Kalastusluvalla lähikalaa Järvi-Suomesta

Kalastuslupa muodostuu valtion kalastonhoitomaksusta ja vesialueen omistajan luvasta. Luvan tarve riippuu kalastustavasta, -paikasta ja kalastajan iästä. Kalastonhoitomaksun voi maksaa esimerkiksi verkossa Eräluvat.fi-palvelusta tai R-kioskeista. Kaikille maksuttomia kalastusmuotoja on onkiminen ja pilkkiminen. Lisäksi alle 18-vuotiaat ja 65 vuotta täyttäneet saavat maksutta viehekalastaa yhdellä vieheellä.
"Nyt kannattaa kalastaa, koska kalakannat ovat runsaat ja lähikalaa on saatavissa usealla eri pyyntimuodolla. Samalla on hyvä muistaa, että kalastusrajoituksia ja lajirauhoituksia on paljon", painottaa kalastusbiologi Teemu Hentinen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.
Etelä-Savon kalastusmahdollisuuksista saa tietoa aikaisempaa helpommin, kun kalastuslupien tarvetta ja lupamyynnin tietoja on koottu kalastusetelasavo.fi-sivustolle.
Kalasturajoituksia runsaasti Järvi-Suomessa
Saimaannorpan suojelemiseksi on ympärivuotisia kalastusrajoituksia ja muun muassa väljänieluiset katiskat, rysät ja merrat on kielletty saimaannorpan lisääntymisalueella. Keväinen ja alkukesän kestävä verkkokalastuskielto on voimassa 30.6. asti ja vain muikkuverkot on sallittu 21.6. alkaen. Rajoitukset ja alueet voi tarkistaa kalastusrajoitus.fi-palvelusta.
Rasvaevälliset emolohet säilyttävät lajia
Norpparajoitusten lisäksi Saimaalla on rauhoitettu ympärivuotisesti rasvaevällinen järvilohi ja keskeisellä vaellusreitillä kesä-elokuun ajan myös rasvaeväleikattu järvilohi. Suurin osa järvilohen emokaloista elää nyt luonnonvesissä. Tämä voi antaa virheellisen kuvan kalastajille järvilohen tilanteesta, kun rasvaevällisiä lohia on paljon suhteessa rasvaeväleikattuihin.
Arvokkaiden rasvaevällisten järvilohien elossa säilyminen on järvilohen pelastamisen tärkein tehtävä. Järvi-Suomessa on rauhoitettu kokonaan rasvaevällinen taimen. Saimaannieriä on rauhoitettu Kuolimossa sekä Saimaassa Puumalansalmen alapuolisissa vesistöissä muun muassa Luonterilla ja Yövedellä.
Lisätietoa:
Järvilohen heikko tilanne uhkaa Saimaan monimuotoisuutta ja kalastusmahdollisuuksia tulevaisuudessa
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pohjois-Savon ELY-keskus, kalastusbiologi Teemu Hentinen, p. 0295 024 037, teemu.hentinen(at)ely-keskus.fi
Kuvat

Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Avustuksia yhteisen arvokkaan rakennusperintömme hoitoon 241 000 euroa (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.6.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain harkinnanvaraista määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon sekä saariston ympäristönhoitoon. Vuonna 2023 Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan saatiin rakennusperinnön hoitoon 241 000 euroa ja lisäksi saariston ympäristön hoitoon 55 220 euroa.
Bussiliikenteeseen muutoksia kesäkauden alussa (Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo)6.6.2023 08:57:20 EEST | Tiedote
Joukkoliikenteeseen osoitettujen määrärahojen väheneminen pakottaa ELY-keskuksen supistamaan vuorotarjontaa maaseutuliikenteessä. Kertalippujen asiakashintoja on korotettu noin 10 % kesäkauden alusta.
Valtatien 8 Vaasa - Oulu tavoitetila vuodelle 2040 muodostettu (Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa)2.6.2023 13:36:50 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukset yhdessä Väyläviraston kanssa ovat muodostaneet tavoitetilan Vaasan ja Oulun väliselle osuudelle valtatietä 8. Näkemystä tavoitetilasta tarvitaan, sillä tätä 304 kilometriä pitkää yhteysväliä tullaan kehittämään jaksoittain usean vuoden aikana.
Koillismaan kuntien välillä ajetaan joukkoliikennettä myös kesällä (Kainuu, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa)2.6.2023 09:53:43 EEST | Tiedote
Koulujen kesäloman alkamisesta huolimatta Kajaanin ja Kuusamon sekä Kemijärven ja Kuusamon välinen joukkoliikenne jatkuu. Lisäksi Kuusamon ja Oulun välillä käynnistyy kokonaan uusia linja-autovuoroja 5.6.2023 alkaen. Sen sijaan muilla reiteillä ajettuja vuoroja lakkaa vähäisten matkustajamäärien vuoksi.
Kainuun kuntien välisen joukkoliikenteen kesäkausi alkaa (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)1.6.2023 14:20:20 EEST | Tiedote
Kesäaikataulut astuvat voimaan Kainuun kuntien välisessä joukkoliikenteessä 5.6.2023. Vaikka osa talvikauden vuoroista jää kesätauolle, joukkoliikenne jatkuu myös kesän aikana. Kesäaikataulut ovat voimassa 9.8.2023 asti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme