Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kampin vanhat asemakaavat päivitetään

Jaa

Helsingin kantakaupungin vanhojen asemakaavojen ajantasaistaminen käynnistyy ensimmäisenä Kampissa ja Leppäsuon korttelissa Etu-Töölössä. Asemakaavat päivitetään vastaamaan nykyistä rakennettua tilannetta sekä yleiskaavan määräyksiä. Kaavalla varmistetaan urbaanin kaupunkiympäristön kestävyys, laatu, toimivuus ja kulttuurihistorialliset arvot. Kampin asemakaavoista keskustellaan verkkotilaisuudessa 11.5.2022.

Kalevankatu Kampissa. Kuva: Helsinki Partners / Sakke Somerma
Kalevankatu Kampissa. Kuva: Helsinki Partners / Sakke Somerma

Kantakaupungissa on voimassa eri tyyppisiä asemakaavoja aina 1800-luvulta lähtien. Monet asemakaavat eivät vastaa todellista toteutunutta rakentamista eivätkä nykyisiä tavoitteita.

Nyt nähtävänä olevan Kampin asemakaavan luonnosaineisto koskee pääosin ennen 2000-lukua voimaan tulleita asemakaavoja Kampissa ja Leppäsuon korttelissa Etu-Töölössä. Vastaavia asemakaavamuutoksia tullaan myöhemmin laatimaan kaupunginosittain tai osa-alueittain lähes koko kantakaupungin alueella.

Alueen laatu, urbaani monipuolisuus ja kestävyys tavoitteena

Ajantasaistettavilla asemakaavoilla varmistetaan, että kantakaupunki säilyy monipuolisena asumisen, työpaikkojen ja palveluiden alueena. Tavoitteena on kestävä, elinvoimainen, viihtyisä ja toimiva kantakaupunki, jonka kulttuurihistorialliset ja kaupunkikuvalliset arvot ja ominaisuudet turvataan.

Asemakaavan muutoksessa päivitetään muun muassa kiinteistöjen rakennusoikeudet, rakennusalat ja käyttötarkoitukset vastaamaan paremmin voimassa olevien rakennuslupien ja toteutuneen rakentamisen mukaista tilannetta. Päivittäminen on tarpeen muun muassa siksi, että monet alueen vanhat rakennukset ovat todellisuudessa suurempia ja sisältävät eri toimintoja kuin mitä nykyisiin asemakaavoihin on kirjattu. Lisäksi suojelumerkintöjä täydennetään tarvittavilta osin. Kulttuurihistoriallisesti merkittävän alueen arvokasta rakennuskantaa ja historiallisia puistoja on yhä paikoin suojelematta.

Kaava mahdollistaa rakennusten nykyiset, rakennuslupien mukaiset toiminnot ja ohjaa tulevia muutoksia yleiskaavan ja kaupunkistrategian mukaisiksi. Vuosien varrella on moniin rakennuksiin tehty muutostöitä kaupungin myöntämillä poikkeusluvilla. Nämä muutokset tullaan päivittämään asemakaavaan. Kaava-alueen rakennuskiellot poistetaan käytöstä kaavamuutosten yhteydessä.

”Nyt tehtävän työn myötä tulevien kaavamuutosten laatiminen ja rakennuslupien myöntäminen selkeytyy. Tämä näkyy sujuvampana prosessina sekä tasapuolisena kohteluna niin kiinteistönomistajalle kuin alueen eri toimijoille”, kuvaa johtava arkkitehti Kerttu Kurki-Issakainen.

Rakennusten maantasokerrokset säilytetään yleiskaavan määräysten mukaisesti pääosin liike- ja toimitilakäytössä ja alueen työpaikka- sekä palvelurakennetta tuetaan. Julkisen rakentamisen tontit säilytetään ja lähipalvelujen sijainteja tarjotaan useammissa kortteleissa.

Kestäviä kokonaisratkaisuja tuetaan kaavamääräyksin. Niiden avulla edistetään kestävän arjen kaupunkirakennetta, lisätään ylikuumenemista ja tulvariskejä ehkäisevää kasvillisuutta ja läpäiseviä pinnoitteita sekä ehkäistään rakennusten tarpeetonta purkamista edistämällä rakennusten ja niiden osien pitkiä elinkaaria. Kaavan määräykset koskevat kuitenkin vain tilanteita, joissa kiinteistöön halutaan tehdä muutoksia.

Kaavamuutos koskee olemassa olevaa kaupunkirakennetta. Uudisrakentamisen hankkeet ja laajat muutokset vaativat jatkossakin erillisen asemakaavan muutoksen, jossa muutosten vaikutukset voidaan arvioida ja niistä voi esittää mielipiteensä.

Kampin asemakaavoista keskustellaan verkkotilaisuudessa 11.5.

Kaupunginhallituksen alkuvuodesta 2021 hyväksymä Helsingin keskustavisio linjaa maankäytön ja liikenteen suunnittelua. Keskustavisio ja sen valmistelun aikana tehty laaja vuorovaikutustyö luovat pohjan kantakaupungin asemakaavojen ajantasaistamiselle sekä alueen hankkeille.

Kamppia ja Leppäsuon korttelia koskeva kaavaluonnosaineisto on nähtävillä 2.-23.5.2022. Aineistoon voi tutustua osoitteessa hel.fi/suunnitelmat.

Kamppia koskeva esittely- ja keskustelutilaisuus järjestetään verkossa 11.5.2022 kello 17-18. Tilaisuuden tiedot ja liittymislinkki on katsottavissa osoitteessa hel.fi/asukastilaisuudet.

Kaavaluonnos ja osallisilta saatu palaute esitellään kaupunkiympäristölautakunnalle arviolta elokuussa 2022. Tarkempi kaavaehdotus tulee päättäjien pöydälle uudelleen 2023, jonka jälkeen se asetetaan nähtäville. Kaavan hyväksyy lopuksi kaupunginvaltuusto. Kantakaupungin muiden kaupunginosien kaavoitusta ja päivitystä jatketaan Kampin ja Leppäsuon kaavassa muodostetun mallin mukaisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala, kantakaupungin asemakaavoitus:

Kerttu Kurki-Issakainen
johtava arkkitehti
etunimi.sukunimi@hel.fi

Hanna Pikkarainen
tiimipäällikkö
p. 09 310 37027
etunimi.sukunimi@hel.fi

Kuvat

Kalevankatu Kampissa. Kuva: Helsinki Partners / Sakke Somerma
Kalevankatu Kampissa. Kuva: Helsinki Partners / Sakke Somerma
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Oulunkylän keskustaan suunnitellaan lisää asuntoja, liiketiloja ja palveluita16.5.2022 10:19:56 EEST | Tiedote

Oulunkylän keskustaan suunnitellaan 1 300 uudelle asukkaalle asuntoja, nykyistä enemmän liiketilaa sekä uusi perhe- ja hyvinvointikeskus. Kirjastolle, nuorisotilalle ja työväenopistolle suunnitellaan uudet tilat. Kortteleista valmistellaan parhaillaan kehittämisvarausta. Suunnitelmista voi keskustella verkkotilaisuudessa 24. toukokuuta ja lisäksi suunnittelijoiden kanssa voi tulla juttelemaan kävelyn merkeissä 31. toukokuuta.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 12.5.202212.5.2022 18:11:57 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 12.5.2022 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 2.6.2022. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme