Omaishoitajaliitto ryOmaishoitajaliitto ry

KANNANOTTO Omaishoito ei saa olla säästökohde!

Jaa

Omaishoitajaliitto ry on huolissaan omaishoitajien yhdenvertaisuuden toteutumisesta ja useissa kunnissa tehtävistä heikennyksistä omaishoitajien tukeen. Liitto korostaa, että omaishoidon kehittäminen ei saa jäädä retoriikaksi. Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa -kärkihanke on kehittänyt kiitettävästi omaishoitoa. Valitettavasti kriteerien yhdenmukaistaminen on heikentänyt omaishoitajien asemaa eri puolilla Suomea. Kun kunnat purkavat omaishoidon tuen sopimuksia, omaishoidettava jää käytännössä omaishoitajan vastuulle eikä riittäviä tukipalveluita tarjota avuksi.

Omaishoidon vaihtoehtoiskustannukset jäävät usein tarkastelematta. Selvitysten mukaan yli 20 000 omaishoidettavaa olisi pitkäaikaishoidon tarpeessa ilman omaishoitajaa. Omaishoito on merkittävä osa erityisesti ikäihmisten palvelujärjestelmää ja peittoaa inhimillisyydessään ja kustannusvaikuttavuudessaan muut palvelumuodot. Yksi pitkäaikaishoitopaikka maksaa kunnalle 3 500-9 500 euroa kuukaudessa. Omaishoidon tuen keskimääräinen palkkio on noin 460 euroa/br kuukaudessa.

Kuntien omaishoidon tukeen kohdistamat heikennykset ovat ristiriidassa julkilausuttujen omaishoidon edistämistavoitteiden kanssa. Yhteiskuntamme ei selviydy ilman merkittävää panostusta omaishoitotyöhön. Liiton syyskokous vaatii, että omaishoidon tuen määrärahasidonnaisuus on poistettava. Omaishoidon tukeen ja tarvittaviin tukipalveluihin on oltava oikeus silloin, kun omaishoidon tuen edellytykset täyttyvät ja kun henkilö haluaa ryhtyä omaishoitajaksi. Kiristysten sijaan tarvitaan lisää resurssointia omaishoitoon. Tulevaisuuden riskinä on, että jatkossa ei ole riittävästi omaishoitajia.

Omaistaan tai läheistään auttaa yli miljoona suomalaista, heistä noin 350 000 on ns. pääasiallisia auttajia. Noin 46 000 omaishoitajaa on tehnyt kunnan kanssa omaishoitosopimuksen ja saa omaishoidon tukea.

Sari Raassina Omaishoitajaliiton puheenjohtajaksi

Kuopiossa 11.10.2018 pidetty Omaishoitajaliiton syyskokous valitsi liiton uudeksi puheenjohtajaksi kansanedustaja Sari Raassinan Kuopiosta. Hän on koulutukseltaan syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri.

Kansanedustaja Anneli Kiljunen jättää liiton puheenjohtajuuden toimittuaan puheenjohtajana vuodesta 2009.

Lisätietoja

Anneli Kiljunen, puheenjohtaja, puh. 050 511 3123

Sari Tervonen, toiminnanjohtaja, puh. 050 368 4554

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Omaishoitajaliitto ry
Omaishoitajaliitto ry
Hämeentie 105 A 18, 5 krs.
00550 Helsinki

020 7806 500http://www.omaishoitajat.fi

Omaishoitajaliitto on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa eläviä henkilöitä. www.omaishoitajat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry

Mummot ja papat kutsuvat äänestämään: Ihmisarvo näkyviin vanhuspalveluissa7.1.2022 09:11:53 EET | Tiedote

Aluevaaleilla valittavat valtuutetut ovat paljon vartijana ikääntyneiden ihmisten palveluiden järjestämisessä hyvinvointialueilla. Kun sairaudet heikentävät ikääntyneiden ihmisten omaehtoista arkiselviytymistä, on varmistettava hoidon ja huolenpidon saatavuus. Palveluiden laatuun on myös panostettava – annettiinpa niitä kotiin, palveluasumiseen tai laitoksessa asuville ikääntyville ihmisille. Kysymys on ihmisoikeuksista ja ihmisarvosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme