Business Tampere

Kannustin kannattaa – elokuva- ja tv-tuotannot kasvattavat Tampereen seudun työllisyyttä ja yritystoimintaa

Jaa

Tampereesta on kasvanut nopeasti kaupallisen elokuvan, draaman ja viihteen keskittymä. Tampereen tuotantokannustin on tuonut alueelle merkittävästi uusia tuotantoja, ja panostus kannustimeen palautuu aluetalouteen noin kymmenkertaisena.

SuomiLOVE:n viides tuotantokausi kuvattiin Tampereella syksyllä 2018.
SuomiLOVE:n viides tuotantokausi kuvattiin Tampereella syksyllä 2018.

Tampereen kaupungin keväällä 2018 käyttöön ottama audiovisuaalisen alan tuotantokannustin on siivittänyt alan vauhtia toivotusti. Tampereesta on tullut kiinnostava paikka toteuttaa esimerkiksi isoja viihdeohjelmia.

– Tampereella on ammattitaitoista henkilökuntaa ja yrityksiä, joilta löytyy tarvittava tuotannollinen infrastruktuuri. Paikallinen tuotantokannustin on tehnyt mahdolliseksi tuotantojen tuomisen alueelle ja paikallisen henkilökunnan palkkaamisen niihin, kertoo Warner Bros. International Television Production Finlandin toimitusjohtaja Antti Väisänen.

Tuotantojen runsastuminen onkin hyvä uutinen myös tamperelaisten AV-alan oppilaitosten opiskelijoille. Kun alan työllisyysnäkymät paranevat, seudulle kannattaa jäädä töihin valmistumisen jälkeen.

Töitä riittää tulevaisuudessakin

Tampereella viime aikoina tehdyissä eri yhtiöiden tuotannoissa on paljon tuttuja nimiä. Tampereen seudun osaajia ovat työllistäneet muun muassa SuomiLOVE Gladiaattorit, komediasarja Pirjo, Naissotilaat, Napakymppi, Onnenpyörä ja draamasarja Invisible Heroes.

Uusia tuotantoja on tulossa. Tiedossa on jo ainakin yksi suuri elokuvatuotanto ja lukuisista TV-sarjoista ja elokuvista käydään parhaillaan neuvotteluja. Elokuvayhtiö SF Studiosin Country Manager Antti Toiviainen toteaa, että Film Tampereen tekemä kehitystyö on antanut seudulle uskottavuutta elokuvien ja draaman tuotantopaikkakuntana.

– Lisäksi Tampereella on paljon annettavaa sisällöntuotannollisesti, minkä esimerkiksi Eput- ja Juice-elokuvat ovat osoittaneet. Neuvottelemme useiden kansainvälisten projektien tuottamisesta Tampereella kannustinjärjestelmän tukemana, Toiviainen kertoo.

Euro kannustimeen, kymmenen aluetalouteen

Tuotantokannustimen kautta AV-tuotanto voi saada takaisin osan kuluista, jotka se on käyttänyt palkkoihin ja palveluostoihin Tampereen seudulla. Kannustimesta hyötyy koko seutu.

Tampereen elokuvakomissio Film Tampereen mukaan jokainen kannustimeen sijoitettu euro palautuu noin kymmenkertaisena suorana hyötynä aluetalouteen. Elokuvissa ja tv-sarjoissa näkyminen vahvistaa myös Tampereen brändiä, mikä tukee osaltaan muun muassa matkailun kasvua.

Myös Suomen elokuvasäätiössä ja Tampereen seudun yrityksissä on pantu merkille, että alueellinen kannustin on tuonut Tampereelle uusia elokuva- ja tv-tuotantoja sekä parantanut alan yritysten kasvunäkymiä.

– Tämä osoittaa selkeästi, kuinka tämänkaltainen aluetuki täydentää merkittävästi muuta tuotantorahoitusta ja kasvattaa alueen yritystoimintaa ja työllisyyttä, tiivistää Suomen elokuvasäätiön johtaja Lasse Saarinen.

– Paikallinen kannustin on mahdollistanut isomman panostuksen tuotekehitykseen ja investointeihin. Me rakennamme kasvua, joka tuo uusia työpaikkoja alueelle, kertoo Bastella Median toimitusjohtaja Ulrika Hirvikallio-Setälä.

Infoboksi


Suomen AV-alan tuotantokannustin

  • 25% maksuhyvitys Suomessa syntyneistä tuotantokustannuksista
  • Tukea voivat hakea elokuvat, käsikirjoitetut tv-sarjat, dokumenttielokuvat sekä animaatiotuotannot
  • Tukea hallinnoi Business Finland
  • Kannustinta ovat hakeneet mm. ruotsalaiset, norjalaiset, isobritannialaiset, intialaiset, japanilaiset, ranskalaiset ja yhdysvaltalaiset tuotannot

Tampereen alueellinen AV-alan tuotantokannustin

  • 10-15% maksuhyvitys Tampereella syntyneistä palkka- ja palveluostokuluista
  • Tukea voivat hakea elokuvat, draamatuotannot, dokumenttielokuvat, ammattimaiset viihdetuotannot sekä VR-tuotannot
  • Tampereen kaupungin myöntämää tukea hallinnoi Tampereen elokuvakomissio Film Tampere
  • Tampereen alueellinen kannustin yhdistettynä Suomen kannustimeen mahdollistaa tuotannoille yhteensä jopa 40% maksuhyvityksen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

SuomiLOVE:n viides tuotantokausi kuvattiin Tampereella syksyllä 2018.
SuomiLOVE:n viides tuotantokausi kuvattiin Tampereella syksyllä 2018.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Business Tampere
Business Tampere
Kelloportinkatu 1 B
33100 Tampere

http://www.businesstampere.fi

Tampereen elokuvakomissio Film Tampere toimii Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tampereen alaisuudessa, jonka tehtävä on edistää investointeja ja houkutella osaavaa työvoimaa sekä luoda paras ympäristö yritystoiminnalle.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Tampere

AAC Technologies announces Tampere, Finland as their European Headquarters, launches 10 million USD Imaging Research Consortium17.6.2019 16:06:46 EESTPress release

AAC Technologies Holdings Inc. (AAC), a global leading supplier of integrated micro‐component solutions for communication and IT consumer electronics, announced the opening of an R&D center in Tampere in 2018. Now the company announces Tampere as the Headquarters of its European operations. The goal of AAC is to grow Tampere site personnel up to 200 by the year 2025. The investments demonstrate Tampere in Finland as a globally strategic region in the field of imaging, attracting companies from all around the world.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme