Eläketurvakeskus (ETK)

Kansainvälinen eläkevertailu: Suomi edelleen kymmenen parhaan joukossa

Jaa

Suomen eläkejärjestelmä sijoittui seitsemänneksi kansainvälisessä Global Pension Index -vertailussa. Suomen kokonaispisteet nousivat viime vuodesta, mutta sijoitus laski kaksi sijaa, kun edelle nousivat Islanti ja Norja. Suomalainen eläketurva valittiin jälleen kerran maailman luotettavimmaksi ja läpinäkyvimmäksi.

Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI) on vuosittain koottava kansainvälinen eläkejärjestelmien vertailu. Kolmetoista kertaa järjestetty vertailu laajeni tänä vuonna merkittävästi: mukana on nyt 43 maata, jotka kattavat yli neljän miljardin ihmisen eläketurvan.

Suomen kokonaispisteet paranivat hieman viime vuodesta. Tästä huolimatta sijoitus laski kaksi sijaa seitsemänneksi.

Maailman parhaaksi eläkejärjestelmäksi valittiin vertailun ensikertalainen, Islanti. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuivat vuodesta toiseen mitalisijoille yltäneet Hollanti ja Tanska.

Islannin menestys oli odotettavissa. Tanskan ja Hollannin lailla Islannin työeläkejärjestelmä on täysin rahastoitu. Lisäksi maassa tehdään pitkiä työuria: eläkeikä on 67 vuotta ja ikääntyneiden työllisyysaste on korkea. Myös maan vähimmäiseläketurva on hyvällä tasolla.

Pohjoismaat olivat jälleen kerran hyvin edustettuina kärkikymmenikössä. Koko hyvinvointivaltioiden viisikko mahtui kymmenen parhaan joukkoon.

– Vertailu naapureihin on aina kiinnostavaa. Ehkä yllättäen Norjalla on Pohjoismaista matalin arvio eläkejärjestelmän kestävyydessä. Vähemmän yllättäen Ruotsin pisteet olivat matalimmat eläkkeiden riittävyydessä. Suomi oli neljäs Pohjoismaa näissä molemmissa osioissa, kertoo suunnitteluosaston päällikkö Ismo Risku Eläketurvakeskuksesta.

Suomen valtteja luotettavuus ja yksinkertaisuus

MCGPI-vertailussa eri maiden eläkejärjestelmiä arvioidaan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta.

Suomi sai jo kahdeksatta kertaa vertailun parhaimmat pisteet eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä.

Kansalaisen näkökulmasta Suomen järjestelmä on yksinkertainen ja läpinäkyvä. Eläkekertymä seuraa mukana työpaikan vaihdoista huolimatta ja sen määrän voi tarkistaa milloin vain työeläkeotteelta.

–  Suomi ja Norja muodostavat kärkiparin hallinnon toimivuuden suhteen. Tanska ja Ruotsi jäävät sen sijaan kärkikymmenikön ulkopuolelle. Molemmissa maissa työeläketurva on kompleksisempi kokonaisuus kärkikaksikkoon verrattuna, kertoo yhteyspäällikkö Mika Vidlund Eläketurvakeskuksesta.

Ikääntyneiden työllisyysaste jäljessä muita Pohjoismaita

Suomen kehityskohteiksi Global Pension Index listaa minimieläketurvan parantamisen, kotitalouksien säästämisasteen ja työeläkemaksujen rahastointiasteen nostamisen sekä ikääntyneiden työllisyysasteen parantamisen.

Ikääntyneiden työllisyysaste (55–64-v) on kasvanut Suomessa merkittävästi, 10 prosenttiyksikköä viime vuosikymmenen aikana. Tästä huolimatta se on edelleen selvästi muita Pohjoismaita alhaisempi. Esimerkiksi Ruotsissa ikääntyneiden työllisyysaste (77 %) on lähes kymmenen prosenttiyksikköä Suomea (68 %) korkeampi (2020).

Mercer CFA Institute Global Pension Index

Tiivistelmä tuloksista (PDF, EN)

Lisätietoja:
Yhteyspäällikkö Mika Vidlund, puh. 029 411 2614, mika.vidlund(at)etk.fi
Suunnitteluosaston päällikkö, Ismo Risku, puh. 029 411 2566, ismo.risku(at)etk.fi

Teemavuosi 2021: Sukupuolten eläke-erot luupin alla

  • Vuonna 2021 Global Pension Index kiinnitti erityistä huomiota sukupuolten välisiin eläke-eroihin.
  • Suomi sijoittui tasa-arvoisimpaan kolmannekseen, kun vertailtiin sukupuolten välisiä eläke-eroja OECD34-maiden kesken.
  • Taakse jäivät muun muassa Norja ja Ruotsi.
  • Suomessa naisten eläke on 23 prosenttia miehiä matalampi.
  • Pienin sukupuolten välinen eläke-ero on Virossa (alle 5 %), mutta lähes puolet maan eläkeläisistä on pienituloisia.
  • Suurin sukupuolten välinen eläke-ero on Japanissa (lähes 50 %).

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Tukkutorinkuja 5
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Podcasten Eläkekomitea: Är plattformekonomins drängar donare eller företagare?15.11.2021 08:30:00 EET | Tiedote

På vems ansvar är det att betala för matbudets pensions- och socialförsäkring? Kringgår man arbetsgivarskyldigheter genom att maskera jobbet till företagsverksamhet? Linjerna för plattformsekonomin diskuteras av Wolts direktör för samhällsrelationer Olli Koski, jurist Suvi Vilches från Servicefacket och Pensionsskyddscentralens direktör för juridiska frågor Karoliina Kiuru.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme