Hämeen ELY-keskus

Kalvolan pohjavesialueiden pohjavesiolosuhteista saatiin uutta tietoa

Jaa

Hämeenlinnan Könnölän, Huntinkivenkankaan ja Saapaslamminharjun pohjavesialueiden geologinen rakenneselvitys on valmistunut.

Selvityksen avulla saatiin uutta tietoa pohjaveden päävirtaussuunnista ja virtausta ohjaavista kalliokynnyksistä, pohjaveden pinnan korkeudesta sekä maaperän ominaisuuksista. Saatu lisätieto palvelee pohjaveden suojelua ja seurantaa, vedenhankinnan turvaamista sekä maankäytön suunnittelua. Tiedon avulla voidaan mm. ohjata toimintoja alueille, joilla riskit pohjavedelle ovat pienemmät.

Tutkitut pohjavesialueet kuuluvat katkonaiseen pitkittäisharjujaksoon, joka kulkee 1. Salpausselältä Hausjärveltä Hämeenlinnan kautta Urjalaan. Nyt tehdyt tutkimukset sijoittuivat Könnölän ja Ohtisten kylien väliselle 11 kilometrin pituiselle harjujaksolle. Alueella tehtiin muun muassa maastokartoituksia, painovoimamittauksia, maatutkaluotauksia, maaperäkairauksia ja pohjavedenpintojen mittauksia.

Tutkimuksissa selvisi, että maapeitteen paksuus on suurimmillaan yli 60 metriä ja pohjavesivyöhyke on paksuimmillaan 55 metriä. Maaperä tutkimusalueella on pääosin soraa ja hiekkaista soraa.

Pohjavedenpinnan korkeus vaihtelee tutkimusalueella 40 metriä. Alimmillaan pohjavesi on tutkimusalueen luoteispäässä, Saapaslamminharjun Kaaronharjulla. Korkeimmillaan pohjavedenpinta on Huntinkivenkankaan ja Saapaslamminharjun pohjavesialueiden välisen rajalla Pastilammin alueella. Kallio ohjaa monin paikoin pohjaveden virtausta.

Pohjaveden päävirtaussuunta on tutkimusalueen itäosissa Könnölässä sekä Huntinkivenkankaalla kaakkoon ja alueen länsiosassa Saapaslamminharjun pohjavesialueella virtaussuunta on luoteeseen. Pohjavesi purkautuu pääasiassa alueella sijaitseviin lampiin ja harjuja ympäröiville soille.

Geologinen rakenneselvitys oli Hämeen ja Pirkanmaan ELY-keskusten, HS-Veden sekä Geologian tutkimuskeskuksen yhteistyöhanke. Tutkimusten käytännön toteutuksesta vastasi Geologian tutkimuskeskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Hydrogeologi Petri Siiro, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 230
Geologi Jukka Ojalainen, Geologian tutkimuskeskus, puh. 020 550 2597

Tiedotus:
Miira Jaakonaho, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme