Pohjois-Savon ELY-keskus

Kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmien hyväksyntä hyvässä vauhdissa Järvi-Suomessa - Pohjois-Karjassa on jo valmista

Jaa

Kalastuslakiuudistuksen myötä vuonna 2019 perustettujen uusien kalatalousalueiden keskeisin tehtävä on laatia käyttö- ja hoitosuunnitelmat. Suunnitelmien hyväksyntä on Järvi-Suomen alueella hyvässä vauhdissa. Pohjois-Karjalassa urakka on saatu jo päätökseen ja kaikki maakunnan yhdeksän suunnitelmaa on hyväksytty.

Uudistetun kalastuslain edellyttämä kalatalousalueet aloittivat toimintansa vuoden 2019 alussa. Vanhat kalastusalueet lakkautettiin ja niiden tilalle perustettiin määrältään noin puolet vähemmän kalatalousalueita. Valtakuntaan niitä tuli 118 kappaletta, joista Pohjois-Savon ELY-keskuksen hallinnoiman Järvi-Suomen kalatalouspalveluiden alueelle sijoittuu 55 kappalettaNe on muodostettu kalataloudellisesti riittävän suurista yhtenäisistä alueista. Alueita määriteltäessä otettiin huomioon erityisesti vesistöaluejako, kalastuksen järjestäminen ja vaelluskalojen elinkierto. 

Muutos edellytti uusien käyttö- ja hoitosuunnitelmien laadinnan, joka on kalatalousalueiden keskeisin tehtävä. Muita alueen tehtäviä ovatmuun muassa kalastuksenvalvonnan järjestäminen, kalastuksen seurantatietojen kerääminen sekä omistajakorvausten jakaminen vesialueen omistajille. Kalatalousalueiden jäseniä ovat alueen kalastusoikeuden haltijat (osakaskunta, yksityisveden omistaja) sekä valtakunnalliset kalastusalan järjestöt.  

Suunnitelmien hyväksyntä on ELY-keskuksen Järvi-Suomen alueella päässyt hyvään vauhtiin. Johtava kalatalousasiantuntija Timo Turunen kertoo, että hyväksymispäätöksiä on tehty yhteensä 18. - Pohjois-Karjalan osalta urakka saatiin tältä osin päätökseen jo loppukesällä ja kaikki maakunnan yhdeksän suunnitelmaa on hyväksytty. Suunnitelman kokonaisvaltainen toimeenpano on sitten seuraava haaste, Turunen kertoo maakunnan tilanteesta.  

Käyttö- ja hoitosuunnitelmien sisältövaatimukset oli määritelty kalastuslaissa. Luonteeltaan sitovien suunnitelmien merkitys toiminnan ohjaajana on suuriKalatalousalueen tulee siis järjestää kalavarojen käyttö ja hoito hyväksytyn käyttö- ja hoitosuunnitelman mukaisesti. Kalatalousalueiden vahvistamat suunnitelmat on käsitelty kalatalouden alueellisissa yhteistyöryhmissä, joissa on laaja edustus kalatalouden sidosryhmistä. Hallinnollisen hyväksymispäätöksen käyttö- ja hoitosuunnitelmista tekee ELY-keskus. 

 

Pohjois-Savon ELY-keskus vastaa Järvi-Suomen kalatalousasioista Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Hämeen alueilla. 

Yhteyshenkilöt

Johtava kalatalousasiantuntija Timo Turunen, timo.turunen@ely-keskus.fi, puh. 044 246 4582 
Kalatalouspäällikkö Timo Takkunen, timo.takkunen@ely-keskus.fi, puh. 040 736 0734 

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 25.11.202225.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,01. Nyt taso on enää 3 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vesi on noussut 22 cm kuukauden alusta. Nyt vaikuttaa siltä, että ennustettu pakkasjakso rajoittaa Kallaveden nousua lähiviikkoina. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, ja juoksutus on ollut viime viikkoina vaihtelevaa. Pari viikkoa sitten alueelle osui pitkästä aikaa runsasvetinen sadetapahtuma ja sen aiheuttamaan virtaaman lisääntymiseen ei pystytty reagoimaan riittävästi, joten vesien pinnat nousivat ennustettua enemmän. Virtaama on vielä iso ja se voi aiheuttaa järvien kapeikoissa heikkojen jäiden alueita. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa. Säännöstelyluvan mukaisiin raja-arvoihin on reilusti pelivaraa. Juojärvi on vielä lähes 10 cm ajankohdan keskimääräistä alempana. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 15 cm alle ajankohdan keskimääräisen tas

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme