Lapinjärven kunta

Kansainvälinen Digital Wellbeing Sprint valtaa Lapinjärven elokuussa

Jaa

Itäuusmaalaisen Lapinjärven kirkonkylä täyttyy monikulttuurisista ja monialaisista työryhmistä elokuun puolessavälissä, kun usean ammattikorkeakoulun yhteinen Digital Wellbeing Sprint kutsuu opiskelijat yhteiskehittämään hyvinvointia tukevia digitaalisia ratkaisuja.

Opiskelijoita ammattikorkeakoulujen viime kesän Professional Summer Schoolissa / Niklas Tornblom
Opiskelijoita ammattikorkeakoulujen viime kesän Professional Summer Schoolissa / Niklas Tornblom

Ammattikorkeakoulut yhteiskehittävät, alustana pieni Lapinjärven kunta

Hankkeessa ovat mukana Metropolia-, Laurea- ja Haaga-Helia –ammattikorkeakoulut ja se on avoin myös sosiaali- ja terveysalan, kaupan, teknologian, median ja muotoilun ammattilaisille sekä yrittäjille.

Lapinjärven kunnalla ja Laurea-ammattikorkeakoululla on yhteistyösopimus ja pitkä historia hyvästä yhteistyöstä. Suomesta ja eri puolilta maailmaa saapuvat osanottajat viettävät ensin pari päivää pääkaupunkiseudulla, jonka jälkeen osa ryhmästä siirtyy Lapinjärvelle. Yhteensä Digital Wellbeing Sprintissä on mukana noin sata opiskelijaa ja asiantuntijaa.

Ideana yhteiskehittäminen

- Sprintissä opetellaan soveltamaan yhteiskehittämisen menetelmiä sidosryhmien ongelmien ratkaisemiseksi ja Lapinjärvellä tähän kohderyhmään kuuluvat erityisesti ikääntyneet ja muistisairaat, kertoo hanketta ideoinut Laurea-ammattikorkeakoulun johtaja Tuija Hirvikoski.

- Opiskelijat työskentelevät yhdessä eri ammattilaisten, kunnan henkilöstön ja paikallisten yhdistysten kanssa haastatellen asukkaita ja mahdollisuuksien mukaan myös testaten ratkaisuja yhdessä paikallisasukkaiden kanssa. Lapinjärven kompakti koko ja kunnassa kehitteillä oleva ihmislähtöisyys tarjoaa tähän hyvän alustan. Lapinjärvi julistautui vuonna 2015 Suomen ensimmäiseksi ihmislähtöiseksi kunnaksi ja asukkaat ovat tottuneet siihen, että heidän mielipidettään kysytään ja heillä on mahdollisuus osallistua. Hienoa että pääsimme tänne - yhteiskehittäminen on kokeilutoimintaa parhaimmillaan, toteaa Hirvikoski.

- Sprintin työryhmät kilpailevat keskenään ja voittajaryhmä saa tukea ideansa edelleen kehittämiseen. Viime vuoden tapahtumasta sai alkunsa Spinnon tuella perustettu uusi yritys, joka tähtää terveyssovelluksellaan tällä hetkellä kansainvälisille markkinoille.

Osa isompaa hanketta

- Hankkeessa kehitetään digitaalisia ratkaisuja erityisesti ikäihmisten itsenäisyyden, aktiivisuuden, turvallisuuden sekä sosiaalisen vuorovaikutuksen tueksi. Kaikki neljä ovat tärkeitä hyväksi koetun vanhuuden kannalta, kertoo sprinttiin itsekin osallistuva Lapinjärven aluearkkitehti Johanna Hyrkäs.

Ammattikorkeakoulujen hanke tukee Lapinjärvellä käynnissä olevaa Muistiystävällisen taajaman kehittelyä. Lapinjärven tavoitteena on välttää muistisairaiden sulkeminen omiin yksikköihinsä normaalin arkielämän ulkopuolelle. Muistiystävällisyys toteutuu suunnittelun, yhdessä oppimisen ja myös ympäristötaiteen keinoin.

- Muistiystävällinen taajama on viihtyisä ja turvallinen ympäristö kaiken ikäisille asukkaille ja vierailijoille. Muistiystävällinen ympäristö on samalla myös oppimisympäristö ja tukee kaikkien kuntalaisten hyvinvointia, Hyrkäs kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Opiskelijoita ammattikorkeakoulujen viime kesän Professional Summer Schoolissa / Niklas Tornblom
Opiskelijoita ammattikorkeakoulujen viime kesän Professional Summer Schoolissa / Niklas Tornblom
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapinjärven kunta
Lapinjärven kunta
Lapinjärventie 20
07800 LAPINJÄRVI

019 510 860http://www.lapinjarvi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapinjärven kunta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme