Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Kallio- ja maaperäalueiden luonto- ja maisemaselvitykset alkavat Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa elokuussa

Jaa

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan kallioperä- ja maaperäalueilla tehdään luonto- ja maisemaselvityksiä elokuun puolivälistä alkaen. Maastotyöt ovat osa Pohjavesien suojelun ja kiviaineshuollon yhteensovittamisen (POSKI) päivityshanketta maakuntien alueilla.

POSKI-päivityshankkeen alustavasti inventoitaviksi osoitetut alueet v. 2021 Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla. Huom. aluerajaukset ovat korostettuna karttaesityksessä eivätkä vastaa niiden todellista kokoa.
POSKI-päivityshankkeen alustavasti inventoitaviksi osoitetut alueet v. 2021 Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla. Huom. aluerajaukset ovat korostettuna karttaesityksessä eivätkä vastaa niiden todellista kokoa.

Tutkimusalueet on alun perin 1990-luvulla tehdyn ensimmäisen POSKI-hankkeen yhteydessä katsottu kallio- tai maa-ainesten ottoon soveltuviksi alueiksi. Keväällä 2021 aloitetun POSKI-päivityshankkeen ensimmäisessä vaiheessa päivitetään vanhentuneet luonto- ja maisemakartoitukset alueilta, joita ei ole tähän mennessä avattu laajemmin kallio- ja maa-ainesten ottamistoiminnalle.

Maastokaudella 2021 pyritään käymään läpi yhteensä n. 120 eri kohdetta. Töiden aikana liikutaan ainakin seuraavien kuntien alueilla: Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Kauhava, Lappajärvi, Lapua, Maalahti, Mustasaari, Pedersöre, Seinäjoki, Soini, Vimpeli, Vöyri, Uusikaarlepyy ja Ähtäri. Karttaesitys inventoitaviksi katsotuista alueista on tämän tiedotteen liitteenä. Luonto- ja maisemakartoitukset tehdään jokamiehenoikeuksien puitteissa.

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on tilannut selvitykset Ympäristökonsultointi EcoChange Oy:ltä. Selvityksiä tekee kaksi kartoittajaa, jotka liikkuvat maastossa elo-syyskuun aikana. Kartoituksissa selvitetään alueen lajistoa ja maisema-arvoja. Selvitykset aloitetaan alueen kaakkoisnurkasta Alavuksen-Ähtärin tienoilta ja pohjoisesta Uusikaarlepyy-Pedersöre-akselilta.

POSKI-päivityshanketta koordinoi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus yhteistyökumppaneinaan Pohjanmaan liitto ja Etelä-Pohjanmaan liitto. Ensimmäisen vaiheen luonto- ja maisemaselvityksiin on saatu rahoitus ympäristöministeriöltä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta:
Luonnonsuojelun asiantuntija Olli-Matti Kärnä, olli-matti.karna@ely-keskus.fi

Kuvat

POSKI-päivityshankkeen alustavasti inventoitaviksi osoitetut alueet v. 2021 Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla. Huom. aluerajaukset ovat korostettuna karttaesityksessä eivätkä vastaa niiden todellista kokoa.
POSKI-päivityshankkeen alustavasti inventoitaviksi osoitetut alueet v. 2021 Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla. Huom. aluerajaukset ovat korostettuna karttaesityksessä eivätkä vastaa niiden todellista kokoa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett kontaktmyndighetens utlåtande om MKB-programmet för batterimaterialfabriken i Vasa (Österbotten)16.9.2021 10:36:04 EEST | Tiedote

Johnson Matthey planerar att bygga en katodmaterialfabrik i Långskogens storindustriområde i Vasa. Fabrikens primära produkt är katodmaterial, som marknadsförs under namnet eLNO® och används i batterier för den nya generationens elbilar. I det pågående förfarandet vid miljökonsekvensbedömning (MKB-förfarande) är den planerade produktionskapaciteten i projektet 30 000 ton per år.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Vaasan akkumateriaalitehtaan YVA-ohjelmasta (Pohjanmaa)16.9.2021 10:36:03 EEST | Tiedote

Johnson Matthey suunnittelee katodimateriaalitehdasta Vaasan Laajametsän suurteollisuusalueelle. Tehtaan ensisijainen tuote on katodimateriaali, markkinointinimeltään eLNO®, jota valmistetaan käytettäväksi uuden sukupolven sähköajoneuvojen akuissa. Meneillään olevassa ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä (YVA-menettely) hankkeen suunniteltu tuotantokapasiteetti on 30 000 tonnia vuodessa.

Työstä hyvinvointia ja kilpailuetua Etelä-Pohjanmaalle -hanke on käynnistynyt13.9.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Hanke on osa valtakunnallista TYÖ2030-kehittämisohjelmaa ja sen rahoittaa Työterveyslaitos. Hanke toteutetaan ajalla 1.9.2021 - 31.7.2022. Sen toteuttajana on Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus yhteistyössä muun muassa Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien, Kauppakamarin, Seinäjoen Ammattikorkeakoulun ja Koulutuskuntayhtymä SEDUn kanssa. Hankkeeseen on nimitetty työelämänvalmentajaksi Ari Koivuniemi.

Program ordnas för hela familjen om vattenvisionen för Lappfjärds å-Storå (landskapen i Österbotten)10.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Syftet med visionsarbetet är att förbättra områdets dragningskraft och näringar samt att få lokalinvånarna och olika branschaktörer att delta i vården och utvecklingen av det gemensamma vattendraget. Vattenvisionen för samman områdets invånare och olika branschaktörer samt gör det möjligt att skapa en gemensam vision för avrinningsområdet. I anslutning till temat kan man nu besöka den ambulerande fotoutställningen i områdets bibliotek och bege sig ut på äventyr längs vattendragen.

Lapväärtin-Isojoen vesivision tiimoilta järjestetään ohjelmaa koko perheelle (Pohjalaismaakunnat)10.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Visiotyön tavoitteena on parantaa alueen vetovoimaisuutta ja elinkeinoja, sekä osallistaa paikallisia asukkaita ja eri alojen toimijoita yhteisen vesistön hoitoon ja kehittämiseen. Vesivisio tuo yhteen alueen asukkaat ja eri alojen toimijat, sekä mahdollistaa yhteisen vision luomisen vesistöalueelle. Tähän teemaan liittyen on nyt mahdollisuus käydä katsomassa alueen kirjastoissa kiertävää valokuvanäyttelyä sekä lähteä seikkailemaan alueen vesistöjen äärelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme