ELY-keskukset

Kalastusluvalla lähikalaa Järvi-Suomesta

Jaa
Runsaat kalakannat odottavat kalastajia ja moni aloittaakin kesäkalastuksen juhannuksena. Kalastajan kannattaa muistaa aluetta koskevat rajoitukset ja huolehtia, että tarvittavat luvat ovat kunnossa.
Kalakannat ovat runsaat ja lähikalaa on saatavissa usealla eri pyyntimuodolla. Kuva: Jeremy Bishop / Unsplash
Kalakannat ovat runsaat ja lähikalaa on saatavissa usealla eri pyyntimuodolla. Kuva: Jeremy Bishop / Unsplash

Kalastuslupa muodostuu valtion kalastonhoitomaksusta ja vesialueen omistajan luvasta. Luvan tarve riippuu kalastustavasta, -paikasta ja kalastajan iästä. Kalastonhoitomaksun voi maksaa esimerkiksi verkossa Eräluvat.fi-palvelusta tai R-kioskeista. Kaikille maksuttomia kalastusmuotoja on onkiminen ja pilkkiminen. Lisäksi alle 18-vuotiaat ja 65 vuotta täyttäneet saavat maksutta viehekalastaa yhdellä vieheellä.

"Nyt kannattaa kalastaa, koska kalakannat ovat runsaat ja lähikalaa on saatavissa usealla eri pyyntimuodolla. Samalla on hyvä muistaa, että kalastusrajoituksia ja lajirauhoituksia on paljon", painottaa kalastusbiologi Teemu Hentinen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.

Etelä-Savon kalastusmahdollisuuksista saa tietoa aikaisempaa helpommin, kun kalastuslupien tarvetta ja lupamyynnin tietoja on koottu kalastusetelasavo.fi-sivustolle.

Kalasturajoituksia runsaasti Järvi-Suomessa

Saimaannorpan suojelemiseksi on ympärivuotisia kalastusrajoituksia ja muun muassa väljänieluiset katiskat, rysät ja merrat on kielletty saimaannorpan lisääntymisalueella. Keväinen ja alkukesän kestävä verkkokalastuskielto on voimassa 30.6. asti ja vain muikkuverkot on sallittu 21.6. alkaen. Rajoitukset ja alueet voi tarkistaa kalastusrajoitus.fi-palvelusta.

Rasvaevälliset emolohet säilyttävät lajia

Norpparajoitusten lisäksi Saimaalla on rauhoitettu ympärivuotisesti rasvaevällinen järvilohi ja keskeisellä vaellusreitillä kesä-elokuun ajan myös rasvaeväleikattu järvilohi. Suurin osa järvilohen emokaloista elää nyt luonnonvesissä. Tämä voi antaa virheellisen kuvan kalastajille järvilohen tilanteesta, kun rasvaevällisiä lohia on paljon suhteessa rasvaeväleikattuihin.

Arvokkaiden rasvaevällisten järvilohien elossa säilyminen on järvilohen pelastamisen tärkein tehtävä. Järvi-Suomessa on rauhoitettu kokonaan rasvaevällinen taimen. Saimaannieriä on rauhoitettu Kuolimossa sekä Saimaassa Puumalansalmen alapuolisissa vesistöissä muun muassa Luonterilla ja Yövedellä.

Lisätietoa:

Järvilohen heikko tilanne uhkaa Saimaan monimuotoisuutta ja kalastusmahdollisuuksia tulevaisuudessa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus, kalastusbiologi Teemu Hentinen, p. 0295 024 037, teemu.hentinen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Kalakannat ovat runsaat ja lähikalaa on saatavissa usealla eri pyyntimuodolla. Kuva: Jeremy Bishop / Unsplash
Kalakannat ovat runsaat ja lähikalaa on saatavissa usealla eri pyyntimuodolla. Kuva: Jeremy Bishop / Unsplash
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Nya undantagslov har beviljats för att fördriva vitkindade gäss från åkrar17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Egentliga Finland har föregående vecka beviljat 15 undantagslov för att fördriva vitkindade gäss från åkrar i syfte att förhindra allvarliga skador på gröda. Undantagsloven omfattar 54 gårdar, vilka befinner sig främst i Norra Karelen. Enligt undantagsloven får vitkindande gäss får fördrivas med oskadliggörande metoder. Under vårflytten är det förbjudet att använda högljudda fördrivningsmetoder så som smällpatroner för att trygga häckningsfreden.

Valkoposkihanhien pelloilta karkottamiseen on myönnetty uusia poikkeuslupia17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on viime viikolla myöntänyt 15 poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkottamiseen pelloilta vakavien viljelyvahinkojen estämiseksi. Luvat koskevat 54 tilaa, jotka sijaitsevat pääosin Pohjois-Karjalassa. Poikkeusluvilla valkoposkihanhia saa karkottaa niitä vahingoittamattomilla menetelmillä. Kevätmuuttokaudella kovaäänisten karkotuskeinojen kuten paukkupatruunoiden käyttö on kielletty lintujen pesimärauhan turvaamiseksi.

Genomförandet av Skärgårdshavsprogrammet påskyndas i pilotområden16.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Avrinningsområdena till Aura å och Pemar å samt Kimitoön med omgivande havsområden har valts som pilotområden för Skärgårdshavsprogrammet. Syftet med Skärgårdshavsprogrammet är att minska näringsbelastningen på Skärgårdshavet och få bort jordbruket i Skärgårdshavets avrinningsområde från listan över de värsta belastningskällorna för Östersjön, som upprätthålls av kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye