Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kallahden matalikolle vedenalainen luonnonsuojelualue

Jaa

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti perjantaina 14. joulukuuta esittää kaupunginhallitukselle Kallahden matalikko -luonnonsuojelualueen perustamista. Alue kuuluu Helsingin luonnonsuojeluohjelmaan 2015–2024. Kyseessä on vedenalainen luonnonsuojelualue, jollaiset ovat Suomessa hyvin harvinaisia.

Meriajokas. Kuva: Metsähallitus.
Meriajokas. Kuva: Metsähallitus.

Kallahden matalikko sijaitsee Kallahdenniemen eteläpuolella, merelle veden alla jatkuvalla harjun osuudella. Alue kattaa 228 hehtaarin laajuisen vesialueen, josta osa on jo aiemmin suojeltu osana Natura 2000 -verkostoa.

Matalikolla tavataan uhanalaisia vedenalaisia luontotyyppejä, kuten meriajokasyhteisöjä ja näkinpartaisniittyjä. Meriajokas on Suomenlahdella hyvin harvinainen pohjassa kasvava kasvi. Alue on arvokas luontokohde myös muuton aikana keväisin ja syksyisin paikalle kertyvien vesilintujen ansiosta. Kaloista erityisesti siika ja silakka kutevat matalikolla.

Kallahden matalikolla toimivat aktiivisesti monenlaiset ulkoilijat. Rauhoitusesityksessä on sovitettu yhteen luonnonsuojelun ja ulkoilijoiden tarpeita tavoitteena, että arvokkaat luontoarvot säilyvät. Esimerkiksi matalikolta ravintonsa hankkivat muuttolinnut häiriintyvät helposti. Näkinpartaislevät ja meriajokas ovat herkkiä pohjan kulutukselle.

Vesillä liikkumista rajoitetaan erityisesti muuttolintujen kannalta herkimpinä aikoina jo aiemmin luonnonsuojelualueeksi perustetun Kallahden rantaniityn edustalla. Vesillä liikkuminen on sallittu tällä osa-alueella toukokuun alusta elokuun puoleen väliin asti sekä taas lokakuun alusta alkaen. Välittömästi luonnonsuojelualueen länsipuolella sijaitsevan Kallahdenniemen uimarannan käyttö säilyy ennallaan.

Suojeluesityksestä pyydettiin syksyllä lausuntoja erityisesti alueen tärkeimpiä käyttäjiä edustavilta yhdistyksiltä ja sitä hyödyntäviltä yrittäjiltä. Esitys viimeisteltiin lopulliseen muotoonsa 18 siitä annetun lausunnon perusteella. Kaupunki osallistaa alueen käyttäjiä myös jatkossa luonnonsuojelualueen opastuksen suunnittelussa.

Ympäristö- ja lupajaoston esitys kaupunginhallitukselle Kallahden matalikon luonnonsuojelualueen perustamisesta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vs. ympäristötarkastaja
Jere Salminen
Kaupunkiympäristön toimiala
Ympäristöpalvelut
Puh. 09 310 21549
jere.salminen@hel.fi

Kuvat

Meriajokas. Kuva: Metsähallitus.
Meriajokas. Kuva: Metsähallitus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 14.6.201914.6.2019 16:21:42 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-06-14_Ylja_10_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 16.8.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/ Matti Miinalainen viestintäsuunnittelija Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala puh. 09 310 31520 matti.miinalainen@hel.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme