Omaishoitajaliitto ryOmaishoitajaliitto ry

KANNANOTTO: Omaishoitajat ja läheiset -liitto ei hyväksy hallituksen päätöstä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen korotuksista

Jaa

Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry esittää syvän huolensa pääministeri Sipilän hallituksen päätöksestä korottaa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja 30 prosenttia ensi vuoden alusta. Asiakasmaksujen nostaminen koskettaa erityisesti pienituloisia, paljon palveluja tarvitsevia ihmisiä sekä omaishoitoperheitä.

Asiakasmaksujen korottaminen on yksi monista hallituksen suunnittelemista sosiaaliturvan heikennyksistä. Samanaikaisesti asiakasmaksujen korottamisen kanssa hallitus mm. nostaa lääkekulujen ja matkakorvausten omavastuuosuuksia sekä heikentää asumistukea. Niiden yhteisvaikutus monelle sairaalle ja pienituloiselle on kohtuuton.

Liitto ei pidä hyväksyttävänä sitä, että päätös tehtiin ilman lausuntokierrosta.

Omaishoitajat ja läheiset -liitto vetoaa Suomen kuntiin, että ne eivät korottaisi palvelumaksuja hallituksen esityksen mukaisesti, vaan seuraavat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin mallia. HUS:n hallitus on päättänyt nostaa asiakasmaksuja ensi vuoden alussa vain indeksikorotuksen verran.

Omaishoitajat ja läheiset -liitto vaatii, että omaishoitoperheiden palvelusopimuksessa olevat palvelut, myös osa sosiaalipalveluista, tulee sisällyttää asiakasmaksukaton piiriin. Valtion talouden tasapainottamista ei saa kohdistaa pienituloisiin ja heikoimmassa asemassa oleviin kansalaisiin. Asiakkaan taloudellinen tilanne ei saa olla este palveluiden saamiselle.

Helsingissä 3.12.2015

OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET -LIITTO RY

Anneli Kiljunen                                            Marja Tuomi 
puheenjohtaja                                             toiminnanjohtaja             

Kannanotto on lähetetty pääministeri Juha Sipilälle, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle ja valtiovarainministeri Alexander Stubbille.

Lisätietoja

Marja Tuomi, toiminnanjohtaja, puh. 050 367 3443

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Omaishoitajaliitto ry
Omaishoitajaliitto ry
Hämeentie 105 A 18, 5 krs.
00550 Helsinki

020 7806 500http://www.omaishoitajat.fi
Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry on omaishoitajien ja heidän hoidettaviensa edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa eläviä henkilöitä. www.omaishoitajat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme