ELY-keskukset

Kalastusluvalla lähikalaa Järvi-Suomesta

Jaa
Runsaat kalakannat odottavat kalastajia ja moni aloittaakin kesäkalastuksen juhannuksena. Kalastajan kannattaa muistaa aluetta koskevat rajoitukset ja huolehtia, että tarvittavat luvat ovat kunnossa.
Kalakannat ovat runsaat ja lähikalaa on saatavissa usealla eri pyyntimuodolla. Kuva: Jeremy Bishop / Unsplash
Kalakannat ovat runsaat ja lähikalaa on saatavissa usealla eri pyyntimuodolla. Kuva: Jeremy Bishop / Unsplash

Kalastuslupa muodostuu valtion kalastonhoitomaksusta ja vesialueen omistajan luvasta. Luvan tarve riippuu kalastustavasta, -paikasta ja kalastajan iästä. Kalastonhoitomaksun voi maksaa esimerkiksi verkossa Eräluvat.fi-palvelusta tai R-kioskeista. Kaikille maksuttomia kalastusmuotoja on onkiminen ja pilkkiminen. Lisäksi alle 18-vuotiaat ja 65 vuotta täyttäneet saavat maksutta viehekalastaa yhdellä vieheellä.

"Nyt kannattaa kalastaa, koska kalakannat ovat runsaat ja lähikalaa on saatavissa usealla eri pyyntimuodolla. Samalla on hyvä muistaa, että kalastusrajoituksia ja lajirauhoituksia on paljon", painottaa kalastusbiologi Teemu Hentinen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.

Etelä-Savon kalastusmahdollisuuksista saa tietoa aikaisempaa helpommin, kun kalastuslupien tarvetta ja lupamyynnin tietoja on koottu kalastusetelasavo.fi-sivustolle.

Kalasturajoituksia runsaasti Järvi-Suomessa

Saimaannorpan suojelemiseksi on ympärivuotisia kalastusrajoituksia ja muun muassa väljänieluiset katiskat, rysät ja merrat on kielletty saimaannorpan lisääntymisalueella. Keväinen ja alkukesän kestävä verkkokalastuskielto on voimassa 30.6. asti ja vain muikkuverkot on sallittu 21.6. alkaen. Rajoitukset ja alueet voi tarkistaa kalastusrajoitus.fi-palvelusta.

Rasvaevälliset emolohet säilyttävät lajia

Norpparajoitusten lisäksi Saimaalla on rauhoitettu ympärivuotisesti rasvaevällinen järvilohi ja keskeisellä vaellusreitillä kesä-elokuun ajan myös rasvaeväleikattu järvilohi. Suurin osa järvilohen emokaloista elää nyt luonnonvesissä. Tämä voi antaa virheellisen kuvan kalastajille järvilohen tilanteesta, kun rasvaevällisiä lohia on paljon suhteessa rasvaeväleikattuihin.

Arvokkaiden rasvaevällisten järvilohien elossa säilyminen on järvilohen pelastamisen tärkein tehtävä. Järvi-Suomessa on rauhoitettu kokonaan rasvaevällinen taimen. Saimaannieriä on rauhoitettu Kuolimossa sekä Saimaassa Puumalansalmen alapuolisissa vesistöissä muun muassa Luonterilla ja Yövedellä.

Lisätietoa:

Järvilohen heikko tilanne uhkaa Saimaan monimuotoisuutta ja kalastusmahdollisuuksia tulevaisuudessa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus, kalastusbiologi Teemu Hentinen, p. 0295 024 037, teemu.hentinen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Kalakannat ovat runsaat ja lähikalaa on saatavissa usealla eri pyyntimuodolla. Kuva: Jeremy Bishop / Unsplash
Kalakannat ovat runsaat ja lähikalaa on saatavissa usealla eri pyyntimuodolla. Kuva: Jeremy Bishop / Unsplash
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme