyy harvoin. Suomen Monikkoperheet ry on käynnistänyt rahankeräyskampanjan työlle, joka auttaa ennaltaehkäisevästi monikkoperheiden jaksamista ja tiedon saantia. Lahjoittaminen on mahdollista monin eri tavoin osoitteesta www.suomenmonikkoperheet.fi/lahjoita tai Suomen Monikkoperheet ry:n Facebook-sivulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme