KANNANOTTO Omaishoito on keskeinen hoivamuoto – hallitusohjelmaan tarvitaan toimenpiteitä
Omaishoitajaliitto vaatii hallitusohjelmaan omaishoidon ja työssäkäynnin yhteensovittamista sekä kansallisesti yhdenvertaista omaishoidon tukea. Liitto perää resursseja myös omaishoitajien vapaiden ja jaksamisen turvaamiseen sekä omaishoitajayhdistysten toiminnan tukemiseen.
Kaikki eduskuntapuolueet nostivat ennen vaaleja omaishoidon kysymyksiä esiin omissa ohjelmissaan. Omaishoitajaliiton vaalikoneeseen vastasi yli 1100 ehdokasta. Heidän joukossaan on 102 valittua kansanedustajaa. Lähes kaikki vastaajat suhtautuvat erittäin tai melko myönteisesti omaishoitoon, kuten kriteerien yhdenvertaisuuteen, palkkion korotukseen ja sen verotuksen keventämiseen sekä omaishoitajan vapaan aikaisen hoidon maksuttomuuteen. Vain muutama oli eri mieltä omaishoidon tuen vähimmäistason korotuksesta tai työssäkäyvän sopimusomaishoitajan palkallisesta vapaasta, kun hoidettava sairastuu äkillisesti.
THL selvitti omaishoidon tilaa ja kehitystä viimeksi vuonna 2018. Omaishoidon palkkiosta ja muusta tuesta kunnat päättävät itsenäisesti. Omaishoidon tukea sai 46 132 henkilöä. Kunnat arvioivat, että omaishoidon asiakkaista 29 % olisi intensiivisen kotihoidon asiakkaita (yli 60 käyntiä/kuukausi), 28 % tehostetun palveluasumisen asiakkaita ja 4 % vanhainkoti- ja laitoshoidon asiakkaita, mikäli omaishoidon tukea ei olisi myönnetty. Puolet omaishoitajista jättää lakisäätäiset vapaansa käyttämättä. Merkittävänä syynä on sopivien hoitovaihtoehtojen puute. Esimerkiksi perhehoitoa ei ole riittävästi.
Sipilän hallitus kohdensi omaishoitoon 75 miljoonan euron vuosittaisen lisämäärärahan. Sitä ei kuitenkaan korvamerkitty, ja kunnissa rahaa on käytetty muuhun kuin omaishoitoon. Omaishoitajien monimuotoiseen tukemiseen on panostettava, jotta sopimusomaishoitoon ryhtyminen ja muu läheisten sitova auttaminen sekä pitkäaikaissairaan tai vammaisen läheisen kotona asuminen on mahdollista. Erityisesti työikäiset omaishoitajat tarvitsevat lisää tietoa ja tukea, jotta muun elämän ja omaishoidon yhteensovittaminen onnistuu.
Läheiset vastaavat 80 % hoivasta. Pääasiallisessa auttamisvastuussa läheisestään on noin 350 000 henkilöä. Ikääntyvän väestön myötä hoivataakka kasvaa merkittävästi. Omaishoito on kustannusvaikuttavaa ja vaihtoehtoisiin kustannuksiin verrattuna edullista. Inhimillinen kotona asuminen onnistuu yleensä läheisten avulla ja riittävillä tukimuodoilla hyvin pitkään.
Omaishoidon kehittämisen aika on nyt. Omaishoitajaliiton esitykset hallitusohjelmaan:
- Työelämän ja omaishoidon yhteensovittamista tuettava
- Riittävät määrärahat, yhtenäiset tukikriteerit ja suurempi omaishoidon tuki
- Vapaiden järjestäminen turvattava
- Omaishoitajan jaksamista tuettava
- Omaishoitajayhdistysten resurssit turvattava
Omaishoitajaliiton hallitusohjelmatavoitteet ja vaalikone https://omaishoitajat.fi/vaalit/
Omaishoitoyhteisön strategia 2023 https://omaishoitajat.fi/strategia2023/
Omaishoidon tietopaketti https://omaishoitajat.fi/omaishoidon-tietopaketti/mita-on-omaishoito/
Lisätiedot
Sari Raassina, puheenjohtaja, puh. 050 523 2808
Sari-Minna Tervonen, toiminnanjohtaja, puh. 050 368 4554
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Hämeentie 105 A 18, 5 krs.
00550 Helsinki
020 7806 500http://www.omaishoitajat.fi
Omaishoitajaliitto on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa eläviä henkilöitä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry
Vähäinen liikunta haastaa omaishoitajien hyvinvointia31.3.2022 11:00:50 EEST | Tiedote
Omaishoitoperheiden arjessa on useita tekijöitä, jotka estävät omaishoitajaa pitämästä huolta omasta hyvinvoinnistaan ja liikkumisestaan. Omaishoitajat ohittavat helposti omat terveydelliset tarpeensa laittaessaan muun perheen ja apua tarvitsevan läheisen tarpeet omiensa edelle.
Joka kolmas työssäkäyvä pitää huolta läheisestään ansiotyön ohessa10.3.2022 09:50:24 EET | Tiedote
Omaishoidon ja työelämän yhteensovittaminen on haastavaa, mutta ei mahdotonta. Viikolla 11 Omaishoitajaliitto nostaa esille omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamiseen liittyviä kysymyksiä sosiaalisen median kanavilla. Aihetunnisteena on #ruuhkavuodet.
Mummot ja papat kutsuvat äänestämään: Ihmisarvo näkyviin vanhuspalveluissa7.1.2022 09:11:53 EET | Tiedote
Aluevaaleilla valittavat valtuutetut ovat paljon vartijana ikääntyneiden ihmisten palveluiden järjestämisessä hyvinvointialueilla. Kun sairaudet heikentävät ikääntyneiden ihmisten omaehtoista arkiselviytymistä, on varmistettava hoidon ja huolenpidon saatavuus. Palveluiden laatuun on myös panostettava – annettiinpa niitä kotiin, palveluasumiseen tai laitoksessa asuville ikääntyville ihmisille. Kysymys on ihmisoikeuksista ja ihmisarvosta.
Työssäkäyvien hoivakuorma kasvaa, lainsäädäntöä päivitettävä22.11.2021 08:03:32 EET | Tiedote
Suomen tulee lähitulevaisuudessa pystyä ratkaisemaan, miten iäkästä tai sairasta läheistään hoitavien työikäisten ihmisten hoivavastuita helpotetaan ja jaksaminen työmarkkinoilla turvataan.
Omaishoitajien viikolla tartutaan työikäisten hoivakuormaan11.11.2021 15:09:57 EET | Tiedote
Ruuhkavuodet eivät lopu pikkulapsiaikaan. Yli 700 000 suomalaista eli joka kolmas työssäkäyvä hoitaa läheistään ansiotyön ohessa. Hoivatilanne voi olla hyvin kuormittava. Silloin jaksamisen tueksi tarvitaan järjestelyitä sekä yksityiselämässä että työssä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme