Pirkanmaan ELY-keskus

Kangasalan Lamminrahkan itäisen läjitysalueen vuosittaisen täyttömäärän nosto -hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus nähtävänä

Jaa

Hankkeesta järjestetään yleisötilaisuus 17.8.2022 verkossa. Mielipiteitä hankkeesta voi esittää 31.8.2022 asti.

Kangasalan kaupunki on toimittanut Pirkanmaan ELY-keskukselle Lamminrahkan itäisen läjitysalueen vuosittaisen täyttömäärän nosto -hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen (YVA-selostus). Arviointiselostuksessa esitetään tiedot hankkeesta ja sen vaihtoehdoista sekä arvio hankkeen todennäköisesti merkittävistä ympäristövaikutuksista.

Kangasalan kaupunki suunnittelee toiminnassa olevan Lamminrahkan itäisen ylijäämämaiden sijoitusalueen vuosittaisen täyttömäärän nostamista. Sijoitusalueelle on Kangasalan kaupungin vuonna 2020 myöntämä ympäristölupa, jonka nojalla ylijäämämaita saadaan sijoittaa alueelle 49 000 tonnia vuodessa. Hankealue sijaitsee Kangasalla, lähellä Tampereen rajaa. Kangasalan keskusta sijaitsee noin 6 km etäisyydellä hankealueesta kaakkoon ja Tampereen keskusta noin 10 km länteen.

Arvioitavat vaihtoehdot

Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan seuraavia vaihtoehtoja:

Vaihtoehto 0: Vuosittaista täyttömäärää ei nosteta ja toiminta jatkuu nykyisen ympäristöluvan mukaisesti. Alueelle tuodaan vain Lamminrahkan kaupunginosan rakentamisessa muodostuvia pilaantumattomia ylijäämämaita. Toiminta-aika on arviolta 15 vuotta.

Vaihtoehto 1: Ylijäämämaiden sijoitusalueen vuosittainen täyttömäärä nostetaan enintään 200 000 tonniin vuodessa toiminta-alueen, kokonaistilavuuden ja täyttösuunnitelman säilyessä nykyisen ympäristöluvan mukaisena. Alueelle voidaan vastaanottaa Lamminrahkan kaupunginosan rakentamisessa ja muissa kaupungin rakentamishankkeissa muodostuvia pilaantumattomia ylijäämämaita. Toiminta-ajan maisemointitoimineen arvioidaan olevan alle 5 vuotta.

Arviointiselostus on nähtävillä 1.-31.8.2022 Pirkanmaan ELY-keskuksen verkkosivuilla www.ely-keskus.fi/kuulutukset/pirkanmaa ja ympäristöhallinnon verkkosivuilla www.ymparisto.fi/LamminrahkanlajitusitaYVA sekä seuraavissa toimipaikoissa aukiolojen mukaan:

  • Kangasalan kaupunki, Kaupunginvirasto 2, Urheilutie 13–15, Kangasala
  • Kangasalan pääkirjasto, Keskusaukio 2, Kangasala.

Yleisötilaisuus järjestetään verkossa 17.8.2022 klo 17–19

Hanketta koskeva yleisötilaisuus järjestetään keskiviikkona 17.8. klo 17–19 verkkolähetyksenä. Ohjeet lähetykseen liittymisestä ja osallistumislinkki ilmoitetaan myöhemmin hankkeen verkkosivulla www.ymparisto.fi/LamminrahkanlajitusitaYVA.

Mielipiteitä voi esittää 31.8.2022 asti

Jokaisella on oikeus esittää mielipiteensä ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Kannanotot tulee toimittaa kirjallisesti 31.8.2022 mennessä Pirkanmaan ELY-keskukseen sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.pirkanmaa(at)ely-keskus.fi tai postitse osoitteeseen Pirkanmaan ELY-keskus, PL 297, 33101 Tampere (viitteenä PIRELY/164/2022).

Pirkanmaan ELY-keskus antaa perustellun päätelmänsä arviointiselostuksesta viimeistään kahden kuukauden kuluttua lausunnon antamiseen ja mielipiteiden esittämiseen varatun määräajan päättymisestä. Perusteltu päätelmä, johon sisältyy yhteenveto arviointiselostuksesta jätetyistä kannanotoista, julkaistaan ympäristöhallinnon verkkosivuilla.

Lisätietoja:

  • www.ymparisto.fi/LamminrahkanlajitusitaYVA
  • Hankkeesta vastaava: Kangasalan kaupunki, Jari Keivaara, jari.keivaara(at)kangasala.fi, puh. 050 307 1373
  • YVA-konsultti: Ramboll Finland Oy, Jaana Sunell, jaana.sunell(at)ramboll.fi, puh. 040 534 8351
  • YVA-yhteysviranomainen: Pirkanmaan ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue, Katja Sippola (1.–5.8.), katja.sippola(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 036 248, ja Maria Hakala (8.8. alkaen), maria.hakala(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 036 118. 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme