Kangasalan kaupunki

Kangasalan kaupungin keskustassa on käynnissä useita rakennushankkeita

Jaa

Kangasala kehittää kaupunkistrategiansa mukaisesti houkuttelevaa ja elävää keskustaa. Uudistaminen konkretisoituu parhaillaan useina rakennushankkeina, joita on käynnissä eri vaiheissa. Hankkeet ovat jatkoa pitkäjänteiselle keskustan kehittämiselle, johon lukeutuvat muun muassa jo valmistuneet hotelli, pysäköintitalo, uimahallinlaajennus sekä linja-autoaseman alue.

Kangasalan keskustaan valmistuu pohjaltaan timantinmuotoinen, useista rakennuksista koostuva Timanttikortteli. Luonnoskuva: maantaso koillinen, Arkkitehdit LSV.
Kangasalan keskustaan valmistuu pohjaltaan timantinmuotoinen, useista rakennuksista koostuva Timanttikortteli. Luonnoskuva: maantaso koillinen, Arkkitehdit LSV.

Keskustan uudistamisella on tavoitteena lisätä keskustan elinvoimaa, elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä kehittää keskustaa monipuolisten toimintojen, tapahtumien ja palveluiden keskuksena. Asuinrakentamisella tavoitellaan keskustan asukasluvun kasvua ja perheasunnoilla erityisesti lapsiperheiden määrän lisäystä.

- Kun rakennetaan tiiviissä kaupunkirakenteessa, rakentamisesta aiheutuu valitettavasti myös häiriöitä eri tahoille, kuten kaupunkilaisille ja yrittäjille. Tällaisia ovat mm. melu- ja pölyhaitat sekä toistuvasti muuttuvat liikennejärjestelyt. Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan entistä ehomman ja elävämmän keskustan muodossa, kertoo elinympäristöjohtaja Sirkku Malviala.

Kirkkojärventien perusparantaminen

Hankkeista Kirkkojärventien perusparantaminen on jo loppusuoralla ja työt valmistuvat marras-joulukuun vaihteessa. Urakan yhteydessä parannetaan keskustan hulevesiverkoston runkolinjoja ja vesihuoltoa myös Myllystenpohjantien osalta. Työ tiiviissä kaupunkirakenteessa on aiheuttanut poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä Myllystenpohjantiellä ja Kirkkojärventiellä. Pysäköintitaloon ja muihin Kirkkojärventien alueen kiinteistöihin liikenne on ohjattu väliaikaisesti Tampereentien kautta tilapäisen ajoneuvoliittymän kautta. Hankkeen urakoitsija on Maanrakennus Ahti Virtanen Oy.

Tampereentien alikulun rakentaminen

Tampereentien alikulun rakentamisen urakka uimahallin ja Keskon kaupparakennuksen välillä on käynnistymässä marraskuun alkupuolella. Työt aloitetaan Tampereentien kiertotien rakentamisella ns. Ystävyydenpuiston kautta. Kiertotietä rakennetaan noin kaksi viikkoa ja se asvaltoidaan heti sen valmistuttua. Siltarakenteen paalutus alkaa helmikuussa. Käytännön työt kestävät elokuuhun 2023 asti. Uimahallin ja Timanttikorttelin välinen pysäköintialue otetaan työmaakäyttöön. Hankkeen urakoitsija on Infra Kiri Oy.

- Keskusta-alue laajenee alikulun rakentamisen myötä ja muuttuu ihan toisenlaiseksi. Siitä tulee tosi hieno ja helposti saavutettava palveluineen, rakennuspäällikkö Merja Saarilahti toteaa.

Kerrostalohanke torin vieressä

Torin laidalla on käynnissä kerrostalohanke As Oy Kangasalan Torikulma. Työt tontilla ovat hyvässä vauhdissa. Elementtiasennukset alkavat noin kuukauden kuluttua, jolloin katukuvassa näkyy runsaasti elementtikuljetusrekkoja. Torninosturi on paikoillaan noin kolme kuukautta. Osa kaupungin torialueen reunasta on aidattu työmaan käyttöön. Torin puoleiselle alueelle on pystytetty torninosturi. Hanke sisältää 69 huoneistoa ja 450 m2 liiketiloja. Hanke valmistuu loppuvuonna 2023.Hankkeen urakoitsija on Pallas Rakennus Länsi-Suomi Oy.

Timanttikortteli

Myllystenpohjantien ja Tampereentien kulmaukseen uimahallin ja torin väliin rakennettavan Timanttikorttelin suunnittelu etenee. Rakennuslupaa on jo haettu. Uudisrakentaminen on tarkoitus käynnistää vuoden 2023 kesällä ja sitä edeltävien vanhojen rakennusten purkutöiden aloitusta on siirretty muutamalla kuukaudella maaliskuulle 2023. Timanttikortteli sisältää kaksikerroksisen osan päälle rakennettavat kaksi asuinkerrostaloa ja yhden virastotornin. Kortteliin tulee liiketiloja reilut 700 m2 ja 63 asuntoa. Kiinteistöön tulee pyöräpaikkoja reilut 280 kappaletta ja autopaikkoja 118 kappaletta. Pysäköintipaikat rakennetaan maanalaiseen pysäköintihalliin. Rakennushankkeen kokonaispinta-ala on lähes 16 000 m2.

Torialueen yleissuunnittelu

Torialueen yleissuunnittelu on käynnistymässä. Suunnittelukonsultti on valittu ja kuntalaisten osallistamista suunnitteluun suunnitellaan.

- Keskusta ei tule koskaan valmiiksi, vaan se muuttuu ja kehittyy ajan myötä jatkuvasti. Kangasalan keskustassa on menossa huima investointitahti. Runsaan asuinrakentamisen myötä myös asukasluku lisääntyy vuosi vuodelta, Sirkku Malviala sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kangasalan kaupunki
elinympäristöjohtaja Sirkku Malviala, p. 044 430 9421
rakennuspäällikkö Merja Saarilahti, p. 050 550 9062

Pallas Rakennus Länsi-Suomi Oy, As Oy Kangasalan Torikulma
aluejohtaja Joonas Peltonen, p. 044 519 0090

Herttuan Kiinteistöpalvelu Oy, Timanttikortteli
toimitusjohtaja Stefan Stortz, p. 0400 242 794

Kuvat

Kangasalan keskustaan valmistuu pohjaltaan timantinmuotoinen, useista rakennuksista koostuva Timanttikortteli. Luonnoskuva: maantaso koillinen, Arkkitehdit LSV.
Kangasalan keskustaan valmistuu pohjaltaan timantinmuotoinen, useista rakennuksista koostuva Timanttikortteli. Luonnoskuva: maantaso koillinen, Arkkitehdit LSV.
Lataa
Kangasalan keskustaan valmistuu pohjaltaan timantinmuotoinen, useista rakennuksista koostuva Timanttikortteli. Luonnoskuva: maantaso kaakko, Arkkitehdit LSV.
Kangasalan keskustaan valmistuu pohjaltaan timantinmuotoinen, useista rakennuksista koostuva Timanttikortteli. Luonnoskuva: maantaso kaakko, Arkkitehdit LSV.
Lataa
Kangasalan keskustan rakennushankkeiden sijaintikartta.
Kangasalan keskustan rakennushankkeiden sijaintikartta.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kangasalan kaupunki
Kangasalan kaupunki
Kunnantie 1
36201 Kangasala

03 5655 3000http://www.kangasala.fi

Kangasala on hyvinvoiva, kasvava ja voimakkaasti kehittyvä yli 32 000 asukkaan kaupunki kauniissa harju- ja järvimaisemissa hyvien kulkuyhteyksien äärellä Tampereen naapurissa. Olemme palveleva, uudistuvan toimintakulttuurin ja sujuvan arjen kaupunki, joka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet asumiseen, harrastamiseen, yrittämiseen ja työntekoon.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kangasalan kaupunki

Myönnettyjen uusien asuntojen määrä kasvoi merkittävästi Kangasalla vuonna 202213.1.2023 16:03:23 EET | Tiedote

Rakentaminen oli Kangasalla vilkasta vuonna 2022 ja rakentamiseen liittyviä lupia käsiteltiin 525 kappaletta, joista rakennuslupien määrä oli 229. Pientalojen osuus tästä oli 105 rakennuslupaa. Toimenpidelupia käsiteltiin 228 kappaletta, joista maalämpökaivojen osuus oli 65 ja aurinkosähköjärjestelmien osuus 31. Vuonna 2021 rakentamisen lupia myönnettiin yhteensä 512 kappaletta. Vuonna 2022 myönnettiin aikaisempiin vuosiin verrattuna huomattavasti enemmän asuntoja. Myönnettyjen kerrostalojen määrä kasvoi kaksinkertaiseksi edellisiin vuosiin verrattuna ja oli 13 kappaletta. Myönnettyjen asuntojen (sisältää uudis- ja lisärakentamisen) lukumäärä kokonaisuudessaan oli 960 kappaletta, joista kerrostaloasuntojen osuus oli 762. Uusia asuntoja myönnettiin eniten Lamminrahkan uuteen kaupunginosaan. Vuonna 2022 käyttöönotettiin 379 asuntoa. Rakentaminen Kangasalla jatkuu edelleen vilkkaana ja rakentamisen lupia jätetään vireille edellisen vuoden vauhtia. Rakentamisen lupien keskimääräisen käsitt

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme