Pirkanmaan ELY-keskus

Kangasalan Rikun pohjavesialueelle on tulossa geologinen rakenneselvitys

Jaa

Mittaukset ovat alkaneet Kangasalan Rikun pohjavesialueella geologista rakenneselvitystä varten. Hankkeessa ovat mukana Pirkanmaan ELY-keskus, Geologian tutkimuskeskus, Kangasalan Vesi ja Kangasalan kaupunki.

Ilmakuvassa näkyy Kangasalan Rikun pohjavesialue. Kuva: PIRELY, MML, SYKE
Ilmakuvassa näkyy Kangasalan Rikun pohjavesialue. Kuva: PIRELY, MML, SYKE

Kangasalan Rikun pohjavesialueelle laaditaan parhaillaan geologista rakenneselvitystä. Sen on määrä valmistua tämän vuoden aikana. Rakenneselvityksessä saadaan tietoa muodostuman maaperästä ja pohjavesiolosuhteista sekä kallionperän syvyydestä.

- Tuloksia hyödynnetään vedenhankinnassa sekä maankäytön suunnittelussa ja pohjavesien suojelussa. Vedenhankinnan turvaamisen ja toimintavarmuuden merkitys on kasvanut entisestään muuttuvassa ilmastossa, kertoo ylitarkastaja Nina Nenonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Tärkeä pohjavesimuodostuma

Rikun vedenhankintaa varten tärkeä 1-luokan pohjavesialue sijaitsee Rikun kylässä Vesijärven länsirannalla Kangasalan keskustaajaman pohjoispuolella. Pohjavesialueeseen kuuluu pohjoispuolen Santasaari, etelässä harju muodostaa Likolammen Vesijärvestä erottavan kannaksen. Pohjavesimuodostumaan suotautuu vettä myös Vesijärven rantakerrostumien läpi.

Vuodesta 1971 asti käytössä olleelta Kangasalan Veden Rikun vedenottamolta otetaan vettä noin 3500 kuutiota vuorokaudessa.

Maastotyöt kesän aikana

Pohjavesialueelle laadittava rakenneselvitys tuottaa tietoa alueen kallionpinnan korkokuvasta, maaperäkerroksista, pohjaveden pinnan tasosta sekä päävirtaussuunnista. Lisäksi selvitetään Vesijärven ja pohjavesimuodostuman välistä suhdetta.

Tutkimukset koostuvat kallioon asti ulottuvista maaperäkairauksista, joihin asennetaan pohjaveden havaintoputket myöhempiä mittauksia varten. Muodostuman kerroksia ja kallioperän syvyyttä tutkitaan painovoimamittauksin ja maatutkaluotauksin.

Maastotyöt ovat nyt alkaneet ja ne valmistuvat kesän aikana. Maanomistajilta on pyydetty tutkimuksiin tarvittavat luvat.

Rakenneselvitys toteutetaan yhteistyöhankkeena, jonka rahoittavat Kangasalan Vesi -liikelaitos, Kangasalan kaupunki, Pirkanmaan ELY-keskus ja Geologian tutkimuskeskus. Geologian tutkimuskeskus vastaa tutkimusten toteuttamisesta ja tulkinnasta sekä raportoinnista. Projekti valmistuu vuoden 2021 aikana.

Apua vedenhankintaan ja kaavoitukseen

Tähän mennessä Pirkanmaan alueella vastaavanlaisia geologisia rakenneselvityksiä on tehty seitsemälle 1-luokan pohjavesialueelle.

Selvityksistä saatava tieto palvelee yhdyskuntien vedenhankinnan suunnittelua ja auttaa esimerkiksi kohdentamaan lisävedenhankintaan liittyviä tutkimuksia pohjavesialueella.

- Vedenhankinnan turvaamisen ja toimintavarmuuden merkitys on kasvanut entisestään muuttuvassa ilmastossa, Nina Nenonen kertoo.

Tutkimuksista saatava lisätieto palvelee maankäytön suunnittelua ja pohjavesien suojelua. Uuden tiedon avulla voidaan ohjata kaavoitusta ja rakentamista alueille, joilla riskit pohjavedelle ovat pienemmät sekä tarvittaessa voidaan myös tarkistaa pohjavesialueen rajausta. Tiedot palvelevat myös onnettomuustilanteissa tarvittavien toimenpiteiden ennakoimista ja suorittamista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Nina Nenonen, Pirkanmaan ELY-keskus, p. 050 396 0143
Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Lisätietoja: Geologisen rakenteen selvitys Rikun pohjavesialueella Kangasalla (https://lahde.gtk.fi/)

Kuvat

Ilmakuvassa näkyy Kangasalan Rikun pohjavesialue. Kuva: PIRELY, MML, SYKE
Ilmakuvassa näkyy Kangasalan Rikun pohjavesialue. Kuva: PIRELY, MML, SYKE
Lataa
Kuvassa on Rikun pohjavesi- ja Vesijärven ranta-aluetta. Kuva: Nina Nenonen
Kuvassa on Rikun pohjavesi- ja Vesijärven ranta-aluetta. Kuva: Nina Nenonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus edellyttää tarkennuksia Lylyharjun tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaan14.9.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena lausuntonsa Ilmatar Lylyharju Oy:lle tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Hanke sijoittuu Kihniön, Kurikan ja Parkanon kuntien alueille. Arvioitavat vaikutukset ulottuvat myös Satakuntaan. Yhteysviranomaisena Pirkanmaan ELY-keskus edellyttää tarkennuksia YVA-ohjelmaan muun muassa luonnon monimuotoisuuteen liittyen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme